WXLM1462NL wasmachine spoelt en centrifugeert niet goed

Johan7654

  • #1
Wasmachine Siemens WXLM1462NL/10 FD 8505 700207

Bij het spoelen blijft het schuim zitten. Bij het centrifugeren neemt de machine eerst een aanloop maar komt niet op het hoge toerental. De was blijft drijfnat.

In het filter zat een kettinkje en een stukje hout wat ik met moeite heb kunnen verwijderen, ik heb de machine moeten openhalen omdat het schroefdeksel van de pomp klem zat.
De bladen van de pomp lijken onbeschadigd Ik zie ook dat er afgepompt wordt. De kracht is vergelijkbaar met een kraan die 20% openstaat, niet een volle straal maar ook niet miezerig.

In andere berichten wordt de suggestie gedaan dat bij dit soort klachten de pomp kapot kan zijn, dat er iets is met de onbalans sensor of dat de koolborstels versleten zijn.
Vanwege het kettinkje en het stuk hout in het filter zoek ik het nu in het pompje, maar omdat er toch wel water afgepompt wordt vraag ik me af of dat juist is. Hoe groot is normaal de kracht waarmee het water weggepompt wordt?
 

Henk H.

  • #2
Hallo,

het water moet er uitspuiten....
Het lijkt erop dat de slang kuip-pomp of afvoerslang ook verstopt is.
Heb je de tuiten van het pomphuis gecontroleerd?

kijk dit even na en de kans is heel groot dat "ie"het weer doet.

Succes
 

Johan7654

  • #3
Henk, bedankt voor je snelle reactie. De tuiten waren niet verstopt.
De wasmachine is het vanavond spontaan weer goed gaan doen, misschien dat er toch iets in de afvoerslangen zat en er nu uitgespoeld is.
 

Johan7654

  • #4
Helaas, het probleem is nog niet over. Ik heb de afvoerslang doorgespoeld, hier kwam nog aardig wat rommel uit. Slang van kuip naar pomp was schoon. Bij het afpompen komt er nu een flinke stroom water uit. Hielp alleen niet.
Daarna koolborstels vervangen, die waren nog plm 1,5 cm. Centrifugeren ging een paar keer goed, maar daarna was het weer mis, de was was nog helemaal nat.
Daarna los het centrifugeprogramma gedraaid, dat ging wel weer goed. Maar bij de volgende was bleven alle lampjes uit, werd er een paar minuten afgepompt. Daarna kon weer een gewone was opgestart worden.

Wat kan er nu nog aan de hand zijn? Het lijkt wel willekeurig of er wel of niet gecentrifugeerd wordt. Misschien is het toeval, maar het lijkt wel of er bij een wat wat vollere wasmachine niet gecentrifugeerd wordt.
Waar zit de onbalans sensor?
 

Johan7654

  • #5
Zonet sprong het programma van spoelen (na een tijdje niks gedaan te hebben) meteen naar einde, centrifugeren werd overgeslagen en het lampje van centrifugeren heeft ook niet gebrand. Daarna heb ik de machine handmatig op het centrifugeren programma gezet, dat ging weer prima. Als er iemand nog een idee heeft wat er aan de hand is houd ik mij aanbevolen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Onbalans word gemeten met de tachospoel op de motor as.
Is de balans goed dan zullen de pulsen van dat ding exact gelijk zijn, zit er onbalans in dan zullen de pulstijden variëren.
 

Johan7654

  • #7
De NTC was ook kapot, weerstand was plm 400 ohm. Na vervanging van de NTC heeft de machine telkens goed gespoeld en gecentrifugeerd, ook met zwaardere belading.
Dus probleem lijkt opgelost te zijn.

NB: een van de contacten van de NTC was ook nog gecorrodeerd. Nadat ik deze schoongemaakt had en de zaak weer aangesloten had in afwachting van de nieuwe NTC bleef de deur op slot na het wasprogramma. Door het centrifugeprogramma te kiezen ging de deur weer open.

De relatie tussen de NTC en de problemen met spoelen en centrifugeren ontgaat me enigszins (vooral omdat het wel half werkte), maar alles werkt nu weer goed. Nog bedankt voor jullie hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu