Wc verstopt: grote doorlaat/afvoer toiletpot?

Lisanne2402

  • #1
Beste klussers,

Ik zit met nogal een vervelend probleem. In december ben ik verhuisd. De vorige eigenaar heeft een Sphinx 300 (wandcloset 22) laten ophangen. Deze verstopt echter geregeld bij 'nummertje 2'. Ik heb er een loodgieter naar laten kijken, die riep eerst "je gebruikt te veel wc papier" en was binnen 2 minuten alweer weg. Twee maanden later heb ik van 't zelfde bedrijf iemand laten komen, en die zei "onzin van dat wc papier, je wc pot is te klein, je moet een nieuwe". Ik heb een offerte laten maken en voila, ze hadden alleen een Villeroy en Boch met een grotere 'uitlaat' en dat moest dik 400euro gaan kosten incl montage.

Ik vond zelf ook dat de doorlaat van 't toilet nauw is, mijn eigen hand past nauwelijks door 't gat (bij 't ontstoppen) en ook mijn ouders hadden die mening. Echter zoek ik nu op internet naar specificaties van de huidige pot, en die heeft gewoon een diameter van 102mm! Ik had zelf 90 verwacht o.i.d.

De grap is; sinds eind februari hebben we eigenlijk nauwelijks last meer gehad van verstoppingen. Wel twee keer dat hij na 1 spoelbeurt bleef liggen, maar dan opnieuw doorspoelen en de boel is weer weg. Ik had mijn VVE gevraagd om een indicatie te schrijven voor camera onderzoek, maar de loodgieter vond dit niet nodig aangezien hij "zéker wist" dat het aan de pot lag, en niet aan (een verstopping in...) de standleiding. Wat ik dan weer niet snap is hoe het dan komt dat we niet áltijd verstoppingen hebben, maar alleen: soms wel, soms niet, weer vaker wel, weer niet.

Anyway. Ik wil graag van dit gedoe af zijn, want ik ben nu al 220euro verder en er is nog niets opgelost. Het geld is niet erg ruim op het moment, dus ik wil graag een juiste keuze maken.

Mijn pa is handig en kan zelf ook een nieuw toilet ophangen. Ik ben dus vandaag 3uur online aan het zoeken geweest naar een toilet met een "grotere doorlaat". Echter staan op weinig websites de diameter vermeld.

Weet iemand welk merk en/of type wandcloset een grotere diameter heeft dan 102mm? Ik heb ze namelijk zelf nog niet gevonden. Verder heb ik het idee dat ons toilet een soort van haakse hoek (90 graden) heeft. Ik weet niet of dat standaard is en of er ook toilets zijn met meer flauwere hoeken / bochten zodat de boel makkelijker wegloopt?



Verder zijn er nog ideeën en suggesties over wat ik anders kan doen (dan 't ophangen van een andere pot) welkom!

Alvast super bedankt voor het meedenken.

M.v.g,

Lisanne
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Zoek het maar in de leidingen. Een fabrikant maakt echt geen pot, waarvan de doorlaat zo klein is, dat hij telkens verstopt. Wat een kulverhaal!
 

Xr8

  • #3
Die potten zijn bewust zo gemaakt, omdat men tegenwoordig met minder water spoelt dan vroeger. Veel papier kan een probleem zijn. Je kunt ook even kijken of de spoel hoeveelheid bij grote spoel niet erg krap staat. Als dit zo is kun je dmv de vlotter het waterniveau verhogen waardoo eea wat beter spoelt.

Dit soort verstoppingen druk je er vaak zo uit met een rioolontstopper, kost een paar euro.

Succes.
 

Lisanne2402

  • #4
Hallo,

Dank voor jullie reacties. De hoeveelheid water is denk ik niet het probleem, aangezien op het moment dat je na een nummertje 2 doorspoelt het water al tot de rand komt. Nog meer water dan spoelt de boel over, denk ik!

Mijn aankoopmakelaar zei ook al dat het gek zou zijn als het aan de pot zelf ligt. Hij zei ook dat in NL geen producten worden verkocht die niet doen waarvoor ze beoogt zijn. En bovendien, als dit model pot te krap is zouden meer mensen van dit probleem last moeten hebben, lijkt mij dan. Daar kan ik niets over terugvinden op internet. Het is mij niet bekend of andere bewoners een zelfde toilet hebben. Wel geven zij aan geen problemen te hebben met de afvoer. Al melde mijn directe naastwonende buurvrouw wel dat bij haar het water soms ook erg hoog oploopt. Ik weet niet of zij een zelfde toilet heeft...
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Het zou kunnen dat het gat kleiner is geworden door urine steen.
dat kan een flinke klomp worden.
groeten b
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Alhoewel de meeste potten, dezelfde maat afvoer hebben, kan de ene pot wel sneller doorspoelen als de andere.
Ik weet van 1 merk/type wandcloset, dat daar een fout in zat in de zwanenhals
en dat die heel slecht doorliep.
Wij kregen daar heel veel klachten van.
Maar dat is door de fabrikant enkele jaren geleden al aangepast in de produktie van die pot, en waren er nadien geen problemen meer mee.
En dat was een ander merk, als hier over gesproken wordt.

Vaak heb je toch ergens een lichte verstopping.
Dat komt in de meeste gevallen, dat de dames na het plassen de kleine spoeling gebruiken.
Dit omdat de dames ook toiletpapier gebruiken na het plassen.
En dat blijft dan vaak ergens halverwege hangen.
Gebruik daarom ook altijd de grote spoeling, als er toilet papier gebruikt wordt.
 

Lisanne2402

  • #7
Hallo allemaal,

Blijkbaar, heel gek, willen ze er een nieuwe Sphinx 280 ophangen. Aan de telefoon was gezegd een Villeroy en Bosch. Maakt mij niet uit wat 't is, maar 't moet 360 incl kosten (en dan nog de rekening van 90 euro waar na 2 min werd gezegd: je moet een andere pot).

Ik weet niet of 't aan mij ligt, maar wat is nou feitelijk het verschil tussen de 280 en de 300? Hier de
tekening.

Het enige verschil wat ik zie is de 17 en de 25 cm aan de onderkant van de pot, rechts. Ik weet niet of hierdoor de bocht in de hoek minder krap is en dat dat dan het verschil moet maken.........?!

:roll:

Groet,
Lisanne
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Al melde mijn directe naastwonende buurvrouw wel dat bij haar het water soms ook erg hoog oploopt.
Er kan een gedeeltelijke verstopping of verzakking in de horizontale leiding zitten.
Laat een camearinspectie uitvoeren voor u dingen gaat doen die niet helpen, vreemd dat ook de buurvrouw hetzelfde heeft, spoel eens tegelijk door, kijken wat er dan gebeurt.
 

Scalmer

  • #9
Een dergelijk probleem heb ik ook gehad.

Het huis was twee jaar onbewoond waardoor er proppen waren ontstaan.
In de kruipruimte kon ik via doppen een hoge druk door de buizen laten lopen. Hierna was het probleem verholpen.
 

Gupiedo

  • #10
Als je nog geen nieuwe pot hebt laten plaatsen ook zeker niet doen, de afmetingen zijn gewoon zoals ze moeten zijn, tevens is de Sphinx 300 een van de meest verkochte WC potten dus dan zouden er nog veel meer mensen moeten zijn met dit probleem.

Ik zou eerst je leidingwerk goed laten nakijken ( door een andere installateur)
 

Lisanne2402

  • #11
Bedankt!
Ik ga er inderdaad nog maar eens iemand naar laten kijken. Dit is echt een wazig verhaal!

Dank allen.
 

Zorro68

  • #12
Hoe is dit afgelopen? Ik heb hetzelfde aan de hand gehad met een Sphinx hangtoilet.
Nummer 2 bleef hangen na ieder toiletbezoek? Van iedereen kreeg ik te horen dat ze geen potten maken die niet doorspoelen. Het zou aan de watertoevoer van het reservoir liggen of ik had een verstopping. Mooi niet dus, het lag dus aan de pot, de doorvoer was klein en had een vreemde hoek, zeker voor een nummer 2. Deze week een Villeroy en Boch Omnia Pro gekocht. ( niet de mooiste en ook niet de duurste ) maar met een brede doorgang , en het probleem is opgelost. Kijk voor je een pot koop eerst naar de tekening op de doos of zoek het op internet even op de website van de fabrikant. er zijn nog steeds potten met rare hoeken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Het ligt niet altijd aan de pot.
Nr2 wil ook wel eens de oorzaak zijn. (groot/klein/dik/dun breed of smal).
Iedereen schijt verschillend, en soms wil hij niet weg in 1 keer.
 

Zorro68

  • #14
Klopt, het ligt niet altijd aan de pot. Maar je ziet dat de doorvoor bij een staand toilet groter is dan een hangtoilet, de kans dat nr2 daar een keer blijft hangen is kleiner.
Ook de compacte potten zijn handig maar hebben weer een kortere knik naar de afvoer toe. Ga maar eens bv bij de Hornbach de potten bekijken, ze lijken op elkaar maar toch allemaal verschillend van goedkoop naar duur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu