Polijsten van houtlak

Pjfris

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het spuiten van mijn piano. Hierbij ontstaat het welbekende sinaasappelhuid effect en omdat ik geen spuitkamer heb, zit er ook best wat stof in de lak :oops:.

Het is mogelijk om dit te polijsten, zodat er een echt glad resultaat ontstaat, en de piano moet natuurlijk een echte pianoglans krijgen! :D Maar dit lukt nog niet helemaal. De volgende informatie heb ik reeds tot mijn beschikking:

- Nat schuren met korrel 800, daarna 1000 / 1500
- Polijsten met polijstmiddel

Nu is mijn vraag hoe ik dit concreet moet toepassen. Ik heb namelijk op een proefstukje al geprobeerd om eerst nat te schuren. Dit heb ik met korrel 800 en 1000 gedaan. Vervolgens heb ik gepolijst met commandand 4. Echter is het resultaat niet wat ik er van gehoopt had. Ten eerste ontstaat er niet die echte diepe spiegelglans, ten tweede zie ik als ik goed kijk nog steeds heel erg veel hele lichte krasjes in de lak. :?

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen. Alvast bedankt!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Gebruik je een smeermiddel bij het nat schuren (met water?)?
 

Pjfris

  • #3
Nee, gewoon water met een heel klein beetje afwasmiddel. Dit zorgt er voor dat het schuurpapier minder snel dichtslibt.
 

H@ns

  • #4
Probeer het eens met een polijstschijf of beter nog een polijst (poleer) machientje zoals je die bij automaterialenhandels of vloerspecialisten kunt kopen.

Eerst een polijstmiddel op je meubel dan boenen met de machine.
Zo heb ik al menig piano zijn oude glans doen terug geven :P
 

Ellen2

  • #5
Mijn ervaring : na het zwart spuiten drie lagen blanke lak erop spuiten, nat schuren met korrel 800, daarna met korrel 2000.
Daarna heb ik nog gepolijst met een natte doek met een polijstmiddel uit een tube. Stuk minder grof dan commandant 4, als je het merk wilt stuur me maar een pb.
De lagen blanke lak zorgen ervoor dat je niet snel krasjes ziet in je mooie zwart.
 

Ellen2

  • #6
Oh, ook heel belangrijk : ga niet te snel schuren. Wacht gerust een dag of 14 minimaal. Niet zo leuk, maar anders is de lak nog niet hard genoeg en dat is vragen om krassen.
 

H@ns

  • #7
In dit geval is het ook heel belangrijk om de juiste schuurstappen te nemen dus niet van 800 naar 2000 maar alle tussenliggende korrelgrotes ook mee pakken.
(anders krijg je inderdaad krasjes te zien na het poleren
 

Pjfris

  • #8
Aha, dus het schuren moet met nóg fijner papier, en dan van 800 naar steeds fijner? En het is beter om eerst nog een aantal lagen blanke lak te gebruiken?

Bedankt voor de reacties!
 

H@ns

  • #9
Helemaal juist!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu