Verlichting aansluiten

Drizzt

  • #1
Beste elektriciteitsexperts

Ik tracht twee nieuwe armaturen te installeren maar word geconfronteerd met een mismatch in het aantal draden aan de armatuur en aansluiting dat uit het plafond komt.

LAMP 1:
De lamp heeft drie draden: blauw, bruin, zwart/groen (nuldraad, fasedraad en aarding).
De aansluiting heeft groen/geel, bruin en zwart en blauw in een kroonsteentje:


Welke draden moet ik onderling aansluiten? Moet ik een draad van de lamp aan twee draden hangen van de plafondaansluiting?

LAMP 2:

De lamp heeft twee draden: blauw en bruin.
De aansluiting heeft 3 draden: een blauwe en twee grijze:

Deze aansluiting is een dimschakelaar dat op twee plaatsen te dimmen en te schakelen valt.

Vriendelijk bedankt!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat zijn ongewone kleuren. Ik zou met een tweepolige spanningstester (als je er geen hebt, is het de moeite om er een aan te schaffen, wanneer je af en toe elektraklussen doet) meten tussen welke van de twee draden je spanning hebt, als de dimmer aan staat en geen spanning, als die uit staat. Op die twee draden dan blauw en bruin van je lamp aansluiten en de niet gebruikte draad afdoppen met een lasklem.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Is dit in Nederland?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
België.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Dat kan een verklaring zijn voor de twee grijze, maar het wordt dus idd meten. Zijn alle draden even dik?

Lamp mag niet alleen aan de draden hangen, snoer of fitting ophangen.
 

Drizzt

  • #6
Bedankt voor jullie suggesties.

Ik heb jullie raad opgevolgd, de draden uitgemeten bij in- en uitschakelen van de schakelaar en de verlichting kunnen installeren.

Op lamp 2 stond er tussen ieder van de grijze draden en de blauwe draad spanning. Als ik dan nadien naar de vorige, oude armatuur keek, dan stelde ik vast dat daar 4 draden hingen waarvan twee aan elkaar. Volgens mij had deze lamp dus twee schakeldraden nodig en werd de stroom afgevoerd via de nuldraad die bij deze armatuur samengekoppeld waren. Ik heb voor mijn nieuwe armatuur dus 1 grijze draad afgeknipt en afgedopt en grijs met bruin en blauw met blauw verbonden. Dit werkt.

Bij lamp 1 heb ik vastgesteld daar er enkel spanning gemaakt werd tussen de blauwe en zwarte draad (die op de foto samen in het kroonsteentje zitten). De bruine draad was zelfs niet gestript dus geen idee wat die doet. Ik heb de bruine draad afgedopt en zwart met bruin verbonden en blauw met blauw. Bij deze laatste lamp heb ik me in de beschrijving trouwens vergist: deze is namelijk ook dimbaar. De dim functionaliteit werkt maar de lampen (https://dbled.nl/product/vintage-led-lamp-dimbaar-4w-t45-edison-gold/) beginnen wel te flikkeren (stroboscoop-achtig) als ik de dimmer te laag zet. Enig idee hoe dit komt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu