Perilex stopcontact aanleggen voor Mechanische Ventilatie

Daantjes

  • #1
Hoi allemaal,

Ik heb een vochtprobleem met mijn inpandige badkamer en ik heb een ventilatorbox gekocht met een hoger vermogen dan mijn huidige ventilator.

De ventilatorbox heeft een perilex stekker. Het probleem is dat ik nog helemaal geen perilex aansluiting heb dus ik moet iets verzinnen.

Ik wil de ventilator straks helemaal uit kunnen schakelen een op de 2e en 3e stand kunnen schakelen. (1e stand is niet nodig). Hoe moet ik dit aanleggen?

Ik kan spanning van een stopcontact vandaan trekken voor een aansluiting. Als het nodig is kan ik een andere groep erbij trekken.

Mijn vraag is: hoe moet ik dit aanpakken? Ik moet volgens mij een perilex stopcontact maken, een drie standen schakelaar aansluiten (met stand 1 uit, stand 2 voor vermogen 2, en stand 3 voor max vermogen). Hoe sluit ik dit op elkaar aan? Kan ik de spanning van 1 stopcontact gebruiken of moet ik de ander erbij halen? Alle hulp is welkom!

groeten Daan
 

Xr8

  • #2
Je kunt de voeding vanaf een bestaand punt pakken. Fase,nul en aarde. Sluit op je perilex aarde en nul aan. Ga met de bruine draad naar een 3 standen schakelaar en kom terug met twee zwarte. Sluit deze twee zwarte draden aan op de aansluitingen voor M en H toerental. Meestal L1 en L2 op de perilex. L3 niet aansluiten. Staat je 3 standen schakelaar op 1 dan zal de ventilator niet draaien 2 en 3 komen dan overeen met midden en hoog. Zit dit verkeerd om draai dan de zwarte draden om

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Hangt wel van het type aansturing af, de gelijkstroom drives doen niets als er geen vaste spanning is op de laag toeren aansluiting(afhankelijk van het merk L1 of L3)
 

Daantjes

  • #4
Bedankt voor de antwoorden! Het is geen gelijkstroom maar een wisselstroom ventilator.

@XR8: Zitten M en H op L1 en L2, of op L2 en L3?

groeten Daan
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dat is merk afhankelijk, zie de handleiding.
 

Daantjes

  • #6
Het is gelukt. Toppie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu