Plastic tussen knieschot en beplating

Eborn

  • #1
Goedenavond,

Omdat beide luiken die toegang bieden tot onze (dragende) knieschotten erg vervelend geplaatst zijn, wil ik een 2e opening maken. Op die manier hoeven we niet 4 meter te kruipen (en alles te verwijderen) om aan de andere kant te komen.

Hiervoor zal een deel van het spaanplaat verwijderd en vervangen moeten worden door nieuwe panelen, zodat de stabiliteit gewaarborgd blijft.

Nu viel mij op dat er aan de onderkant van de huidige platen een soort plastic strip (van ongeveer 5 cm hoog) tussen de balkjes en de platen zit. Waar dient dit voor? Is dit tegen vocht? En is het verstandig om ook zoiets achter de vervangende platen te plaatsen?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Die folie is om de smeervloer tegen het hout te kunnen smeren, heeft na de bouw geen functie meer.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Maar hoe gaan die panelen deel uit maken van de constructie als je ze los kan nemen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Plaats eens een foto van het knieschot waarop te zien is waar de huidige luiken zitten.
 

Eborn

  • #5
@Frank: er komt enkel een 2e gat aan de andere kant van de scheidingswand. Maar aangezien er nu 1 grote plaat is, wil ik deze vervangen door twee aparte platen, die ik weet vastschroef en niet. Ik haal de hel plaat weg, omdat ik niet wil gaan zagen rondom de houten constructie. Door nieuwe platen te monteren verkrijg ik een extra toegang, waar 1 los luik voorkan.

Onze zolder is opgedeeld in twee ruimtes en de toegang zit nu heel onhandig naast de wasmachine. Om aan de andere kant te komen moet je dus 5 meter kruipen en alles weghalen om achterin te komen.

Zal vanavond even foto's maken als ik thuis ben.
 

Eborn

  • #6
The headhunter schreef:
Die folie is om de smeervloer tegen het hout te kunnen smeren, heeft na de bouw geen functie meer.
Dat verklaart de enorme hoeveelheid specie die eraan kleeft :D
IJkenhout schreef:
Plaats eens een foto van het knieschot waarop te zien is waar de huidige luiken zitten.
Ik had nog foto's op mijn PC staan:



Dit is de ruimte waar nu in het midden de toegang zit. Deze zou ik graag naar links willen verplaatsen en rechts een 2e toegang maken. Tussen de twee toegangen monteer ik dan een nieuwe spaanplaat.



Dit is de huidige toegang bij het washok. Deze wil ik laten zitten.



Dit is de ruimte naast de waskamer, maar hier zit dus geen toegang. Hier zou ik een 2e toegang willen maken, door de plaat te vervangen door twee aparte panelen, waarbij ik tussen de twee panelen dus 1 gat open hou voor een los luik. Ik denk daarbij aan dezelfde opzet als in de waskamer: een plaat van 60cm, een gat van 60cm en de rest weer beplaten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Gewoon eerst ruw tussen de balken uitzagen, en later strak zagen en netjes afwerken. Dan hoef je geen complete platen te vervangen. Het knieschot heeft een dragende functie, dus is het beter om hier niet te veel aan te sleutelen.

Bij de raveling onder de dakkapel is de schijfwerking van het dakvlak al sterk verminderd. Belangrijkste is om daar de staanders te laten staan waar ze staan. En inderdaad weer houten beplating terugplaatsen, niet alleen maar gipsplaat.
 

Eborn

  • #8
Helder. Ik ga sowieso zoveel mogelijk laten zitten en voor het gat wat ik wil verplaatsen eenzelfde plaat van 12mm spaanplaat terugplaatsen.

Bedoel je met verminderde schijfwerking overigens dat er juist minder horizontale stabiliteit is vanwege de dakkappel? Of dat er minder stabiliteit nodig is, omdat het dak daar anders loopt?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Het paneel wat je dicht wil maken, zorg dat de plaat aan alle vier de kanten goed geschroefd kan worden. Dus evt. wat extra rachels monteren tegen de bestaande.

Ik heb wel eens iemand het advies gegeven om de staanders naast het nieuwe gat te verdubbelen. Voor de zekerheid, want normaal gesproken is de plaat alleen nodig voor de stabiliteit.
 

Eborn

  • #10
De staanders zijn 54x54mm dus er is genoeg ruimte om de platen vast te schroeven. Voor de opening heb ik ook maar een smalle rand nodig om het luik tegen te monteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu