Nieuw onderwerp Reageren
Noizzie


Geregistreerd op
23-11-2011
Berichten: 2
Noizzie op 24 November 2011, 00:21   Plafond - Balkon - Oude laag -> Verwijderen/Vervangen/...
Goedendag KlusideeŽrs,

Ik ben bezig met het strippen van een flat, van de zomer ook in de hele flat de stuclaag verwijderd, inclusief losse, afwrijfbare zandcementen laag. Dat zat zo los dat het op sommige plekken met stukken tegelijk naar beneden kwam. Meteen een mooi moment om alle verstopte pluggen, afgebroken schroeven en zelfs spijkers/nagels uit te peuteren.

De plek waar ik nu tegenaanloop en praktisch nog niks heb verwijderd is de boven de ramen, waar de muur een balk verlaagd plafond treft. (zie afbeelding) Op zowel de plekken van de gallerij, het balkon, maar ook waar de bovenburen hun buitenraam zonder balkon hebben tref ik een laag kalk aan (ca 3cm dik) met daarachter een apart materiaal wat nog het meeste weg heeft van geperst stro met een greywash finish (of gemengd met dat betreffende grijze materiaal).Ik gok dat het isolatie is tegen de kou , of is het ook vochtwerend? Wat is dit voor een materiaal? Asbest? De flat dateert van 1964, heb wel een cdrom met bouwtekeningen, maar daar staan geen gebruikte materialen in omschreven.

Ik wil in 2012 agnes plafond plaatsen, dus er moet een raster komen tot aan de muur, of kan ik de uiteinden van een plaat Agnes ook een kleine 30 cm laten zweven/hangen tot aan de muur?

Moet ik een raster aan die kalklaag hangen? (geen idee hoe stevig die kalk is) Of kan ik kalklaag en de zogenoemde 'isolatielaag' verwijderen en vernieuwd/moderner isolatiemateriaal plaatsen en vervolgens opnieuw stuc / beton er tegenaan brengen?

In de gang heeft mn vader al een raster aan het plafond gehangen, waar boven de voordeur ook zo'n witte balk zit, maar dat is natuurlijk een stuk kortere balk dan in de woon/slaapkamers, en hangt het raster ook stevig aan de lange kanten van de gang vast ipv alleen aan die balk.

Wat te doen? Ik heb werkelijk waar geen idee, dus ik hoop dat jullie deze situatie herkennen en mij er handvaten/oplossingen voor kunt geven. Wil namelijk niet dat het agnesplafond gaat hangen doordat deze kalklaag geen voldoende hangop biedt.

U ziet het; veel vragen, maar hier komen hopelijk ook veel antwoorden op. Indien een en ander u nog niet voldoende duidelijk is, hoor ik het graag. Dan zal ik proberen het op te helderen.

Alvast hartelijk bedankt voor het besteden van uw tijd aan dit onderwerp.

Vriendelijke groet,

Gerritjan

Rola
Algemeen Bouwkundig Specialist

Geregistreerd op
23-12-2009
Berichten: 2147
Rola op 24 November 2011, 08:19  
Het isolatie materiaal is zeer waarschijnlijk heracliet oftewel houtwolcementplaat, het werd in de kist gezet en de beton werd er tegenaan gestort.
Millew
Specialist Bouw

Geregistreerd op
19-7-2009
Berichten: 1901
Millew op 24 November 2011, 10:13  
Mijn idee is ook dat het houtwolcementplaat is. Je kan een klein stukje weghalen om te kijken hoe dik het is en of er inderdaad beton achter zit.
Het frame voor de plafondplaten kan je dan aan het beton vastmaken met lange schroeven door de h.w.c. plaat heen.
De plafondplaten vrij laten 'zweven' zonder frame er achter zou ik in ieder geval niet doen. De platen zijn van spaanplaat en dat gaat op den duur doorzakken als het niet goed wordt ondersteund.
Noizzie


Geregistreerd op
23-11-2011
Berichten: 2
Noizzie op 24 November 2011, 20:01  
Goedenavond Rola en Millew en andere meelezers,,

Alvast bedankt voor uw reactie. Van het weekend maar even hoekje uitgraven inderdaad om diepte van kalklaag en hwc te meten.

Na plaatsen van de post was mijn geuploadde foto behoorlijk onduidelijk geworden ivm verkleinen door de uploader van klusidee.nlDaarom staan op de volgende 3 linken haarscherpe Hi-RES foto's die de samenstelling van het materiaal duidelijker weergeven. (Vooral 3)

en die doen het nu niet meer Wink

Is het inderdaad H.w.c.p.? Is dit tegenwoordig nog voldoende isolerend, dus laten zitten? Of is er tegenwoordig nieuwer materiaal voorhanden dat stukken tot vele malen beter isoleert?

Waarom ik dit vraag; ter verduidelijking zit mijn appartement in een van de laatste flats aan de rand van de bebouwing van wageningen. (lawickse allee) Keuken, slaapkamer klein en woonkamer 2e helft staan op de onderste woonlaag behoorlijk op de tocht van het binnenveld/Grift/buitengebied tussen Veenendaal en Wageningen.

Flat was dus van 1964, en wellicht is er toen minder nauwkeuriger/ veeleisender naar isolatie gekeken..?!?! Dus is het groener/zuiniger om er nieuwe plaatjes isolatie tegenaan te zetten ipv it oude spul te laten zitten??

Alvast weer bedankt voor uw tijd en eventuele reactie's!!

Met vriendelijke groeten,

Gerritjan
Uitterlinden


Geregistreerd op
6-12-2011
Berichten: 4

Dordrecht
Uitterlinden op 07 December 2011, 18:21  
Op de afbeelding is duidelijk te zien dat dit houtwolcementplaat is, deze houtwolcementplaat zit vast aan de achtergelegen betonbalk, dit is tijdens het maken van de betonbalk mee in gestort , dit deed men vroeger voor een betere hechting van het stucwerk, dus gewoon laten zitten. De betonbalk is een koudebrug omdat deze doorloopt naar buiten. Om condensproblemen te voorkomen kan je beter de betonbalk isoleren en afwerken met een gipsplaatje,voor je de gipsplaat vastmaakt eerst een laag plasticfolie aanbrengen,dit ter voorkoming dat er woonvocht in de constructie komt. laat weten of je dit begrijpt, veel succes
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 1

Klusadvies: Plafond - Balkon - Oude laag -> Verwijderen/Vervangen/...

Klusadvies: Plafond - Balkon - Oude laag -> Verwijderen/Vervangen/...
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Geen nieuwe berichten Verwijderen oude 'stuc'-laag 2 14 Augustus 2013, 21:34
Geen nieuwe berichten Plafond isoleren met als 'dak' een balkon 11 01 Februari 2013, 15:37
Plafond van balkon duurzaam witten 18 21 Oktober 2009, 18:09
Geen nieuwe berichten Oude granol laag voelt erg zacht aan 0 01 Januari 2014, 23:56
Geen nieuwe berichten Isolatie plafond dat aan balkon en slaapkamer grenst 3 08 Augustus 2011, 14:56
Geen nieuwe berichten Oude plafond laten zitten. nieuw plafond verlaagd 0 11 Augustus 2017, 13:56