OSB-3 plaat op houten vloer ivm ophogen betonnen vloer

ErikG

  • #1
Hallo,

Er is een betonnen vloer in de uitbouw gestort, alleen deze is (uiteraard) niet volledig vlak. De hoogte varieert van 1 tot 2,5cm in hoogte met de houten planken die er in de woonkamer liggen.


Om de volledige uitbouw te egaliseren met egaline gaat een kostbare ingreep worden dus ik heb wat anders bedacht. Mijn plan is om op de houten vloer overal een osb-3 244x122 18mm plaat te schroeven. Op deze manier zorg ik ervoor dat er voldoende hoogte ontstaat om zelf een zandcementvloer te storten.
Heb via de zoekfunctie ontdekt dat een zandcementvloer minimaal 3cm dik moet zijn.

Bijkomend voordeel is dat de vloer nog open moet op een aantal punten voor de verwarming en met deze platen hoeft alles niet dichtgemaakt te worden daarna. Ook is overal de vloer daarna even vlak.

Mijn eerste vraag is eigenlijk: kan ik de osb platen op de houten planken vastschroeven? Ik zal ze vastschroeven in de balklaag. Ik weet dat de deur iets afgekort moet worden en de dorpel iets verhoogd moet worden.

Is het nog aan te raden iets van folie te gebruiken onder de platen? Ik vermoed van niet ivm ventilatie, het zand daaronder is kurkdroog.

En de laatste vraag voor nu: kan ik een lamelparket vloer direct op de osb platen leggen? Dit scheelt een ondervloer en ik moet wel enigzins aan het budget denken.

Alvast hartelijk dank!

Groet, Erik
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zet het osb ook gelijk door i de uitbouw dan heb je helemaal geen natte afwerking meer nodig.
 

ErikG

  • #3
Dat is uiteraard ook een optie, het enige is wel dat het nu echt een hele onregelmatige betonnen vloer is met veel hoogteverschil. Zou je nog tips hebben om dat vlak te krijgen?

Een zandcementvloertje is niet duur en dat lijkt me ook wel een leuke uitdaging :)

Dank voor je snelle reactie in ieder geval!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een paar latten er overheen die je eerst op hoogte uitvul.
hierop schroef je de osb platen
 

ErikG

  • #5
Oke dank, dit is dan ook een optie.
Weet je toevallig ook of ik direct een vloer op een osb plaat kan leggen? Het gaat om de begane grond dus contactgeluid is niet zo'n probleem.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik zou niet teveel omhoog gaan tov je bestaande vloer. Denk ook aan overgangen bij de voordeur, toilet etc.

De nieuwe betonvloer is dus te dik voor een dekvloer en te onregelmatig voor een egalinelaag. Heb je deze zelf gestort, of is dit onbenulligheid van de aannemer?

Toch zou ik wel voor de egaline gaan, en vervolgens met een laag spaanplaat (of spaanplaatbroodjes) uitvlakken. hier kun je het parket op leggen.
 

ErikG

  • #7
De woonkamer is straks alleen nog te betreden via 1 deur in de hal. De overgang vind ik niet zo'n probleem.
De vloer is zelf gestort (althans zelf uitgevlakt), ik had erop gerekend dat er minder hoogteverschillen zouden zijn, maar dat is achteraf gezien tegengevallen. Het ging ook om de vloer van 2 uitbouwen dus dit was het risico dat we hebben genomen.

De OSB en zandcement vloer is zonder ondervloer verreweg de goedkoopste optie. Een laagje extra hout op de vloer zorgt ook weer voor wat extra isolatie :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu