PID regeling (hoofd)vloerverwarming

Dhzer

  • #1
Beste allemaal,

Ik heb reeds een paar jaar gezeur van mijn vrouw over het (gebrek aan) comfort van mijn vloerverwarming. Feit is dat deze te laat aanschakeld (te koud) en te laat uitschakeld (te warm). Ik heb een WTH verdeler die is aangesloten op een AWB 2HR. Om de regeling te beïnvloeden heb ik er zelf al een klep tussengezet, zodat de warmwater toevoer gesloten wordt wanneer mijn honeywellIV de warmtevraag stopzet. Er zit nog een thermostaat parallel op in mijn badkamer, omdat de wanneer de vloerverwarming warm is, er lange tijd geen ketelsturing is.

Vraag is nu: Wat is een goede regeling om de temperatuur constant te houden alsmede energieverbruik laag?

Een opentherm thermostaat kan de warmtevraag op de ketel aansturen waardoor de ketel zuiniger wordt, maar ik denk dat vanwege het trage karakter van de vloerverwarming deze altijd op max gaat. Ook kan deze opentherm de extra klep op de WTH niet aansturen.

Een extra regelunit (bijvoorbeeld van WTH) kan volgens mij wel de vloerverwarming aansturen, maar hoe weet de ketel wanneer deze warm water moet geven?

Ik heb ook aan een weersafhankelijke regeling gekeken, maar volgens mij zijn daar op dit forum een hoop tegenstanders van. Ik heb trouwens wel al een buitenvoeler voor op de ketel, maar ik heb geen apparatuur om de stooklijn op de ketel in te regelen. Ik heb nog met de technische dienst van AWB gebeld, maar die konden niet vertellen welke stooklijn er standaard is ingesteld.

Het lijkt me het mooist als het open therm principe van de ketel ook de aanvoertemperatuur van de WTH zou regelen, maar kan hier niets van terug vinden op internet.

Wie kan mij advies geven? En wie is er in staat, indien nodig, de stooklijn in te regelen (of heeft apparatuur beschikbaar)?

 

Aks

  • #2
Ik heb hier bij mij thuis horizontaal een gat in de vloer geboort.
daar heb ik een thermostaat voeler geplaatst en het werkt prima.

succes
 

Dhzer

  • #3
Bedoel je een externe voeler op je kamerthermostaat of de voeler van de verdeler unit? Wat regel je met deze thermostaat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De boel aansluiten op een evohome systeem, kan je de vloer onafhankelijk van alle andere ruimtes verwarmen, elke ruimte zijn eigen thermostaat(kraan) een vloeraansluitset en een ketelrelais, en je bent weer klaar.
 

Aks

  • #5
Dhzer schreef:
Bedoel je een externe voeler op je kamerthermostaat of de voeler van de verdeler unit? Wat regel je met deze thermostaat?
ja een externe voeler .

dan kan de thermostaat overal hangen waar je maar wil.
ik heb hem mooi naast de ketel hangen.
 

Dhzer

  • #6
Maar op deze manier kan je de temperatuur van de ruimte toch niet meten? Ik kan me voorstellen dat in de winter de vloer meer warmte (dus hogere temp) moet afgeven dan in de herfts of lente. Of blijft de temperatuur van de vloer altijd gelijk en springt de de ketel gewwon vaker aan vanwege de hogere warmte afdracht?

Anyway, alvast bednkt voor de antwoorden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Hetgeen Dhzer aangeeft is correct: je kunt de vloer constant op de gewenste temperatuur houden m.b.v. een thermostaat met vloersensor. Er zijn ook thermostaten (wat jammer dat je dus geen merken mag noemen hier.......maar dus niet van die Evohome dingen.....te dure oplossing voor zo'n "probleem") waarmee je beiden kunt: de vloer op een gewenste temperatuur houden en gelijktijdig de ruimte meten en daarop regelen.
De ruimtetemperatuur zal toch een afgeleide zijn van de vloertemperatuur (elektrische vloerverwarming wordt altijd op de vloertemperatuur geregeld, dus zo uniek is het ook weer niet)
Weersafhankelijke regeling lost hier niets voor je op en is te duur: een simpeler oplossing is dus die thermostaat met vloer EN ruimtesensor.

Het KAN ook zijn, dat je een thermostaat gebruikt die een te grote schakeldifferentie heeft, waardoor de temperatuur te ver zakt voordat deze aanschakelt en ook de temepratuur te ver laat oplopen voordat de thermostaat weer uitschakelt. Bij een te grote schakeldifferentie is het verschil tussen aan en uitschakelen soms best wel te voelen (zeker door de dames, die zijn daar wat gevoeliger voor blijkbaar........)
Een wat nauwkeuriger thermostaat kan ook helpen (en is stukken voordeliger dan die weersafhankelijke regeling waarmee ze hier steeds als oplossing komen opdraven........)

Zie op je foto dat je ook geen pompschakelaar toepast.
Ook bij het gebruik van een (goede!) pompschakelaar liggen de toppen en dalen in de temperatuur dichter bij elkaar.
 

Dhzer

  • #8
Ik heb wel een pompschakelaar, maar dit is een zelfbouw. Hij is geplaatst in de kunststof behuizing die rechtsboven van de foto valt. Ik heb bij aanschaf me laten adviseren een Honeywell Chronotherm IV aan te schaffen omdat deze zelfregelend/lerend zou zijn. Merk daar weinig van...
 

@juwel120

  • #9
Mijn ervaring is dat je het best de vloerverwarming niet teveel laat afkoelen en het verschil tussen dag en nacht temperatuur zo weinig mogelijk laat zijn.
bij ons is de nachttemp 19 gr en om 2 uur middags gaat hij naar 20 gr om dan om 24 uur weer naar 19 gr te gaan. werkt hier perfect, erg comfortabel
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Bij mij staat de vloerverwarming zomer en winter, dag en nacht op 20 graden. Neem maandelijks de meterstanden op en constateer dat het verbruik gedaald is t.o.v. iedere keer maar op en neer met die temperatuur.
 

Dhzer

  • #11
Bedankt voor jullie bijdragen. Ik was weer even druk met andere zaken, maar zojuist is mijn vrouwtje weer klagend naar boven gegaan (en vind ik het zelf eigenlijk ook niet comfortabel). Wie kan mij een merk een model aanraden? En moet dit dan op basis van aan/uit of opentherm richting de ketel? En moet ik de voeler dan op de verdeelunit of direct op de vloer plaatsen?

Even iets anders trouwens: Ik las ergens dat om het extra rendement van de ketel te gebruiken dat je temperatuur niet te hoog moet zijn ivm de condensatie. Kan iemand mij hier nog verdere uitleg over geven (in het oog van de vloerverwarming)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu