Perilex aansluiting Inductieplaat - Advies

Maartenn

  • #1
Pas verhuisd en daarvoor een inductieplaat gekocht (folklig Ikea).

Tweedehands gekocht makkelijk met al een perilex stekker dacht ik.

Maar na het aansluiten krijg ik foutmelding F01 of F07 en doet de helft van de plaat het maar.

Kom ik er achter dat er dus verschillende mogelijkheden zijn om een perilex stekker aan te sluiten...

Misschien heb ik de boel al gesloopt, maar voordat ik het wellicht helemaal sloop.. Ontvang ik graag jullie advies.

Zie onderstaande afbeelding, dit is de situatie, kunnen jullie mij adviseren hoe ik de inductieplaat correct aan moet sluiten in mijn situatie.




Dank!
 

Petersch1

  • #2
Voor alle zekerheid ook een foto van de geel omcirkelde kast maar dan open zodat daar ook de kleuren zichtbaar zijn.
 

Maartenn

  • #3
Bedankt voor jullie snelle reacties!

Hierbij een foto van de open meterkast


Ik zie:
N Groen -> Oranje
N Rood -> Naar groepen boven
L1 Geel -> Zwart
L1 Rood -> Blauw
L1 Blauw -> Groen
L1 Zwart -> Naar groepen boven
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Deze installatie deugt niet!

De aderkleuren zoals gebruikt bij de Perilex contactdoos zijn niet volgens de Nederlandse normen. Ik vraag me af waar deze kabel vandaan komt, niet uit de EU volgens mij... Hoort niet, maar het zou er niet minder om moeten werken.

De meter op het deksel van de verdeelkast vind ik ook wat merkwaardig? :roll: Normaal zou je als eindgebruiker absoluut niet bij de bedrading aan de achterzijde van de meter moeten kunnen komen zonder zegels te verbreken. Maar het lijkt er op dat een monteur van de netbeheerder deze meter zo geplaatst heeft (het zegel op de meter is in ieder geval in tact). Ze zullen het wel ok vinden dan? Maar ik vind het raar. :shock:

Problematischer is dat je maar 1 fase binnen krijgt vanuit de netbeheerder en dat hier op een "krachtgroep" is aangesloten. Een krachtgroep op 1 fase aansluiten kan helemaal niet. Een krachtgroep hoor je aan te sluiten op 3 fasen waarbij er een faseverschuiving van 120 graden tussen de verschillende fasen is. Met een spanningsmeter meet je dan ook 400V tussen twee fasen. Door de faseverschuiving blijft de stroom door de (enkele) nulgeleider beperkt tot de hoogste stroom door een fasegeleider, daarom kun je het af met 3 fasegeleiders en slechts 1 nulgeleider.

Bij jou zitten alle drie de zekeringhouders echter op dezelfde fase aangesloten. Hierdoor is er geen faseverschuiving en wordt de stroom die door de nulgeleider loopt een optelsom van de stroom door de fasegeleiders. Deze nuldraad kan bij jou dan tot 32A gaan voeren en daar is hij helemaal niet op berekend. Dit is brandgevaarlijk!

Het goede nieuws: Als je daadwerkelijk een juiste 3 fasen installatie had gehad, dan was de kookplaat nu hoogstwaarschijnlijk kapot geweest door zomaar de stekker in te steken. Nu heeft hij het waarschijnlijk overleefd.

Het slechte nieuws: De installatie is helemaal niet geschikt om een kookplaat aan te sluiten.

Je zult de installatie aan moeten (laten) passen. Dan zijn er eigenlijk maar 2 opties:

- De installatie door de netbeheerder aan laten passen naar 3 fasen. Kun je ze meteen vragen naar die meter. ;) Ik verwacht alleen wel dat de netbeheerder weigert om 3 fasen aan te sluiten als er geen 3 fasen hoofdschakelaar beschikbaar is, dus de verdeelkast zal dan ook aangepast moeten worden.
of
- De "krachtgroep" aan (laten) passen naar een kookgroep, met 2 fasegeleiders en 2 nulgeleiders. De stekker van de kookplaat zit dan alvast goed. ;)
 

Maurice81

  • #5
Ze hebben hier lekker aan geknutseld, ik ken deze kasten wel, in mijdrecht en Abcoude kom ik ze ook wel tegen. Normaal zit er een deksel met een glaasje in en zit de kwh meter in die kast.

Soms zijn ze uitgevoerd met een hoofdschakelaar, soms ook niet en er zit origineel een 3 fase kookaansluiting in dus 400v. Ik denk dat men hier de meter al een keer vervangen heeft en die monteur ipv een compleet nieuw meterbord deze creatie gemaakt heeft.
Ik kom erg vaak dergelijke knutselwerkjes tegen, zelden klopt er nog iets van, ook worden er vaak nieuwe groepenkasten boven geplaatst met een hoofdschakelaar terwijl men de kook aansluiting (400v) buiten de hoofdschakelaar om laat zitten, levensgevaarlijke dingen.

Ik denk dat je inderdaad de netbeheerder eens kritisch naar de hoofdaansluiting/kwh meter/meterbord moet laten kijken.
Normaal gesproken zit er wel een 3f hoofdzekering pakket onder zo'n kast dus Zou je een 3f aansluiting kunnen laten realiseren.

Je zou ook een elektra bedrijf met zegelrecht eens kunnen laten kijken wat zij mogelijk voor je kunnen betekenen, die zijn vaak makkelijker bereikbaar voor overleg als de netbeheerder.
 

Maurice81

  • #6


Zo zijn ze origineel ongeveer... Links zit soms een hoofdschakelaar, rechts de 3 fase kookgroep.

Ooit was er dus wel degelijk 3f aanwezig in de meeste gevallen anders zit die 3f kookgroep er niet in.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Geinig. Ik ben deze kasten nog nooit ergens tegengekomen.

Maar hoe zit dat origineel dan precies? Op jouw foto is dat kleine kapje onderin nog verzegeld, maar het gehele grote deksel is zo te openen (inclusief dat kleine dekseltje)? Anders is de afgaande kant van de kookgroep ook niet aan te sluiten...

Het lijkt me niet de bedoeling dat je als gebruiker bij bedrading voor de meter kunt komen. "Normaal" zit dat allemaal in een verzegelde hoofdzekeringenkast, achter het meterbord en achter een verzegeld kapje van de meter. Ook het meterbord zelf is normaalgesproken niet te demonteren zonder eerst de zegels op de meter te verbreken.

Kan Maartenn nu dan ook zo bij de hoofdzekeringen, met dit deksel geopend??? Want daar zie ik op jouw foto geen aparte kast voor.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Als het huis je eigendom is, misschien een mooie gelegenheid voor een complete renovatie van je groepen kast?
 

Maurice81

  • #9
Ik kom ze tijdens m'n werk nog wel vaak tegen.

Bij deze had ik net de hoofdzekering vervangen dus zodoende het nog ontbreken van de zegels, maar je hebt het goed xanderh de hoofdzekering zit normaal achter die verzegelde kleine deksel, alleen maak ik meestal de grote deksel los zodat ik gelijk kan zien of de rest wel deugd, wat vaak niet zo is, en die zegel ik daarna weer netjes af.

Ts hoort dus eigenlijk niet bij deze bedrading te kunnen, normaal zit er onderin een klemmenstrook waar de voeding op zit, maar dat is op de foto niet te zien.

Soms zit er nog een 3f hoofdzekeringen kast onder die dan bv 3x50a is afgezekerd, waar dan de voeding van 3 woningen is afgehaald. Soms zit er dus ook een hoofdschakelaar in die grote kast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu