Oude elektra jaren '30 woning

Bas V

  • #1
Hallo allen,

Ik had een paar kleine vraagjes mbt oudere elektra leidingen. Ik woon in een jaren '30 rijtjehuis en op de meterkast zijn (maar) 2 stroomgroepen aangesloten. Dit betreft de benedenverdieping (groep1) en de eerste verdieping+badkamer+zolder (groep 2).

Ik heb onlangs een vloer boven de meterkast op de eerste verdieping open gemaakt om te kijken hoe de leidingen lopen. Tot mijn verbazing liepen daar 3 (electra) leidingen omhoog. Terwijl ik er vanuit ging dat de bovenverdieping uit één circuit bestond. (zie foto's).

Kan iemand bevestigen dat dit inderdaad om 3 electra leidingen gaat?
De bovenste twee leidingen zijn gelijke dikte, de onderste is een slagje dikker. Het vreemde aan de onderste leiding is dat deze over de breedte van twee kamers loopt en dan verdwijnt in de muur van de buren (omhoog? of naar de buren?). Ik kan deze leiding niet plaatsen.

Bestaat er een kans dat dit 3 verschillende circuits zijn? En zoja, zouden die dan elk op een aparte groep kunnen worden aangesloten? Ik heb nog vrije groepen in de meterkast.

 

Marcn88

  • #2
Zit de hoofdzekering toevallig bij de buren?
Oftewel wordt uw stoppenkast gevoed vanuit de hoofdzekering kast bij de buren
 

Bas V

  • #3
Hoi Marcn88,

De hoofdzekering zit niet bij de buren, maar bij mij in de meterkast.

gr,
Bas
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het je eigen huis is, is het dan niet verstandig om alles te (laten) vernieuwen volgens het (sinds de 60er jaren) toegepaste centraaldoos systeem met pvc leidingen en dito dozen?
En ook gelijk de groepenkast laten vervangen volgens de huidige normen, dan heb je alles weer up to date.
Bij metalen leidingen i.c.m. 30er jaren woning heb ik ook het idee van katoendraden in de installatie, dit is al sowieso zeer uit den boze.

Ik heb zelf ooit samen met een oud collega, beiden met elektro achtergrond, bij een andere oud collega haar 50er jaren woning met metalen elektra leidingen en katoenen bedrading die aan het verpulveren was, tijdens een verbouwing van haar woning de hele elektrische elektrische installatie vervangen.
De sterk verouderde groepenkast hebben we haar toen aangeraden door een erkende installateur te laten bekijken en vervangen, de rest hebben we zelf gedaan en op de verschillende groepen aangesloten.
 

Bas V

  • #5
Dank voor je reactie en meedenken Jules.
Ik heb een jaar geleden de groepenkast laten vervangen voor een moderne ABB-HAF kast. Daar zitten momenteel dus 2 groepen aangesloten. Maar qua leidingen heb ik het idee dat er meer dan 2 circuits lopen. Kan het zijn dat de monteur meerdere circuits op één groep heeft aangesloten in de kast?

Alle metalen leidingen vervangen is me voor nu een veels te grote klus aangezien dan waarschijnlijk alle vloeren en/of plafonds open moeten. Ik heb een paar stopcontacten opengemaakt en daar zitten groen/rode electraden in, maar wel met een kunststof omhulsel, en geen katoen voor zover ik kon zien.


Wat ik zelf van plan was was een eigen keuken groep erbij te leggen, want dat is niet zo'n afstand. Maar ik werd dus verrast door het feit dat er meer dan 1 leiding omhoog liep terwijl er maar 2 groepen zijn aangesloten in de meterkast.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Kan je toevallig een lamp boven en beneden aan en uit zetten?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Misschien dat je oorspronkelijk 3 groepen had, en dat deze in de groepenkast tot 2 groepen is gereduceerd?
Gaan er wel 2 leidingen van jouw groepenkast af?

Anders moet je even de voorplaat van je groepenkast af schroeven, dan kun je misschien zien of dat er daar meerdere groepen op één automaat samenkomen.
In de groepenkast verder niets aanraken want je kan er onder spanning staande delen aanraken.
Ga hierbij voorzichtig te werk!!

En wat Rola schrijft, kun je boven op de overloop je overlooplamp vanaf zowel de overloop en de hal beneden aan en uitschakelen?
Want dan heb je inderdaad een extra leiding van beneden naar boven nodig voor verbinding tussen de 2 schakelaars voor de overloop lamp, hierbij zit je overloop lamp dan op de groep van beneden.
 

Bas V

  • #8
Het zou kunnen inderdaad dat er in de groepenkast 3 groepen tot 2 gereduceerd zijn. Ik durf alleen niet zo goed de meterkast te openen omdat ik daar geen enkele kennis van heb. De groepen lopen direct achter de meterkast de muur in, dus zonder die open te maken is het niet mogelijk om te zien hoeveel leidingen daar binnen komen helaas.

En het is inderdaad zo dat ik een lamp heb op de 1e verdieping (overloop) die via een hotelschakeling zowel beneden als boven aan/uit gezet kan worden.
Klopt het dat die lamp dan op de beneden groep zit?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je niet weet waar je mee bezig bent is het inderdaad heel verstandig om de groepenkast te laten voor wat het is.
VERSTANDIG!

Een klusje om daar eens onder de motorkap te neuzen is meer voor iemand die er de kennis van heeft.
Dat de voeding van jouw overloop lamp van beneden af komt is heel groot, je kunt het proberen door de groep van boven uit te schakelen (alleen spanning op de groep beneden aanwezig dus). Als bij een spanningsloze bovenetage jouw lamp op de overloop het gewoon doet komt zijn voeding van beneden.
De leidingen lopen meestal tussen verschillende dozen, waar dan de verschillende aftakkingen worden gemaakt.

Maar waarom die derde leiding??
En verschil in dikte??
Van op afstand blijft het gissen.
Iemand met kennis van zaken kan dat ter plekke veel gemakkelijker beoordelen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
In de woning van mijn oud collega waar ik het over had, waren alle 'weggewerkte' verbindingsdozen via 'luikjes' in de houten vloeren op de eerste etage bereikbaar, dat zal bij jou niet veel anders zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Dat was bijna standaard zo bij huizen met houten vloeren voordat men met centraaldozen werkte. Bij de overgang naar steenachtige vloeren werden die dozen in de muur geplaatst bij de overgang naar de vloer.
 

Bas V

  • #12
Ik heb vooralsnog geen 'luikjes' in de vloer gezien op de eerste verdieping, maar kan ook niet overal bij.
Ik zaag maar op goed geluk hier en daar een plank open.

Maar het is een goed idee om eens met een elctricien te kijken naar wat er tevoorschijn komt als de meterkast open gemaakt wordt.

Dit komt er trouwens tevoorschijn als ik een stopcontact loshaal. Het lijken me oude draden (welk jaar ongeveer?). Maar er zit geen katoen omheen, maar iets dat op het moderne kunststof lijkt. Ik neem aan dat dit draad nog veilig is als het niet versleten is?

 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Klopt, groen is fase (gevaarlijk) en rood is de nul.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Tot ca 1970 werden die kleuren toegepast. Ten minste 50 jaar oud dus...
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #15
Draden zijn verder ok en voldoen aan de normen van toen.
Alleen heb je de oude kleuren nog, fase (stroomdraad) is groen, rood is de nul, wat Robby al zei.
Dit is nog altijd beter dan katoenen bedrading, wat onmiddellijk vervangen moet worden.
Deze kun je voorlopig zo laten, maar het lijkt me raadzaam om dit een keer onder handen te nemen, al is het niet voor de nieuwe draadkleuren, maar ook dat tegenwoordig ALLE contactdozen moeten zijn voorzien van aarde.

De oude draadkleuren, bij jou dus, zijn:

Groen
Fase, staat gevaarlijke spanning op.

Rood
Nul, hier mag geen spanning op staan.

Zwart
Schakeldraad, zit tussen een schakelaar en lichtpunt, hier staat, afhankelijk van de stand van de schakelaar, wel of geen gevaarlijke spanning op.

Grijs
Aardedraad, hier mag geen spanning op staan.

Als je nu een schakelaar van de muur schroeft zul je daar een groene en zwarte (of 2 zwarte) draad (draden) aantreffen, soms 3 zwarte draden, bij een contactdoos in bijvoorbeeld de keuken zul je een groene, rode en grijze draad aantreffen, bij een lichtpunt komen er dan een rode en zwarte draad uit de buis.

Ik had het over luikjes in de vloer, ik bedoelde niet luikjes als zodanig, maar vloerdelen die her en der niet helemaal in lengte doorlopen, deze tref je vooral langs de wanden van een ruimte, deze vloerdelen liggen vaak los, deze kun je zo oplichten en dan zitten daar een of meerdere dozen onder.

De doos op je foto, is dat een bakelieten doos of een stalen doos?
 

Bas V

  • #16
Dank Jules voor de uitgebreide antwoorden!

Voor nu lijken deze draden prima te volstaan, maar inderdaad op ten duur een keer vervangen met moderne draden + aarde zou een goed idee kunnen zijn.
Ik heb alleen het idee dat dat nogal een klus kan worden, alles er opnieuw doorheen trekken.

Ik ben verder nog geen losse planken tegengekomen, maar zal daar eens opletten, goed dat je het aangegeven hebt.

De doos op de foto is volgens mij een bakelieten doos.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu