Plaatsen afvoer hangend toilet

Rud82

  • #1
Hallo,

Momenteel hebben wij een badkamer zonder toilet. We willen echter zelf een hangend toilet gaan plaatsen op deze badkamer. Langs onze trap loopt een koof waarachter de hoofdleiding (welke naar het riool gaat, 110mm) verstopt zit (zie bijgevoegde foto, de andere pijp is de afvoer van de mechanische ventilatie). Zoals te zien is houdt deze hoofdleiding op en zit hier een beluchtingsbuis op gemonteerd. Momenteel zit er een T stuk (waarvan de uitloop in het beton gestort is) deze is voor de afvoer v/d douche en de fontein. Mijn vraag is nou hoe zouden jullie adviseren om hier een 110mm afvoer (welke nodig is voor dit hangend toilet) te plaatsen op deze bestaande hoofdleiding (wetende dat de afvoerleiding welke nou in het T stuk zit vast zit in de vloer. En dat je te maken hebt met beperkte ruimte. (kan het überhaupt kwaad om bijv. 2 T stukken onder elkaar te plaatsen? Zou het zo kunnen zijn dat toiletpapier vast blijft hangen in het T stuk van de Douche/ fontein?)

Graag jullie reacties!

Alvast bedankt!

Rudger
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je zaagt die 75 mm leiding 1m hoger hoger door en je zaagt net onder de expansie stuk ook door.

Haal dat stuk weg

nu word het even wat moeilijk want je moet die verloop er uit halen.

Evt voor dat je daar mee bezig gaat even een beugel zetten tegen de muur aan zodat niet al te veel kracht op de aan sluiting wat in beton komt.

Tekening laat zien hoe je een stuk pvc uit een mof kan krijgen


zaag de verloop in de lengte door met een los zaagblaatje en ga nu het kunststof verhitten zodat je voorzichtig met behulp van een schroeverdraaier
een begin maakt en al verwarmende kan je met behulp van een waterpomp tang al draaien het kunststof uit me mof draaien.

nu kan je binnen zijde even schuren en daar na weer op bouwen met een t-stuk 110x110x110 MV en daar dan weer in een verloop 110x75
dan vervolgens een exspansie stuk 75.
 

Rud82

  • #3
Hoi Henk,

Bedankt voor je snelle reactie!!

Als ik het goed begrijp dien ik 1 meter er tussen uit te zagen zoals aangegeven op bijgevoegde foto?

Vervolgens als dit weg is, heb ik de "deksel" op het T stuk zitten, hoe krijg ik deze dan het beste weg? (in de diameter doorzagen? en vervolgens verwarmen en proberen er uit te krijgen?). Moet ik vervolgens in dit T stuk eerst een stuk 110mm buis zetten alvorens het tweede T stuk te plaatsen? (kan het kwaad dat er dan 2 T stukken zo kort op elkaar zitten? Ook omdat door het bovenste T stuk wc papier etc gespoeld worden? kan dit blijven haken in het onderste T stuk?).

Vervolgens op dit nieuwe T stuk weer een deksel met gat plaatsen en de ontluchting weer aansluiten?

Heb ik het dan zo goed begrepen?

Dan heb ik nog een vervolg vraag: we maken dan een gat naar de badkamer en brengen hierdoor de 110mm buis de badkamer binnen. Wat voor bocht dient er vervolgens op deze buis gezet te worden zodat deze goed op het hangend toilet aangesloten kan worden? (een bocht met manchet verbinding?).

Wederom bedankt bedankt voor je hulp!

Groeten,

Rudger
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ja dat heb je goed begrepen je moet wel een T-stuk met manchet verbinding nemen.

T-stukken kunnen gewoon op elkander maar denk er wel om dat je de pijp goed beugelt zoals ik in het vorige al gezegd had

heb even een tekening gemaakt waar je de inschuif verloop moet door zagen zodat je die kan er uit halen


Je bepaald de maat van hoogte riolering door het frame los op hoogte in te stellen,daarna ga je een stukje buis 110 af zagen om in de bestaande t-stuk te lijmen en dan De t-stuk110 90 graden er op te plaatsen denk wel om dat je op de buis een schuinkantje vijlt en de rubbers met vaseline goed in smeert

In dat T-stuk gan je met stuk 110 buis overzij naar de badkamer en zet ongeveer gelijk aan de binnen muur een sok 110


je plaatst het frame en je neemt een rechte wandclosetaansluitstuk horizontaal 110[90
 

Rud82

  • #5
Hoi Henk,

Wederom bedankt voor je goede en uitgebreide uitleg! Ik zit alleen nog te denken hoe het met het afschot zit als je een T stuk gebruikt (zou een Y stuk een betere oplossing kunnen zijn zodat alles ook goed wegloopt?). Ben bang doordat de T stukken ze kort op elkaar zitten en uit de bovenste wc papier etc heengespoeld worden dat dit blijft hangen in het tweede T stuk? Of hoe zie jij dit?

Dan als ik binnen in de badkamer ben (en gebruik heb gemaakt van het T stuk) zit de de 110 buis dus horizontaal in de badkamer. Vanuit het hangend toilet komt die zwarte PE afvoer moet ik deze dan middels een bocht aansluiten (met manchet verbinding) op deze 110 buis? Of spoelt het zo niet goed weg? Dat is het laatste wat ik niet helemaal begrijp.

Alvast bedankt weer voor de moeite!

Groeten,

Rudger
 

Rud82

  • #6
BTW Henk ook verstand van waterleidingen? Ik heb nog een topic geopend voor mijn dubbele wasbak. Aangezien jij het zo goed uitlegt, wellicht dat je hier ook raad voor weet?

Alvast bedankt!

Rudger
 

Rud82

  • #7
Laatste toevoeging :lol:

Adviseer jij om vanaf de koof naar de badkamer te werken? Of vanaf frame wc naar de koof te werken? Ik heb nl. nou nog op badkamer een bad staan. En ik wilde als voorbereiding 1 van de komende weekenden alvast het T stuk voorbereiden. Of is dat niet handig zolang het bad er nog staat?

Groeten
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Als je al een frame hebt gekocht, daar bij moet je een rechte wandclosetaansluitstuk horizontaal 110[90 bij bestellen om een aan sluiting van je wc direct naar achteren te laten lopen en op je t-stuk kan aan sluiten.

Die bocht die er bij zit kan wel weg!

je gaat eerst een droge opstelling maken om te bepalen hoe hoog je wc pot komt te zitten.
Zie een voorbeeld:


deze hart maat van je wc is ook hart maat van je t-stuk standleiding, nu kan je van uit de koof je leiding gaan op bouwen en een aansluiting maken voor je wc, die je later kan plaatsen
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Als de afvoer vanaf de zijkant komt, dan heb je de orginele bocht toch wel nodig, en heb je niks aan een rechte aansluiting.
Deze kun je ook horizontaal plaatsen, of onder enig andere hoek.

Misschien is het handiger, om even een schets te maken, waar nu de afvoer zit, en waar het reservoir moet komen te staan, ten opzichte van de afvoer.
 

Rud82

  • #10
Hoi Henk en Peter,

Een belangrijk detail wat ik niet vermeldt heb is dat het toilet aan de buitenmuur (de bovenkant van de schets) bevestigd wordt en niet aan de scheidingswand (tussen badkamer en trappenhuis). Zie bijgevoegde schets (hopelijk geeft dit in combi met mijn 1e foto een hoop duidelijkheid).

Graag hoor ik van jullie hoe (ook met welke materialen) de leiding vanuit trappenhuis (koof) zo te leggen naar de badkamer zodat ik deze fatsoenlijk kan aansluiten (ook met materialen) op het hangend toilet.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Groeten,

Rudger
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Ha @Peter dat is een goede opmerking, ik was er ook van uit gegaan dat deze recht achter uit moest worden aan gesloten, dus niet.

wel handig een tekening er bij.

Op zich zelf veranderd er niet veel met je aan sluitingen, je hebt alleen geen rechte aansluitstuk nog 110/90.

Maar je kan gewoon je bocht gebruiken die bij de frame zit, je hebt alleen een bochten nodig en even wat meer buis.


maar hoeveel ruimte zit er tussen ventilatie buis en tussen muur ivm 110mm buis
 

Rud82

  • #12
Hoi henk,

Tussen deze ruimte zou precies nog een 110 buis tussen kunnen. Wat zou je dan adviseren te doen? Zou je nog eens kunnen uitleggen hoe ik vanuit de 110 buis (welke vanuit t trappenhuis naar badkamer gaat) het precies aansluit op die zwarte PE buis (welke bij t toilet geleverd zit)

Wederom bedankt :-)

Groeten
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13


je maakt een recht hoekige gat in de muur dit is om je bocht er in te plaatsen omdat je van andere kant niet bij kunt.

bocht (1) plaats je op een stuk buis 110 en deze schuif in door het gat, nu meet je op hoe lang de buis (2) moet worden tussen bocht (1) en t-stuk (4).

Schuif die buis (2) in bocht (1) en daarna je t-stuk (4) er op die buis.

vervolgens druk je t-stuk (4) op de oude standleiding aansluiting

als je het frame plaatst kan je een steeksok op buis (1) schuiven en vervolgens daar in de zwarte bocht (6) die je dan in het frame klikt en druk je daar in de gele afsluitdop voor de stank

bocht 110 90 graden manchetverbinding 2x

 

Rud82

  • #14
Hoi henk bedoel jij dan om met t nieuwe t stuk onder de "oudew" uit te komen en het huidige(t stuk en expansie mof etc) gewoon intact te laten. Dus nieuwe t stuk onder oude te monteren?

Groeten rudger
 

Rud82

  • #15
M.a.w moet dat 2e t stuk boven of een stuk onder t oude t stuk komen (zie foto oude situatie) zo ja hoe die 110 b uis (welke recht omlaag komt) aansluiten op hoofdleiding?

Groeten
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16


Maar ik merk aan je vragen dat je er moeite mee hebt om het te begrijpen.

Is het niet beter voor je dat je evt een loodgieter in schakelt om een riool aan sluiting te maken en evt kan je dan zelf de rest zelf verder bouwen.
 

Rud82

  • #17
Hoi Henk,

Wederom bedankt voor de goede uitleg!

Ik begrijp het wel alleen ik snap niet alles :D Daarnaast wil ik me goed laten informeren om zo uiteindelijk de beste/ makkelijkste oplossing uit te voeren. Goede voorbereiding is halve werk natuurlijk :)

Ik had zelf nog het idee om de nieuwe buis achter (tussen) hoofdleiding en mechnanische ventilatie te laten lopen naar een lager punt en daar een nieuw T stuk in te zetten (zie bijgevoegde tekening, sorry voor de slechte tekening)
. Zo blijft het huidige met expansie etc wat goed functioneert intact en op een lager punt heb ik meer en betere werkruimte. Of zijn er redenen waarom ik dit beter niet kan doen en toch vast moet houden aan jou voorstel? Mocht dit wel een goede optie zijn hoe zou je dan de nieuwe 110buis verbinden (op dat lagere punt) met het T stuk (moeten hier nog 2 45graden bochten aan vooraf gaan of kan deze rechtstreeks aangesloten worden?)

Groeten en prettig weekend!

Rudger
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Doe maar gewoon wat ik je zei, want je krijgt veel te veel bochten in en je ontspanning werkt dan niet meer goed.

Die exspansie stuk kan je in de verloop bij (4) in drukken en een stuk buis 75 met een lijm sok 75

zo nu ff genieten van het weekend :mrgreen:
 

Rud82

  • #19
Hoi Henk,

We gaan het zo doen zoals jij hebt geadviseerd! Bedankt voor je hulp!

Prettig weekend nog.

Groeten,

Rudger
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
:prima:

succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu