Polycarbonaat dak vervangen door glas/vast dak/anders?

11je

  • #1
Op onze bestaande uitbouw ligt een polycarbonaat dak (van die kunststof platen met gootjes) in een aluminium frame. Geeft veel licht, maar isoleert slecht. Het gaat om jaren-30 woning, uitbouw is begin jaren 90 geplaatst. Polycarbonaat is duidelijk aan vervanging toe. Al wat kleine lekkage verholpen met kit. Bovendien isoleert het slecht en geeft het veel herrie bij regen. Dus we willen wat anders.

Glas? Dan moeten kozijnen ook worden vervangen en hoe zit het met isolatie?
Of een plat/vast dak, al dan niet met een lichtstraat. De uitbouw zit ingeklemd tussen de keuken en het huis van de buren.

Wij weten het niet goed. Waar moeten we rekening mee houden?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Belangrijkste is om eerst zelf te beslissen hoe je het dak er uit wilt laten zien.
Wil je veel licht dan moet je naar doorzichtig materiaal maar lichtdoorlatend materiaal is meestal hard en zal als het ook nog licht van gewicht is lawaai geven bij regen.
Er zijn van deze platen die een stuk dikker zijn met meer kanalen boven elkaar en daardoor ook beter isoleren.
Glas is zwaarder waardoor het lawaai minder te horen zal zijn maar het zal altijd meer zijn dan als je dakbedekking met isolatie gaat gebruiken.
Dakbedekking met isolatie zal nagenoeg geen lawaai geven en isoleert natuurlijk ook een heel stuk beter maar laat geen licht door.
Er is echter ook een tussen oplossing nl. een dicht dak met toch het nodige licht.
Er zijn units te koop die het zonlicht buiten opvangen en binnen weer uitstralen en het lijkt dan net alsof je een grote lamp hebt branden. Nadeel is dat ze nogal aan de prijs zijn en daar kun je toch heeeeeel lang wat ledlampen voor laten branden.
Een dicht dak met een lichtstraat kan ook maar eerlijk gezegd ken ik maar vrij weinig mensen die na de nodige jaren nog steeds blij met hun lichtstraat zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Een dak van polycarbonaat platen is zeer licht. Elk ander dak wordt een stuk zwaarder. Kan de uitbouw dat aan?

Plaats eens een foto.
 

11je

  • #4
Nu heeft de uitbouw aluminium kozijnen. Dat is waarschijnlijk niet berekend op glas.
De uitbouw zit ingeklemd tussen 2 muren en bestaat aan de voorzijde uit een houten kozijn met daarin 2 vaste ramen en 2 openslaande deuren naar de tuin.

Een andere dakbedekking zal altijd ingewikkelder zijn, vraag is vooral hoeveel ingewikkelder.
 

Marcn88

  • #5
Als je een ander dak wil plaatsen, zal ook de gehele dragende constructie hoogstwaarschijnlijk aangepast/verzwaard moeten worden ivm toename gewicht houd hier rekening mee
 

PaulHteO

  • #6
Beste 11je, wat is het geworden? was glas mogelijk op de bestaande constructie? Groet Paul
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu