Inbouw mengkraan bad - hoe krijg ik die open?

Janklamer

  • #1
Al sinds ik in mijn huidige huis woon zit ie er, en gaat steeds stroever draaien en moeilijker dicht; een ouderwetse badkraan die ingebouwd is.



maar ik krijg m niet open :roll: met een steeksleutel 24 op het kraanhuis kan ik een paar slagen draaien, dan loopt ie vast, draai de knop nog wat, weer een paar slagen en dan lijkt het huis los, maar de kraan gaat er niet af.

Meestal kan je de knop er aftrekken óf hij zit met een schroefje vast. Achter het plastic dopje op de knop zit geen schroefje en ik heb behoorlijk hard getrokken, maar de knop wil niet los.

Hoe krijg ik deze kraan open zodat ik m schoon kan maken/ invetten / rubbertje vervangen?

(gelukkig kon ik m wel gewoon weer terugdraaien zodat ie t deed zoals ie was...)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Die knoppen kunnen behoorlijk vast gaan zitten, inspuiten met wd40 o.i.d. en een nachtje laten intrekken.
Daarna met de sleutel 24 nogmaals proberen, er moet dan vaak ook nog extra kracht gezet worden om de knop eraf te krijgen, tussendoor eventueel nogmaals inspuiten en in laten trekken.
 

Janklamer

  • #3
Omdat ik het plastic dopje had losgepeuterd, keek ik in een gaatje van de knop. daar heb ik (kan nooit kwaad.... dacht ik..) al WD40 ingespoten.

maar met de steeksleutel draai ik alleen aan het kraanhuis of een huls, op een gegeven moment is het schroefdraad kennelijk "op" en kan de huls wat heen en weer, maar zit nog altijd vast.

Moet je domweg heel hard aan die knop trekken - en komt er dan een andere moer tevoorschijn ofzo? Of een borgring?

Zit die knop op zo'n geribbelde as geschoven?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Hij lijkt op een grohe knop



hoe oud is deze kraan ongeveer
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De knop zit inderdaad op een geribbelde as.
In noodgevallen als het helemaal niet wil gebruik ik wel eens een driepoot poelietrekker, de stift van de poelietrekker moet dan wel lang genoeg zijn, een stukje rond metaal in het gaatje van de knop wil ook wel eens helpen.
 

Janklamer

  • #6
Henk253 schreef:
Hij lijkt op een grohe knop
...
hoe oud is deze kraan ongeveer
lijkt ie inderdaad op. minimaal 20 jaar oud. gezien het prachtige groen van het sanitair lijkt me dat een jaren-70 modekleur :cool: (achter dat zwart-witte verbergen zich ook mosgroene tegels...)

Jan schreef:
gebruik ik wel eens een driepoot poelietrekker, de stift van de poelietrekker moet dan wel lang genoeg zijn, een stukje rond metaal in het gaatje van de knop wil ook wel eens helpen.
Dan is het denk ik zo dat die geribbelde as hol is? Dus dan zou ik een stalen draadnagel in het gaatje moeten stoppen ofzo en daar de poelietrekker op. Es kijken of ik ergens zo'n ding kan lenen - nooit een brommer of motor-knutselaar geweest.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Als je die rozetten naar voren schuift maak daar even een foto van hoe het daar achter uit ziet.
 

Janklamer

  • #8
Eh ja dat kan ik op de foto zetten, maar daar is echt niets te zien. dat gladde verchroomde stuk verdwijnt de muur in - niets te zien van naden, overgangen, schroefdraad, ringen, ... gewoon rond glad chroom.

ehh en viezigheid :oops:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Dan zou je zeggen dat de kraan te diep er in zit normaal moet een messing moer er zitten zodat je de kop er uit kunt draaien.
met een steeksleutel 24 op het kraanhuis
 

Janklamer

  • #10
Die steeksleutel heb ik dus op dat chromen deel gezet - net achter de knop zit daar aan beide zijden een plat stuk.

Het lijkt me dat als je ergens bij zou moeten kunnen wat helemaal achter de tegels van de muur zit, de kraan ook nooit gemonteerd had kunnen worden?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11


door dat op het schroefdraad kalk zit en voor op wil de kop er niet af net wat @ Jan zei flink in spuiten met WD40 en paar keer los en vast draaien zodat het een beetje op schuift
 

Janklamer

  • #12
Ah, als dat m inderdaad is, snap ik ook wat er gebeurde. Dan is die chromen buitenkant dus inderdaad alleen maar een huls die je met ongeveer drie slagen losdraait.

daaronder zit die messing zeskant die me toegang tot de rest moet verschaffen :)

Zal zo na m'n laatste slok wijn nog even de spuitbus hanteren...

ja, kalk en zooi zal er genoeg afgezet zijn overal, daar kan je op rekenen.

bedankt voor de info tot zover, denk maandag vervolg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu