Plaatsen houtkachel

Tom en Tanja

  • #1
Beste klussers

Wij hebben in oktober 2005 een huis gekocht, ons eerste huis.
Het is een huis uit begin 1900 en er moet veel gerenoveerd worden.

We zijn in de woonkamer begonnen. We hebben een wand voor de buitenmuur geplaatst mbv stalen profielen. Om te isoleren hebben we steenwol gebruikt, dan komt er een spaanplaat met daarop weer een gipsplaat. Tussen de steenwol en de spaanplaat hebben we een dampwerende folie geplaatst omdat de buitenmuur geen spauwmuur is. Nu lopen we tegen het volgende aan: We willen graag een houtkachel.

De rookafvoer van deze kachel willen we aansluiten op een bestaande schoorsteen, deze was niet meer in gebruik en weggewerkt achter een houten wandje. We hebben de schoorsteen laten controleren door een schoorsteenveger en deze is nog goed bruikbaar. De vraag is of we een dubbel wandige rvs schoorsteen kunnen aansluiten op een bestaande schoorsteen van de kachel naar de schoorsteen en van de schoorsteen naar een hoger punt op het dak.

Daarnaast vragen we ons af wat verstandig is betreft de beplating. Is het plaatsen van fermacel i.p.v. gips (wand achter kachel) voldoende? Of moeten we op die plaats ook de spaanplaat en isolatie achterwege laten? De folie laten we sowieso weg lijkt ons. Op welke afstand van de wand kun je een kachel plaatsen en hoe groot moet het brandwerende oppervlak zijn? We hopen dat iemand ons op weg kan helpen.

Groeten Tanja
 

Fiesiekus

  • #2
De vraag is of we een dubbel wandige rvs schoorsteen kunnen aansluiten op een bestaande schoorsteen van de kachel naar de schoorsteen en van de schoorsteen naar een hoger punt op het dak
Indien en voor zover ik het goed begrijp wilt u een rookgaskanaal van kachel naar bestaande schoorsteen en bovenop de bestaande schoorsteen op het dak nog een stuk plaatsen?

Zoek eens op dit forum met de zoekfunktie op bijv. houtkachel en/of rookgaskanaal/ en/of schoorsteen.

In principe kunt u door een nisbus in de bestaande schoorsteen te metselen, een RVS pijp aansluiten (vanaf houtkachel). Recente regelgeving schijnt te eisen dat dat stuk in de woonkamer ook dubbelwandig moet zijn.
Een erkend installateur kan daar meer over zeggen. Vraag dat bij hem/haar dus na.

Het stuk bovenop de schoorsteen: zal lastig worden om dat stormvast te monteren aan de uitmonding. Wat is de noodzaak van de verlenging?
 

Tom en Tanja

  • #3
Allereerst bedankt voor het advies.

De schoorsteen was niet meer in gebruik en er is geen doorgang meer naar buiten. Ook de plaats van de oorspronkelijke schoorsteen op het dak is helemaal weggewerkt.

Er komt nog bij dat de plaats waar deze zat niet ideaal is ivm een risico op 'valwinden', hebben we ons door de schoorsteenveger laten vertellen.
Vandaar dat we de schoorsteen ook weer moeten verlengen.
 

Fiesiekus

  • #4
Tom en Tanja schreef:
De schoorsteen was niet meer in gebruik en er is geen doorgang meer naar buiten. Ook de plaats van de oorspronkelijke schoorsteen op het dak is helemaal weggewerkt.
Kijk dat is info waar we mee verder kunnen. Er zal dus ook weer m.b.v. een nisbus een aansluiting aan de bovenzijde schoorsteen gemaakt moeten worden.

Er zijn speciale hulpstukken in de handel, i.e. dakdoorvoeren waaraan een lengte dubbelwandig RVS-pijp stevig gehangen kan worden. Daardoor wel stormvast en stabiel op de bestaande schoorsteen. Ook weer leverbaar via de professionele kachelhandel of installateur. Indien de uitmonding op een andere plaats moet komen: versleping met 45 graden bochten maken.
 

Tom en Tanja

  • #5
Tot zover kunnen we nu eerst verder met de schoorsteen. Maar nu de beplating nog. heb het een en ander gelezen op het forum over fermacel ed. Nu was mijn idee om fermacel achter de kachel te plaatsen met daarachter steenwol. De enige vraag die ik nog heb is hoe groot dit oppervlak moet zijn. Zijn daar richtlijnen voor oid? Wie heeft een idee?

Groetjes Tanja

PS. Voor meer info zie eerdere berichten.
 

Fiesiekus

  • #6
Plaats een hele breedte fermacelplaat symmetrisch t.o.v. de hartlijn van de pijp. Afstand pijp - f.plaat 20 - 30 cm : geen problemen te verwachten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu