Wasmachine in de fik!

Linda174

  • #1
Mijn badkamer is klein. De afstand tussen de muur waar de douchekop op zit en de wasmachine is ongeveer 1,5 meter. Ik heb geen douchegordijn. Mijn wasmachine is al na twee maanden gaan roesten aan de onderkant, en nu twee jaar later, komt er rook uit de achterkant. Is deze wasmachine nu afgeschreven? Hebben jullie tips hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen? Zou een douchegordijn voldoende zijn?
 

Tfro71

  • #2
Zoek maar even op zone en badkamer, denk dat de machine daar niet eens mag staan. Teveel vocht is funest voor je machine. Kan hij nergens anders staan?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik hoop ook dat je hem via een dubbelpolige schakelaar afschakelt en niet via een stekker in een stopcontact hebt zitten. Anders ben je levensgevaarlijk aan het douchen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Die machine staat in zone 3, dus mag daar gewoon.
Of het goed is voor de machine is een tweede maar regel technisch mag hij daar staan, mits aangesloten op een trekschakelaar.

Rook kan zoveel oorzaken hebben.
slappe snaar kan gaan roken, defect netfilter, probleem met de verwarming/ afvoerpomp enz.
Merk type?
 

Linda174

  • #5
Ik heb even gezocht op zones, maar dat begrijp ik niet. Ik heb geen stekker in het stopcontact, maar een touwtje.

Het is een Indesit WI142. Ik heb ´m al een jaar of vijf. Hij heeft een paar jaar terug een storing gehad, dat ´ie maar door bleef tikken en ronddraaien, de knop waar je het soort programma mee kan instellen. Dat doet ´ie nog wel eens en dan klooi ik er even mee of ik wacht een dag en dan doet ´ie het wel weer. maar nu bleef ´ie tikken en bij die tikken hoorde ik volgens mij kortsluiting maken en kwam er rook achteruit. Mijn CV moest ik ook op zolder weer resetten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De wasmachine hoort in elk geval op een aparte groep te zitten.
Dat er een touwtje aan de schakelaar zit betekent dat u een z.g. trekschakelaar hebt.
Kijk hieronder voor de zone indeling van bad/douche ruimtes.
Zone-indeling in badkamers
In de badkamer is een verhoogd gevaar van elektrische schok doordat een vochtige / natte huid een verlaging van de lichaamsweerstand geeft en het lichaam veelvuldig in contact is met het aardpotentiaal. Hierdoor zijn in badkamers speciale beschermingmaatregelen noodzakelijk.

Voor het bepalen van de benodigde beschermingsmaatregelen wordt de badkamer verdeeld in zones. In tabel 1 is de zone-indeling voor een badruimte overeenkomstig NEN1010:2007 + C1:2008 weergegeven In de tabel is tevens de zone-omschrijving van de zones, zoals deze in de 5e druk van de NEN 1010 staat vermeld, opgenomen.
Mogelijk zou de storing veroorzaakt worden door teveel vocht in de machine, ik wil u aanraden er even een monteur bij te halen, vooral i.v.m. de risico's in een natte ruimte.

Afschermen van de doucheruimte met een douchegordijn zou ik in elk geval doen.
 

Linda174

  • #7
Een monteur? Ik wil de machine niet laten maken. Ik was al nooit tevreden over de machine en ik durf 'm nooit meer te gebruiken nu er rook uit gekomen is. Ik denk dat het met die groepen wel goed zit. Om nu alleen een monteur te laten komen om mij op de risico's te wijzen lijkt mij wat vergezocht dan toch? Ik zit er nu aan te denken om voor 50 euro een wasmachineverhoger te kopen, dan kan de nieuwe machine daarop staan, dat zal al veel schelen hoop ik.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Liefst in combinatie met een douchegordijn dan. :wink:
Elektronica i.c.m. met vocht is nooit een goede keuze.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Is het niet mogelijk om een vaste douchewand te plaatsen?
 

Tfro71

  • #10
Eventueel extra ventilatie als het een erg vochtige ruimte is.
 

DSR9500

  • #11
Mbt de rook ; wat is daar de oorzaak van ?
 

Mark1980

  • #12
Als je het blad eraf haalt kan je misschien wat zien heb toevallig van de week bij iemand de ontstoringscondensator vervangen die was verbrand die zit aan de kant waar de electrakabel naar binnen gaat.
Gr Mark.
 

Tommy-ON3TD

  • #13
Als je bij een kleine zelfstandige gaat ipv bij een groot keten zal de persoon die je nieuwe toestel komt plaatsen de leidingen etc. wel controleren en je wijzen/verhelpen met de problemen.

grts
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu