Pomp vloerverw. aansluiting op EcoTEC plus

John1968

  • #1
Hallo,

Ik wil mijn vloerverwarmingspomp laten schakelen door de nog te plaatsen Vaillant EcoTEC plus cv ketel. Nu heb ik in de installatiehandleiding gezien dat daar een hulprelais aansluiting voor aanwezig is.

Mijn vragen zijn: is dit een actieve 230V uitgang vanweg de F en N aanduiding (X16) waar de vvw pomp direct door gevoed kan worden of toch alleen een relaiscontact?

De vloerverw pomp zit nu op een contactdoos van een andere groep, ik wil dan het contact gebruiken om de fase uit die andere groep te schakelen zodat ik niet spanning van twee verschillende groepen in de lasdoos bij de pomp krijg.

2e vraag: is het wel toegestaan het relaiscontact aan te sluiten op een fasedraad als deze uit een andere groep komt dan waar de ketel op zit?

Ook denk ik er al aan om een extra kastje te plaatsen bij de pomp met din rail tijdklokje om de vvwpomp in de zomer elke dag even te laten draaien.
Hier zou ik dan ook een relais in kunnen bouwen voor scheiding tussen de cv en vvp groep.

Alvast bedankt voor het meedenken.
Gr, John.
 

John1968

  • #2
Bij deze het aansluitschema
 

Marcn88

  • #3
Het is geen direct gegeven of dit contact ook daadwerkelijk aanwezig is op uw print dit is type afhankelijk
maar u wilt nu de pomp gaan schakelen via een relais met een tijdklokje waarom kiest u dan niet voor een pompschakelaar met voeler die doet alles wat u wilt uit zichzelf en hoeft u ook niet met bedrading aan de gang
 

John1968

  • #4
@marcn88,
Die heb ik ook wel eens bekeken maar is het dan niet schadelijk voor de cv ketelpomp?
Deze moet dan eerst in zijn eentje het water door de vloerverwarming zien te pompen voordat de vloerverwarmingspomp mee gaat werken. En kan het dan ook geen kwaad als de vloerverwarmingspomp nog doordraait als de ketelpomp al gestopt is?

Ik heb nl geen warmtewisellaar bij het verdeelblok zitten.

Er is wel een bypass leiding voor de vvw dus hij staat niet alleen tegen de vloerwerwarming aan te persen.

De leidingen en bedrading is al aanwezig, op de huidige ketel heb ik nl de kabel naar de pomp afgetakt, die bedient nu ook de 2e pomp. Ik weet het, niet netjes maar wel effectief.
Bij de nieuwe ketel wil ik het wel netjes en volgens de regels maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
CV pomp en vloerpomp hebben geen enkele invloed op elkaar.
 

John1968

  • #6
Bedank voor jullie reacties. Ik heb inmiddels de nieuwe ketel een paar dagen draaiend en heb inderdaad een automatische pompschakelaar gekocht en geïnstalleerd.
Het lijkt goed te werken.


Nu kan ik het contact ergens anders voor gaan gebruiken. Tot mijn verbazing geeft de nieuwe V Smart thermostaat nl niet eens aan of de ketel draait door een simpel vlammetje o.i.d te tonen. Ik ga proberen een ledje achter de thermostaat muurplaat te plaatsen die door het contact aangestuurd wordt.

Is dat draadje toch nog ergens goed voor 😁
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu