Groepenkast uitbreiden: van hoofdschakelaar naar 4 ALSs

Slk-A4

  • #1
Hallo allemaal,
Omdat ik zonnepanelen op de garage ga plaatsen, kwam ik er achter dat de boel in de groepenkast niet zo aangesloten is, als zou moeten.
Ik ga uiteraard eerst een hoofdschakelaar aansluiten, de 3 fasen aardlek vervangen door 2 eenfase aardleks en nog een aardlekautomaat aansluiten voor de garage. Ik ga dus van twee aarlekschakelaars nu naar vier. 1 voor de kookgroep, 1 voor de garage met de zonnepanelen (dit wordt een alamat) en twee voor de overige groepen.

Mij valt op dat de eenfase vanaf de hoofdzekering doorgelust is met draden van verschillende diktes.

Dit is de situatie nu:


Je ziet de aardlek die niet voor eenfase gemaakt is en die wel heel creatief doorgelust is met allerlei verschillend dikke draden. Ook de zekeringen zijn met verschillende draden doorgelust.

Nu heb ik een vraag: In de nieuwe 40A hoofdschakelaar onderin komt de dikke bruine en blauwe vanaf de meter. Ik moet dan met 4 draden (4 bruine fase- en 4 blauwe nuldraden) naar 4 aardlekschakelaars met 6mm2.

Kan ik die alle vier aan de bovenzijde in de schroefklem van de hoofdschakelaar kwijt of moet dat per 2 en moet ik dan telkens naar 1 andere aardlek doorlussen? Is dan 6 mm2 wel dik genoeg? Daar komen immers twee aardlekschakelaars op.

Ik heb twee tekeningen gemaakt, vraag is dus zoals op de linker of zoals op de rechter tekening?

Of moet ik een verdeelblok toepassen voor de fase en een voor de nul? (bijvoorbeeld deze: https://www.conrad.nl/nl/p/ftg-frie...uitverdeelblok-grijs-1-polig-80-a-611708.html
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou gewoon een complete voorbedrade kast bestellen, en niet aanmodderen met deze oude meuk.

Maar, hoe wil je hem wisselen? Je kunt de installatie niet spanningsloos maken!

Misschien verstandig even een installateur erbij te halen.
 

Slk-A4

  • #3
Uiteraard is hij niet spanningsloos te maken zonder hoofdschakelaar.
Ik haal er dus ook een installateur bij, maar mijn vraag is, hoe sluit ik die nieuwe aardlekschakelaars aan? Ik wil het allemaal voorbereiden op het laatste stukje na.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Je bestelt gewoon een complete kast (zelf, of via de de installateur, overleg eerst even) en hij hangt m er in. Dan kun je zelf de afgaande groepen gaan aansluiten eventueel.
 

Slk-A4

  • #5
Natuurlijk kan ik voor meer dan 500 euro een complete kast bestellen, maar mijn vraag was dus anders: hoe sluit je deze kast aan? Ik heb een dinrail voor op de plek van de oude aardlek.

1. alle 4 aardleks met 6mm2 in de klem van de hoofdschakelaar?

2. 2 aardleks met 6mm2 in de klem van de hoofdschakelaar en dan telkens 1 doorlussen?

3. Vanaf de hoofdschakelaar in een soortgelijke schroefklem op de dinrail en dan naar elke aardlek met 16mm?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Het bedrag dat je noemt klopt niet. Voor ongeveer de helft heb je een complete voorbedrade kast, met 2x als, kookgroep en 6 gewone groepen.

Alle aanpassingen aan de huidige kast zijn samen niet veel goedkoper, en je blijft met die oude rommel zitten.

Verder lijkt het me, gezien je vragen, geen goed idee om zelf in de meterkast aan de slag te gaan. Ik geef hier dus ook geen antwoord op.
 

Michel2022

  • #7
Beste Slk-A4,

Ik zou inderdaad ook advieseren om te gaan nadenken over een nieuwe kast. Voor de duurdere merken ben je max €500, maar neem je de wat 'goedkopere' merken zit je op max €300.

Dan nog iemand met zegelbevoegdheid laten langskomen en je bent toekomstwaardig voor max €500.

Toekomstige uitbreiding is dan ook een stuk makkelijk doordat je een juiste hoofdschakelaar hebt en zelf prikloos kan werken in de kast.

De dinrails zijn juist bedoelt voor snel juist doorlussen tussen bijvoorbeeld aardlek schakelaars. Dus je sluit er dan maar 1 aan.
 

Slk-A4

  • #8
Even een terugmelding:

Ik heb geen nieuwe kast gekocht maar de oude aangepast:
-nieuwe hoofdschakelaar gemonteerd
-drie nieuwe aardlekschakelaars
-12 groepen met automaten.

Ik heb zelfs twee reservegroepen. Alles met twee keer 6 mm2.

De twee omvormers van de twee keer 8 zonnepanelen heb ik twee aparte groepen aangelegd rechtstreeks zonder aardlek. Zij hebben een aardlekautomaat bij de omvormer.

Is dit goed zo of heeft iemand nog suggesties?



 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu