Solderen lukt niet wegens water in de leiding.

A3S

  • #1


Het lukt me niet om een t stuk te solderen aan een waterleiding, omdat ik het water onvoldoende uit de leiding kan laten lopen. Er is een soort "U-vorm" waar het water in blijft staan tot het laagste punt: precies daar waar ik moet solderen. Blazen werkt onvoldoende. Hoe kan ik diet oplossen?

vriendelijke groet, Adrie
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Beide uiteinden moeten open, dan met een luchtbed pomp of compressor doorblazen. Dan een stuk keukenpapier oprollen en er in draaien en weer verwijderen. Dan solderen: schuren en vloeimiddel gebruiken.
 

Robbie's

  • #3
Ik heb vorig jaar een soortgelijke situatie gehad met een 22mm koperen buis. Ik heb daar een tuinslang een een meter ingeschoven en al het water er uit gezogen. Water omhoog zuigen tot slang vol zit, duim er op, slang eruit en boven de wasbak duimpje weer los. Was wel even bezig maar het lukte uiteindelijk wel. Bij een dunnere buis zou ik gewoon een dunner slangetje gebruiken en het water er ook uit zuigen. Misschien niet de meest professionele manier maar het lukte mij wel :-)

Succes.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Wij gebruiken hier altijd een waterstofzuiger voor
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Een dun slangetje welke lang genoeg is om als hevel te werken gaat ook prima.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
In zulke gevallen kan een t-stuk met knelkoppelingen ook heel handig zijn.
 

A3S

  • #7
Allen bedankt door jullie tips. De combinatie uitblazen met compressor en uitzuigen met dunne slang heeft voor succes gezorgd. Het T-stuk met knelkoppeling heb ik achter de hand gehouden, maar was niet nodig. Gelukkig maar want het wordt afgeraden om met knelkoppeling te werken als die achter de tegels komt te zitten.

vriendelijke groet, Adrie
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De info dat de leiding achter de tegels zit komt te laat, ik had nooit een knelkoppeling geadviseerd als dat geweten had.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu