Overzicht materiaalsoorten voor schroeven e.d.

Joggum

  • #1
Weet iemand misschien of er ergens een beknopt overzichtje te vinden is van de meest gangbare materiaalsoorten welke gebruikt worden voor schroeven, bouten, moeren, ringetjes en andere ijzerwaren, en de belangrijkste eigenschappen ervan (sterkte, kleur, bestand tegen corrosie, toepassing)?

Zo is het mij bijvoorbeeld niet duidelijk of 'gegalvaniseerd staal' nou hetzelfde is als 'galvanisch verzinkt' of 'verzinkt' staal. In de bouwmarkt zie ik 'verzinkte' schroeven die blank metaalkleurig zijn en andere zijn weer geelachtig, terwijl het volgens de verpakking hetzelfde materiaal is.
 

H@ns

  • #2
Geen idee maar Google is je vriend.
 

Markus

  • #3
Meeste schroeven zijn elektrolytisch verzinkt staal en zijn zilverkleurig. Deze zijn licht corrosiebestendig maar niet geschikt voor toepassing op vochtige plaatsen. De gele schroeven zijn gepassificeerd(weet niet of spelling correct is maar ok...) en zijn beter corrosiebestendig dan verzinkte schroeven.
Voor buiten of natte ruimtes kies je RVS. Als je niet aan zee woont is elke kwailiteit RVS afdoende.
 

Fiesiekus

  • #4
En als je wel aan zee woont?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Dan gebruik je gewoon koperen schroefjes. :mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Nee, die moet je poetsen anders worden ze groen.
Aan zee gebruik je zeewater bestendige montage kit :mrgreen:

En die geelachtige schroeven zijn gebichromatiseerd

suc6

Gerrit Bakker
 

Fiesiekus

  • #7
Als een schroef o.i.d. gepassiveerd of gebichromatiseerd wordt, wordt een dun zinkchromaat/zinkoxidelaagje op de schroef aangebracht. De passiveerlaag kan in verschillende kleuren worden aangebracht, nl. blauw, geel, groen en zwart. Van blauw naar groen neemt het chromaatgehalte van de laag toe, wordt de laag iets dikker en neemt de corrosiebestendigheid toe.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu