Opnieuw bestraten van de tuin

Remi010

  • #1
Ik wil in maart mijn tuin opnieuw gaan bestraten, met 60x60 tegels, nu liggen de huidige tegels vrij vlak, als ik deze eruit haal , moet ik er dan nieuw zand opgooien en zo ja wat voor zand? of kan je het los scheppen en opnieuw aantrillen?
Dus wat is het beste stappenplan voor mij ?

mvg em arts
 

Roelant1

  • #2
Het ligt er maar net aan hoe de situatie nu is en of deze moet veranderen.
Is de hoogte van het terras goed en komt er een dikkere tegel in, dan komt er zand vanaf bij het afreien en heb je een goede harde ondergrond waar de tegels op geplaatst worden.
Moet het geheel omhoog, of zijn de tegels dunner moet je er zand opbrengen.
Praten we over enkele centimeters is trillen niet noodzakelijk, behalve wanneer de ondergrond erg ongelijk is, dan is het doorgaans beter de bedding wat om te spitten en aan tevullen, vervolgens redelijk vlak op hoogte leggen en aftrillen.

Succes.

Groeten,

Roelant.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Vergis je niet in het leggen van 60 x 60 tegels hé
Veel denken met dit formaat tegels in een mum van tijd klaar te zijn maar even wat op maat maken ed. is toch wel wat anders dan met klinkers oid.
Daarnaast vergissen zich veel in het gewicht van dit formaat tegels.
Zo'n tegel weegt nl. wel tegen de 50 Kg.
Dus leggen en even nog iets verschuiven is bijna niet mogelijk.
Gewoon even met de hand leggen kan, maar als het geheel klaar is je rug ook aan gort.
Dus heel goed voorbereiden, maten bepalen enz. en dan met het juiste gereedschap gaan leggen anders zul je bij elke beweging van je rug nog jaren aan je tuinbestrating worden herinnert.

suc6

Gerrit
 

Roelant1

  • #4
De tegels zijn idd wel zwaar, maar als je op de juiste manier werkt gaat het wel.
Er zijn ook wel hulpmiddelen te huur zoals zuignappen of mechanische karretjes om de tegels te leggen.
Ik maak altijd gebruik van "tegeldonkey's" daar kan ik de tegels mee pakken en op de bedding leggen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Daarom zeg ik ook het juiste gereedschap gebruiken.

Ik woon zelf bij een zaak waar ze veel van dit soort tegels verkopen en ik zie dan vaak even dat ze zo'n tegel oppakken en een opmerking maken van "ooohh dat valt nog wel mee".
Maar na een paar tegels lijkt het net alsof ze plots 2 keer zo zwaar zijn geworden (en dan worden ze alleen nog maar in de aanhanger geladen)

Eenmaal thuis moeten ze weer uitgeladen worden en vervolgens nog een keer op de juiste plek worden gelegd dus je hebt ze meestal minimaal 3 keer in de hand.
Lig je vervolgens op je knieen of sta je er gebogen bij dan zijn ze nog veel zwaarder. (ook met z'n tweeen)

Daarom mijn advies, alleen maar leggen met het juiste tilgereedschap (waar je rechtop bij kunt blijven staan) of nog beter gewoon door een ander laten doen.


suc6

Gerrit
 

BeeTeeWee

  • #6
Zeker niet te diep gaan spitten. Wat al jaren ligt is natuurlijk goed verdicht. Ik zou het hooguit opnieuw uitvlakken met een dun laagje hoogzand en een lange rei / lat. Wat goed is om de ondergrond te stabiliseren: hark er wat zakken cement doorheen. Vervolgens weer opnieuw aftrillen en een laatste keer afreien.

60x60 (3 centimeter dik?) valt nog wel mee, maar zelf heb ik 80x80 gelegd met een gehuurde zuignap. Dat werkt inderdaad perfect. Mijn terras ligt er al enkele jaren kogeltje-strak in.
 

Roelant1

  • #7
Oppervlakkig wat cement er doorheen harken heeft geen zin, wil je echt stabiliseren moet je het echt mengen en minimaal 10 cm dik.

Groeten,

Roelant.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Mij is verteld dat oppervlakkig cement er door harken alleen maar voorkomt dat er mieren onder je tegels gaan zitten.

Of dat klopt weet ik niet, ik heb immers meer verstand van beveiliging en telefoonsystemen.

suc6

Gerrit
 

Roelant1

  • #9
Cement is geen oplossing voor mieren of onkruid.
Onkruid komt van boven, en mieren beginnen ook bij de voegen en hebben alle tijd, cement is immers geen beton en kan beetje bij beetje losgemaakt worden.
Voor het echt stabiliseren breng je een voldoende dikke laag zand met cement aan die echt goed gemengd is, bv in een betonmolen en voor de mieren en het onkruid voeg je het beste in met een voegmiddel ipv zand.

Groeten,

Roelant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu