Pelgrim oven + vier pits keramische kookplaat

Reiziger

  • #1
Wie kan mij helpen?
We hadden een oven en vier pits keramische kookplaat van Pelgrim (9100W)
met een Perilex aansluiting. De oven is na 16 jaar stuk gegaan en hebben deze vervangen voor een nieuwere combinatie van hetzelfde merk. (10000W)
Alles netjes weer ingebouwd maar bij gebruik van de oven klappen er 2 smeltpatronen er na ongeveer een half uur uit (16 A 500v) :cry:
Wat gaat er fout, of wat doe ik niet helemaal goed.

P.s. de bedrading in de Perilex stekkers oud en nieuw komen niet helemaal overeen, op de nuldraad (blauw) na.




 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Vermoedelijk nieuwe combi verkeerd aangesloten. Raadpleeg het aansluitschema en zorg voor de juiste aansluiting.
 

Reiziger

  • #3
Bedankt voor je reactie,

Heb gewoon de stekker in de wcd gestoken, en alles deed het gewoon, maar na een half uurtje....
Ik heb er niet heel veel verstand van maar als het niet goed aangesloten zal zijn, dan klapt de zekering er toch direct uit?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Probleem is dat Perilexaansluiting niet standaard is. Zomaar de stekker erin steken zonder de aansluitingen te controleren is dus geen goed idee. Het lijkt mij dat alle stroom via 2 ipv 3 zekeringen loopt en dat gaat dus niet goed na verloop van tijd (de zekeringen zullen dan wel warm worden).
Nogmaals raadpleeg het aansluitschema en controleer of de kabel in de kookplaat en op de Perilex op de juiste manier op de aansluitklemmen is aangesloten.
 

Reiziger

  • #5
Hallo Sxnder,

Bedankt voor je reactie. Ik heb de vorige eigenaar van de combi gesproken en vertelde mij dat deze aangesloten heeft gezeten op 2 aparte groepen.
Ik neem aan dat dit 2 fase is, en wij hebben dus 3 fasen als ik het goed begrijp. Dan moet de aansluiting in de stekker dus gewijzigd worden.
Zo te zien is deze al eerder open geweest. Zijn ze daar teruggegaan van 3 naar 2 fase? In de nieuwe stekker t.o.v. de oude is bruin met zwart verwisseld.

aansluitschema: L1 L2 L3 N aarde

1 2 3 4 5

Hoor het graag van je.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
De aansluiting op de aansluitrail in de kookplaatcombi zelf moet worden aangepast. Die vindt je meestal achter een klepje daar waar het snoer eraan zit. Hopelijk vindt je hier ook het aansluitschema. Werk hieraan doe je uiteraard met afgeschakelde spanning :!:
Mogelijk moet er ook iets aan de stekker worden aangepast maar dat hangt van jouw Perilexaansluiting af. Die zul je dus ook moeten nakijken/meten. Let er verder op dat aangestripte adereindjes van adereindhulzen zijn/worden voorzien. Plaats evt. foto's van eea hier of laat het werk aan een elektricien over als je niet zeker van je zaak bent.
 

Reiziger

  • #7
Hallo Sxnder,
Wederom bedankt voor je reactie,
Heb de oven uitgebouwd en overal foto's van gemaakt.




1= zwart 2= bruin 3= leeg 4= zwart 5= blauw geel/groen= aarde


Het valt me wel op dat de volgorde van onderstaande foto anders is dan op de meeste afbeeldingen.



Hoor het heel graag van je, anders moeten we vanavond weer naar de chinees.
:)
 

Atmoz

  • #8
Het onderste schema moet je hebben, brug verplaatsen naar 4 en 5 en zorgen dat daar blauw op komt. Bruin en zwart maken niet uit waar die op komen, uiteraard wel 1, 2 en 3.
Vreemd dat er kabel met massieve draad gebruikt is, dit moet eigenlijk soepel 5*2,5 mm2 zijn, met adereindhulzen zoals eerder genoemd.
Voor de zekerheid zou je nog even kunnen meten op de klemmen in de oven, je moet vanaf de brug 4-5 naar 1, 2 en 3 230 Volt meten. Wel oppassen met de spanning!!
 

Reiziger

  • #9
Hallo Atmoz,
Bedankt voor je reactie. Ik heb net ter verduidelijking de kleuren benoemt onder foto 2.
Als ik 1, 2 en 3 ga meten dan klopt dat toch niet? 3 is dan leeg als ik het goed zie.
Hoor het wederom graag van je.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Op 3 moet je uiteraard nog de zwarte draad aansluiten, die nu los hangt.

Als je, zoals aanbevolen de kabel vervangt door snoer, dan krijg je andere kleuren (nieuwe norm). Bruin, zwart en grijs moeten dan op klemmen 1,2,3 van het fornuis (volgorde maakt niet uit). Deze drie draden moeten uiteindelijk worden verbonden met de drie bruine van je Perilex-doos.

Hoe blauw en groen-geel moeten worden aangesloten is al uitgelegd.

Meten zou ik in de Perilex-doos. Tussen twee bruine draden moet ca. 400 V staan en tussen bruin en blauw ca. 230 V. (6 metingen in totaal)
 

Reiziger

  • #11
Hallo Tom345,
Ook weer bedankt voor de snelle reactie. Natuurlijk heb je gelijk wat betreft de zwarte draad op 3. (de laatste dagen wat eenzijdig voedsel gegeten :) )
Heb een ander snoer gemonteerd, niet met de kleuren van de nieuwe norm, deze komt uit een andere oven maar was nog goed. Heb foto's gemaakt van de nieuwe situatie. Wie wil deze beoordelen, in de hoop dat het goed zit en we zodoende vanavond weer eens normaal kunnen eten.:D
Hoor het heel graag van jullie

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Zo moet het volgens mij goed zijn. Aders in de stekker ook van adereindhulzen voorzien? Ik hoop dat je toestel de 400v overleeft heeft, die daar door het fout aansluiten, misschien op heeft gestaan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
De volgorde van de draden klopt.

De geelgroene draad moet iets langer zijn dan der overige draden, zodat als er door een ongeluk het snoer uit het fornuis of uit de stekker wordt gerukt, deze draad als laatste losraakt.

Als ik het goed zie, dan zijn er in de Perilex-stekker geen adereindhulzen toegepast. Dat is vragen om problemen.

Kijk even of de witte kabelmantel goed onder de trekontlasting van de stekker zit. Dat is op de foto niet goed te zien.

Als je deze dingen nog in orde maakt, dan staat er niets meer het warme avondeten in de weg.
 

Reiziger

  • #14
Bedankt weer voor de snelle reactie,
Wat leer ik weer veel, het zijn de kleine dingen waar je niet, althans ik niet, aan denk.
De groen/gele draad is iets langer en het snoer in de stekker wordt al geborgd door het randje wat net binnen de stekker valt. De klem nog eens extra aangedraaid en jawel hoor, gebroken. Even een nieuwe erop gezet.
Ben benieuwd wat we vandaag eten, anders wordt het toch gewoon BBQ.
Ik laat jullie nog even weten hoe het een en ander afloopt.
Heel erg bedankt voor alle hulp :bedankt:
 

Reiziger

  • #15
Iedereen bedankt voor de hulp, het toestel heeft het overleeft en we hebben al twee maaltijden genuttigd welke zijn bereid op het fornuis en in de oven. De kans op scheurbuik is bij deze geweken :)
Nogmaals bedankt.

Reiziger
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu