Plaatsing spouwankers en open stootvoegen en stutten gevel

Emuijtjens

  • #1
Beste,
Momenteel zijn we druk bezig met de aanbouw te realiseren, echter loop ik tegen een paar vraagstellingen tegenaan waar ik niet meteen een antwoord op vind.
Ten eerste; het nut of onnut van open stootvoegen, er komt een geheel gevulde spouwmuur te staan met steenwol. Is het nu nodig om open stootvoegen te maken of totaal niet. Zoja, waar komen de open voegen, zie vaker verschil in hoogte van de open stootvoegen boven stalen latei en boven maaiveld. (Ene huis 3 stenen boven latei, andere huis 6 voegen)

Tevens komt het stukje spouwankers ter sprake, hierbij zitten de hoeken me niet helemaal lekker, hoever van de hoeken dienen er spouwankers aangebracht te worden? Het bestaande huis heeft namelijk scheuren langs de hele gevel op de hoeken waarschijnlijk door de spouwankers.

Ook komt er natuurlijk een leuke geveldoorbraak bij de aanbouw kijken, alles is netjes berekent en er komt een heb 280 balk ban 635cm om.de gehele achtergevel op te vangen. Nu was de bestaande situatie van ons huis een balkon van 1 meter, dit ia ondertussen gesloopt. Het plan is om de binnenzijde om de 75 cm een stut te zetten, de buitengevel wil ik stutten met stutalone, dit ivm ruimte voor de te plaatse zware balk. Nu is het bestaande balkon geheel verwijderd, dit loopt door in de verdiepingsvloer. Is het niet mogelijk om de stutten aan de buitenzijde breder uit elkaar te zetten of zelf geheel weg te laten? Dit door mijn inziens dat de buitengevel rust op de verdiepingsvloer. Ik hoop dat het verhaal wat duidelijk is.
Bijgevoegd een foto van de achtergevel, hierop is te zien dat de gewapende betonplaat doorloopt naar binnen.
Groetjes erwin

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Aantal stempels/ stutten wordt bepaald door de draagkracht ervan en de belasting/gewicht wat er naar beneden komt. Vraag het je constructeur.

Geen spouwankers op de hoek is achterhaald, dat bleek toch schade op te leveren, nu een dilatatie aanbrengen maximaal 320 mm uit de hoek. De KNB heeft voldoende leesvoer op hun website staan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Overleg met je constructeur.

persoonlijk lijkt een stutalone niet geschikt
de capaciteit van die dingen is 800-1200 kg dat is erg weinig
ik denk overigens dat het een Steens gevel is gezien de koppen in de oorspronkelijke stukken metselwerk
 

Emuijtjens

  • #4
Het is een spouwmuur, met een spouw van 6 cm. De stut alone zou alleen aan de buitenkant worden geplaats, en aan de binnekant de gewone stutten. De vraag is eigelijk of de doorlopende betonplaat genoeg kan dragen om alleen aan de binnenzijde te stutten.

Constructeur heb ik contact mee gehad, deze deelt mij echter mede dat een dergelijk stutplan niet zijn afdeling is.... denk dat het verstandig is opzoek tegaan naar een andere oplossing/constructeur.
In ieder geval al bedankt voor de reacties!

Messchiens nog iemand een idee over de open stootvoegen?
 

Marcn88

  • #5
Als t stutplan niet de constructeur zn afdeling is vraag ik mij af wat is dan wel zn afdeling, het stutplan behoort gewoon bij de constructeur
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
@Marcn88: Dat is afhankelijk van zijn opdracht.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Scheuren in muren na plaatsing dakkapel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu