Afvoer plan badkamer

Lisanneke

  • #1
Beste mensen,

Graag wil ik jullie advies over de afvoer van onze nieuw te realiseren badkamer.
We gaan een slaapkamer op de bovenverdieping omtoveren tot badkamer. Zie hieronder de plattegrond van de kamer en een grove indeling.
Momenteel zit er alleen een oude wastafel afvoer van 40mm in het nisje waar we de douche willen maken. Onder dat nisje bevindt zich het verwarmingshok, waar we dus wel makkelijk bij kunnen om leidingen te verleggen. De afvoer komt daar uit op een standpijp van 50mm, die daar de vloer in loopt en die kunnen we niet verder vergroten. We kunnen dus wel een grotere verzamenleiding maken maar we zijn wel gebonden aan de standleiding van 50mm.

Een stankpijp (of ontluchting?) naar het dak ligt er al wel en die kunnen we ook makkelijk veranderen, die loopt (op de plattegrond) in die koof van zwarte muurtjes bij de douchebak, met daarin tevens hemelwaterafvoer (plat dak) en aan- en afvoer van CV ketel.

Het is een vloer van houten balken van 6x17 die dwars op de kamer lopen (hoh 50cm) (dus bijv van wastafel naar bad, over die lengte van de 2.20). Hierop komt een zwaluwstaartvloer.

Met de informatie van het forum ben ik tot het volgende plan gekomen, en ik hoor graag jullie op of aanmerkingen!

1. Het toilet zal een sanibroyeur moeten worden, dus deze zullen we rechtstreeks op de standpijp aansluiten. Deze afvoer (32 of 40mm?) zal met 45 graden bochten aangelegd worden en gedeeltelijk dwars door de balken. Dit zouden we dan in het hart van de balken doen zo dicht mogelijk bij de muur.

2. De douche afvoer kan rechtstreeks door de vloer en aangesloten op de standpijp.

3. De wastafel afvoer (40mm) kan tussen 2 balken horizontaal de kamer oversteken naar een verzamelleiding van 50mm vanaf het bad. Om deze verzamelleiding bij de standpijp te krijgen zal deze in ieder geval dwars door 2 balken moeten. Ook deze zouden we dan door het hart van de balken doen en dan zo dicht mogelijk bij de rechtermuur. Alternatief is bad en wastafel pas later samen te laten komen, maar dan moet er 2x 40mm door de balken.

4. Bij de standleiding komen dan afvoer van sanibroyeur, douche, en bad+wastafel samen. Hoe kunnen we deze het beste aansluiten op de standpijp (50mm)? In welke volgorde en dwars of juist niet? En vanaf waar kan dan het beste de stankpijp naar het dak? Zoals ik al zei hebben we daar (CV-ruimte) wel voldoende ruimte voor meerdere y-stukken, 45 graden bochten of wat dan ook, en evt ook een stuk een grotere standpijp, maar deze gaat uiteindelijk wel over in 50mm..

Ik ben benieuwd naar jullie adviezen!!

 

Lisanneke

  • #2
Geen commentaar?
Als jullie het een heel slecht plan vinden mogen jullie dat gerust zeggen natuurlijk, graag zelfs!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Staat wel veel tekst.

Het beste begin is te zorgen dat de standleiding geen 50 maar minimaal 75 mm moet worden.

En waarom ben je gebonden aan 50 mm pijp dan?

Bad afvoer moet minimaal 50 mm zijn.
dus liggende leiding wat in de badkamer vloer komt of er onder moet 50 mm worden.
 

Marcn88

  • #4
U wilt nogal veel leidingen met aardige diameters door de balken boren, zijn de balken er wel op berekend dat ze na de tijd de vloer nog wel voldoende kunnen dragen
ik neem aan dat er ook nog een cement dekvloer met een zwaluwstaart op komt te liggen? dit ivm totaal gewicht
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Je kunt in dit geval ook de leidingen onder de balken laten lopen. Dan hoef je niet te boren in de balken. Maar waarom geen 110 mm standleiding en ook doorgaan tot het hoofdriool?
 

Marcn88

  • #6
Ik zou ook voor de 110mm sgandleiding gaan en het plafond desnoods verlagen liever dat dan een sani broyeur en alles achter een 50 mm dan kun je bijna wachten op problemen met waarschijnlijk het verzwaren van de balken buiten beschouwing gelaten want zomaar gaten van 5 cm door een balk boren gaat niet ongestraft
 

Lisanneke

  • #7
Dank voor de reacties!
Het is inderdaad een hele lap tekst, ben niet zo goed in kort en bondig.. :oops:
Allereerst; constructie hebben we als eerste gecheckt en dat is gelukkig allemaal in orde. Er komt inderdaad een zwaluwstaartvloer op met cementdekvloer. We zouden dus ook de vloer verder kunnen ophogen met de afvoeren daarin weggewerkt, maar hebben juist liever dat we er bij kunnen (net als bij verlaagd plafond inderdaad). Maar wel fijn dat jullie ook meedenken over de constructie :)

Wat betreft de afvoer zitten we toch echt gebonden aan die 50mm helaas.. Wij dachten dat we daarom ook geen toilet in de badkamer zouden kunnen, maar hebben toen een loodgieter laten kijken die zei dat dat makkelijk kon met een sanibroyeur (ook omdat de horizontaal af te leggen afstand maar kort is?).
Die 50mm standleiding gaat daar de vloer in en er is dan ook echt niet meer bij te komen. Woning is op zand gebouwd dus ook geen kruipruimte. We zitten dus wat betreft de standleiding echt vast aan die 50mm, dus hebben jullie dan nog adviezen? Bijvoorbeeld als we de sanibroyeur weg zouden laten?
Verzamelleiding groter maken heeft weinig zin als de standleiding maar 50mm is toch?
Of is het dan gunstiger om alles apart (op verschillende hoogtes) in de standpijp te laten komen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Dan zou ik er toch voor gaan door de vloer open te breken en kijken als er een verzwaring mogelijk is.

want je hebt daar een liggen de leiding onder je huis door lopen waar je een verzwaring mogelijk is.

Het is alleen meer werk.
 

Lisanneke

  • #9
Nou er zit dan nog wel een verdieping tussen, en ook geen kruipruimte ofzo, dus iets meer werk is wel een understatement ;-)
Maar goed, bedankt voor het meedenken! Ik moet toch maar weer even verder met een loodgieter in real-life :)
Hier mag een slotje op!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Het is wel even wat meer werk maar een goed begin is het halve werk.
Want er zijn veel mensen die er spijt van hebben dat ze het niet direct goed hebben aan gepakt.

Succes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu