Ventilatie keuken - kast net iets over het luchtventiel

AmberP86

  • #1
Beste klusser,

Wat is een verbouwing toch leerzaam! Je komt allerlei dingen tegen waar je nog nooit over hebt nagedacht en voor sommige dingen heb je een klein beetje advies nodig van ervaren klussers, zoals met dit 'probleempje' :-)
De meubelmaker is een keuken bij mij aan het plaatsen met een kast tot aan het plafond. Nu komt de kast net iets over het luchtventiel van het ventilatiesysteem (foto 1). Het is een open keuken en verder zit er een ventiel in het toilet en inpandige badkamer.
Nu past de kast net niet over het ventiel.
Er moet eigenlijk een ventiel komen van maximaal 10mm hoog. We hebben ook een recirculatie afzuigkap in de keuken.
Weet iemand of het misschien mogelijk is om in plaats van een ventiel (foto 2) een rooster oid te plaatsen die dus wat platter is (foto 3)? Of doet een ventiel zelf ook of iets behalve het afdekken van het gat en wat een rooster niet kan? Hebben de andere ruimtes daar dan ook last van en zuigt het niet goed af in bv de badkamer als we een rooster plaatsen in de keuken?



Hopelijk heeft iemand zin en tijd om mij een berichtje te sturen.

Alvast bedankt!!

plaatjes verkleind - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zo'n ventiel hoort een bepaalde afstand tot de muur te hebben, anders wordt de werking minder. Dus beter kan de keuken aangepast worden.

Zit het kanaal in een betonnen vloer ingestort? Verplaatsen zou evt. kunnen als het een houten vloer is.
 

AmberP86

  • #3
Bedankt voor je berichtje! Helaas is alles in huis van beton dus verplaatsen zal lastig gaan. Wat gebeurt er als we een rooster oid zouden plaatsen? Ik kan me voorstellen dat de werking dan wat minder is maar dat is in de keuken misschien niet zo erg vanwege de afzuigkap? Ik vraag me alleen af of dit ook invloed heeft op de badkamer of wc.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een afzuigkap met motor is niet gewenst bij een centraal ventilatiesysteem, die verstoort de balans in het systeem.
Een motorloze afzuigkap die aangesloten is op het ventilatiesysteem kan wel maar dat zal niet lukken, u bent gebonden aan een recirculatiekap met koolfilters.
Het rooster rechts op de foto zou kunnen alhoewel de capaciteit dan niet te regelen is maar dat zal in dit geval niet zo erg zijn denk ik.
 

AmberP86

  • #5
Nee klopt. Ik heb inderdaad een afzuigkap met filter. Ik heb nu de situatie gezien en de kast zit niet voor het luchtventiel alleen de deur schuift erlangs als de deur opengaat. Dan steekt het luchtventiel te ver uit het plafond en dan gaat de deur dus niet open.
Ik ga gewoon een roostertje erop zetten. Dat is iets platter.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Een rooster is niet in te regelen. Je hebt grote kans dat er door het rooster teveel lucht aangezogen wordt en de andere afzuigpunten in de woning slechter zullen functioneren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Denk ook even aan het schoonmaken. Zo'n rooster in de keuken wordt gegarandeerd smerig (stof, vet, etc). Hoe ga je dat schoonmaken als het boven een kast zit?

Of begrijp ik je verkeerd en zit het rooster alleen voor de deur in de weg?

Als de ventilatiekanalen in de vloer zijn gelegd dan zijn het waarschijnlijk platte rechthoekige kanalen. Kun je zien of voelen naar welke kant deze loopt? Misschien kun je er een stuk verderop een nieuw gat in boren. Het oude gat kun je dan dichtmaken.
 

AmberP86

  • #8
De kast zit er niet voor. Het is alleen dat dan de deur van de kast niet open kan. Deze opent langs het kanaal. Ik heb er nu even een rooster in gezet. Ik heb wat verschillende bedrijven gebeld en het zou geen probleem moeten opleveren. In ieder geval kan ik er wel gewoon bij om het schoon te maken.
Bedankt voor de reacties!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Een rooster kun je niet inregelen, een ventiel wel. Bij mechanische ventilatie met meerdere afzuigpunten is dat wel cruciaal voor een goede werking.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het deurtje iets korter maken aan de bovenkant geen optie?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu