Plaatsen thermostatische radiatorkranen

Deleted member 127940

  • #1
Hallo allemaal,

Wij willen thuis de radiatorkranen vervangen met thermostatische kranen. Nu heb ik een paar offertes ontvangen en heb ik besloten eerst te kijken of ik zelf de kranen kan vervangen.

Veel informatie heb ik al kunnen vinden, maar hoop met jullie expertise de laatste vragen te kunnen beantwoorden. In de tekst hieronder drie vragen;
  1. Welke radiatorkraan is het beste (of verstandigst) om te kopen en waarom?
  2. Wat is het verschil tussen teflontape, loctite en hennep?
  3. Is fitterskit alleen nodig bij gebruik van hennep of ook in andere gevallen?

Ten eerste het 'soort' radiatorkraan. Online zijn ze te vinden bij de verschillende webwinkels waarbij de bouwmarkt merkloze kranen aanbiedt, maar ook merken als Honeywell en Heimeier (de laatste met drie varianten E-clipse, V-exact en standaard). De merkloze bouwmarkt variant is bij mijn schatting per stuk ongeveer een tientje goedkoper dan de duurste van Heimeier (in ieder geval van degene waar ik naar gekeken heb).

Wat me niet geheel duidelijk is is het verschil tussen deze merken. Het enige wat ik kan vinden is de verkooptekst bij de E-clips waar er wordt gesproken over "automatische precisie voorinstelling en dat het debiet onafhankelijk van het drukverschil geregelt wordt waardoor het cv-systeem optimaal ingeregeld wordt". Zit de meerprijs voornamelijk hierin of ook in andere zaken? Is het voor een leek als ik verstandig deze automatische afstelling te gebruiken of kan ik net zo goed zelf alles instellen? De paar tientjes zie ik over de levensduur van de kranen niet als een probleem als het waarde toevoegd.

Verder zegt de ene website om telfontape te gebruiken en wordt er hier op het forum vooral gesproken over loctite of hennep kolmat. Wat is het verschil tussen deze drie?

Tot slot - is fitterskit alleen echt nodig als ik hennep gebruik, of is het een goede investering voor de zekerheid dat verbindingen beter afsluiten?

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp! Mochten jullie meer moeten weten hoor ik dat graag.
Groet,
Wouter
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Het is altijd verstandig om "merk" ventielen te kopen zoals Heimeier, Honeywel, enz.
Goedkope merken zou ik niet adviseren omdat de service en verkrijgbaarheid van onderdelen
daarbij toch een heel stuk beter is. Ook is de uitvoering van een "merk" kraan bijna altijd beter.

De Eclipse ventielen werken goed zolang je weet waar je mee bezig bent.
Deze ventielen kun je instellen op debiet, en dat debiet is weer afhankelijk van de delta-T
(verschil temperatuur tussen aanvoer en retour) en het vermogen van de radiator.
Dit systeem is prima als je deze ventielen overal kunt plaatsen,
dus niet één deel wel en het andere deel niet.
Daarbij zou het systeem weer uit balans raken.
Ook moet je er rekening mee houden dat het maximale debiet niet hoger mag zijn als 150l/uur.
Bij een hele kleine delta-T zoals bij warmtepompen is dat vaak niet haalbaar bij de wat grotere vermogens.

Berekening debiet:
Vermogen/(4200x∆T) = m3/s
m3/s x 3600 = l/h


Voor de rest, ik gebruik zelf altijd hennep (zonder fitterskit) voor CV leidingen,
en maak de hennep iets vochtig voordat ik de koppeling in de warmtewisselaar schroef.
 

Marcn88

  • #3
Als u alle radiatoren voorziet van thermostaat kranen denk dan ook aan het plaatsen van een bypass.
Hoe wordt het systeem nu geregeld wa of met een ruimtethermostaat?
In geval van een ruimte thermostaat geen thermostatische kranen plaatsen in de ruimte waar de thermostaat hangt, dit om te voorkomen dat de kranen gaan dichtlopenen de thermostaat nog vragend is.
 

Deleted member 127940

  • #4
Dank voor de snelle reacties.

Uiteindelijke doel is om een Tado thermostaat te installeren. We hebben in totaal acht radiatoren waarvan ik zes kranen wilde vervangen. De radiator in de badkamer heeft al een thermostatische kraan en ik wilde de radiator in de gang met een opengedraaide (normale) kraan te gebruiken om te zorgen dat geen bypass nodig zou zijn.

Betekend het advies van Ronny ik en de twee extra kranen moeten vervangen en een bypass moet installeren? Of kan ik alsnog de thermostatische radiatorkraan in de gang volledig open draaien in plaat van een bypass?

Mijn grootste zorg is niet zozeer de installatie maar dat ik iets fout doe in het afstellen van het systeem na de installatie (vandaar dat mijn oog gevallen was op de E-clips en het woord automatisch). De berekening ziet er redelijk simpel uit, maar waar kan ik de delta T en het vermogen van de radiatoren vinden voor de berekening van het debiet? Het is een oud huis en er zijn geen twee radiatoren hetzelfde.

In een snelle google-zoektocht voor delta T kom ik een artikel tegen over het optimaal inregelen van de CV ketel. We hebben net een nieuwe Intergas HRE 36/30 A ketel - wordt deze goed ingeregeld met goed afgestelde radiatorkranen en een slimme thermostaat of is hier alsnog een specialist voor nodig?
 

Marcn88

  • #5
Dan zal de radiator zosnel straks een van uw "slimme"knoppen warmte vraagt ook altijd mee opwarmen deze mag dan ook niet dicht gezet worden.
Ik zou gewoon voor de ckerheid een bypass plaatsen die paar euro mag dan ook niet zoveel uitmaken.
 

Deleted member 127940

  • #6
Dan zal ik inderdaad ook kijken naar het installeren van een bypass. Is dit in principe 'slechts' het plaatsen van twee T-stukken (door een stuk tussen de buizen uit te zagen) met daartussen een buis met de drukverschilregelaar? Moet de tussenbuis een bepaalde lengte hebben of maakt dat niet uit?

Beetje zoeken laat twee soorten T-stukken zien; gewone knelkoppeling en een knelkoppeling met binnendraad. Is een gewone knelkoppeling goed genoeg? Moet daar nog iets op zoals fitterskit om te voorkomen dat het gaat lekken?

Ik heb inmiddels ook iets gevonden over hoe ik de delta T en het vermogen van de radiatoren kan vinden/berekenen dus daarmee ermee aan de slag gaan. Wellicht heb ik daar nog een vraag over als ik ermee klaar ben.
 

Marcn88

  • #7
Een bypas is verkrijgbaar in knel uitvoering deze kan dus dmv 2 knel tstukken tussen de leidingen worden gezet hierbij is verder geen fitterskit oid benodigd.
Idealiter plaatst men de bypas zover mogelijk bij de ketel vandaan maar dit kan niet in alle gevallen
 

Deleted member 127940

  • #8
Ik hoop de bypass beneden in de meterkast te plaatsen - dit zou dan zo'n 8 meter van de ketel zijn (en er is ergens in de toekomst kans op opbouw, dus dan zal het nog verder zijn).
Is dat goed genoeg? Online zie ik overal de adviesafstand van zes meter maar niet wat er gebeurd als het verder weg of dichterbij is.

Overigens gaan de aan- en -afvoerbuizen vanuit de CV ketel twee kanten op zoals op de foto hieronder. Lastig goed te fotograferen, maar op de foto komt de aanvoer vanuit de CV van links en de buis naar onder is de afvoerbuis. Deze lopen beiden aan de achterkant de muur door naar de radiatoren aan de straatkant van het huis, en richting mijn kant (als foto-maker) naar de radiatoren aan de tuinkant. Heeft dit nog invloed op de plaatsing van de bypass? Is het genoeg als er maar één bypass zit op het gehele systeem?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu