Badkamer verlichting in oud huis zonder aardlek schakelaar

AKlusser

  • #1
Beste "klussers en Vakmensen",

Na heel veel te hebben gelezen op dit forum, na zoeken op internet blijf ik toch met wat vragen zitten over dit reeds veel besproken onderwerp.

Graag een goed advies voor het volgende:

Na een kleine lekkage in onze badkamer moest het plafond er uit. Dan ga je denken aan verlichting, bedrading en afzuiging van het vocht. Dan komen de vragen. Ik kan er nu bij, als het nieuwe plafond er in zit is dat een stuk lastiger ;-)

Kleine badkamer van 1 bij 2 meter. Daarin een douche met deur, een kleine wastafel en een toilet. Houten vloer (betegeld), alle wanden betegeld tot aan het plafond.

Komt een nieuw gips (groene platen) plafond in en ik zou daarin een ventilator willen plaatsen en twee LED spots. Plafond zal worden gestuct.

Plafond zit op 2,45 meter vanaf de vloer (geen douchebak).

Er zit nu een schakelaar voor het licht buiten de badkamer en er zit een lichtbol vlak onder het plafond aan de muur (2,30 meter hoog). Naast de bol zit er een lasdoos met daar in de RA bedrading naar de bol en schakelaar blauw en zwart (geen aarde!).

Mijn plan is om boven het plafond (zit ongeveer 45cm ruimte een nieuwe invoer met 230V te laten maken. 3 x WCD plaatsen op het houten frame van het plafond en daarop de ventilator en de twee spots aan te sluiten.

Schakeldraden gaan dan de douche uit en met een dubbelpolige schakelaar buiten de douche het licht en de ventilator aan en uit kunnen doen.

Midden in de badkamer een verdeel doos plaatsen en daar in lassen. Alles netjes in buis en met randaarde.

Excuus voor het lange verhaal. Maar ik probeer een volledig beeld te geven. Led spots IP65 (230V). Ventilator is dubbel geïsoleerd (zonder aarde) Staat geen IP vermelding op de doos! Ook 230V

1 led spot en de ventilator komen boven de douche! (dus ingebouwd op 2,45 hoog)

De oude lamp gaat dan weg en de lasdoos zal dicht worden gemaakt en spanningsvrij. Alle 230V zit dan boven het plafond op het houtenframe (6 cm hoger dan de gipsplaten).


Mijn vragen (even in gedachten dat ik niet de hele badkamer er uit kan halen):

- Is dit een voldoende veilige oplossing?
- Plaats ik wel of geen WCDs per aansluit punt?
Ik wil geen losse kroonsteentjes en dergelijke hebben.

- Als dit niet een veilige oplossing is. Zou ik dan beter kunnen kiezen om alles in 12V uit te voeren. Dus LED spots en ventilator 12V en transformator buiten de badkamer monteren. Dus alles en alleen 12V in de badkamer.

Aanvullende tips zijn natuurlijk ook van harte welkom. Wie kan mij verder helpen?

Al vast heel erg bedankt!

Anthony
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Wat de elektra betreft, laat ik het aan andere over.
Maar als het plafond gestuct wordt, gebruik dan geen groene gipsplaten, maar stucplaatjes.
 

Andre69

  • #3
Houd er rekening mee dat je als je WCD's en lasdozen boven je plafond maakt, je er later ook weer bij moet kunnen komen.
 

AKlusser

  • #4
Peter en André bedankt voor de tips.

Ik ben er nu verder uit (met wat hulp links en rechts}.

Onderwerp kan gesloten worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu