Geluidswerende voorzetwand plaatsen zonder in vloer boren

Edwin88

  • #1
De titel zegt het al;
ik zou graag een geluidswerende voorzetwand plaatsen in ons pas aangekochte huis;

We hebben tot nu toe altijd in woningen gewoond waar geluidsoverlast geen issue was (vrijstaand, dove buren, boven een kroeg), maar nu moeten we er toch aan geloven.

We hebben een rijtjeshuis uit de jaren 70, waarbij de tussenmuur een simpele steen-spouw-steen is zonder verdere isolatie. Dit houd op zich genoeg geluid tegen, maar wij houden wel van een feestje zo nu en dan en ook leven we niet perse volgens een normaal ritme (ploegendiensten). Het komt dus vaker voor dat we doordeweeks tot laat nog mensen op bezoek hebben of simpelweg gewoon de TV/radio wat harder willen.

De muur naar de buurvrouw (oudere dame) is niet heel dik, en nu we toch aan het verbouwen zijn dacht ik dat het wel fijn zou zijn om zo vlak voordat de stucadoor de hele benedenverdieping komt doen nog een simpel geluidswandje te plaatsen.

Echter hebben we ook net een nieuwe vloer incl vloerverwarming laten plaatsen, waarbij de slang toch redelijk dicht langs de wand loopt. Ik ben dus nogal bang een leiding te raken als ik volgende de standaard manier een metal-stud met gips wandje plaats.


Zoals je op de foto wellicht kan zien is er misschien nog wel wat ruimte, maar als ik een slang raak ben ik natuurlijk nog niet jarig.

De dekvloer is Anhydriet, het plafond is simpel gips op houten raggelwerk zonder verdere isolatie.

Kan ik de metalen profielen ook op een andere goede manier bevestigen aan de vloer?
 

Bernhard

  • #2
Houten rachels op de muur en afwerken met dubbele gipsplaten.
De tussenruimte opvullen met isolatiemateriaal. bernhard
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Profiel op de vloer plakken.
Wat voor verdiepingsvloer zit erin? Als dit geen beton is, is dat namelijk een groot geluidslek.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Yep, plakken met een paar dotten montagekit of MS-Polymeerkit. Dat gaat echt geen kant op.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een geluidswerende wand altijd op schuimband zetten. Vooral zoveel mogelijk rondom loshouden van de rest van de constructie. Er zijn speciale ontkoppelings-montagebeugels voor.
 

Edwin88

  • #6
De verdiepingsvloer is van hout, waarbij het plafond van de huiskamer op dit moment niet geïsoleerd is. Ik ben inderdaad ook bang dat de voorzetwand weinig nut heeft als de verdiepingsvloer zelf nog zo lek is als een mandje.

Om die reden wilde ik, als de stucadoor geweest is (er is wat tijdsdruk) van bovenaf wat vloerplanken opwippen (bovenverdieping ligt ook open), en zoveel mogelijk de kieren opvullen tussen de balken en in ieder geval het verder zo veel mogelijk vullen met isolatiemateriaal.

Hoe zou ik, zonder het hele plafond te vervangen, dit kunnen verbeteren? De plafondplaten zitten in de breedte, dus ik zou van elke plaat het einde moeten afzagen en herstellen om er tussen te kunnen.

Het plafond word ook binnenkort gestuct.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik vind het lastig hier een zinnig antwoord op te geven zonder de volledige situatie en het gewenste eindresultaat te kennen.

Ik geef wel het advies dat als je een goede oplossing wilt, je de tijdsdruk weg moet nemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu