Open gaskachel voor verwarming foutief geinstalleerd?

Frankco

  • #1
In de huurwoning van mijn vriendin waar ze zojuist naartoe is verhuist staat voor de verwarming van de woonkamer nog een ouderwetse gaskachel geïnstalleerd. Het is een gaskachel met een 'open' verbranding, dus geen aanvoer van buitenaf voor de zuurstof. Goed luchten is uiteraard het advies.

Toch twijfel ik sterk over de wijze van installatie, gezien ik de mate van vochtproductie in de ruimte absurd hoog vindt. Zodra de kachel aan gaat, beslaan de ruiten direct ondanks constant open ramen. De huisbaas was op de hoogte gesteld en heeft er met een 'mannetje' naar gekeken en de afvoerpijp is hierop iets beter aangesloten door de randen beter af te plakken. De situatie is echter niet verbeterd en je ruikt een duidelijke verbrandingslucht zodra de kachel aan gaat (geen schrik, er hangt uiteraard een CO melder in de ruimte).

Nu ik de kachel beter van de achterzijde heb geïnspecteerd, lijkt het alsof deze kachel niet correct is aangesloten of dat in ieder geval de afvoerpijp niet voldoende trekt. Het lijkt alsof er een directe verbinding is met de uitvoer van de kachel en de woonkamer, waarop ook de afvoerpijp zit aangesloten. Ik weet niet of dit een normale situatie is, of dat deze kachel voorheen anders was aangesloten direct vlak tegen een muur. Ik heb wat foto's bijgevoegd, waaruit moet blijken wat de huidige situatie is en ik twijfel of de open verbinding wel zodanig hoort. Het is in ieder geval duidelijk dat het niet trekt door deze verbinding richting de afvoer, maar dat verbrandingsgassen deels hier naar binnen komen. Dit is direct merkbaar als je een koud oppervlak (een glas) in de buurt van deze verbinding houdt, het condenseert direct.

Nu beweerd de huisbaas dat de kachel jaarlijks wordt gecontroleerd, maar wij twijfelen hier sterk aan en vermoeden dat hij dit gewoon door een klusjesman laat oplossen. Wij denken er nu sterk aan om een onafhankelijke installateur naar de situatie te komen kijken, maar mogelijk is deze situatie gewoon correct. Ik hoor graag jullie mening.

De kaskachel in kwestie:


Achteraanzicht waarin de afvoerpijp en de open doorgang in is getoond:


Foto van onder deze open doorgang waarin uitmonding afvoerpijp is te zien.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De open verbinding is zoals het hoort, maar hier mag ABSOLUUT geen rookgas uit ontsnappen.

Vermoedelijk is er geen of te weinig trek in het schoorsteenkanaal. Na laten kijken, en tot die tijd de kachel niet gebruiken.

Is er toevallig mechanische afzuiging in de badkamer of keuken? In dat geval mag er geen open toestel geplaatst zijn.
 

Frankco

  • #3
Er is geen permanente mechanische afzuiging aanwezig in het pand. In de keuken is een afzuigkap geïnstalleerd, maar staat sporadisch aan. Daarbij is de keuken is afgeschermd dmv twee deuren en er staat altijd een klapraam open in de woonkamer.

In deze situatie blijft er permanent condens staan op de ramen in de woonkamer (enkel glas) op dagen als deze als de kachel in bedrijf is.

Ik denk dat het inderdaad zeer verstandig is om een erkend bedrijf dit na te laten kijken en de rookafvoer eens grondig te bestuderen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Condens op enkel glas is vrij logisch als het binnen aanzienlijk warmer is dan buiten. Dat heeft met de kachel niet veel te maken.
 

Marcn88

  • #5
Ik zie sowieso geen ttb achterop de kachel zitten dit zal ik er zcker op laten zetten maar de aansluiting is wel correct
laat de kachel is een minuut of 2 branden als u nu een koud spiegeltje pakt en deze onder de opening houd aan de achterkant van de kachel bij de pijl op foto2 mag deze niet beslaan doet hij cat wel komen er rookgassen terug de ruimte in en dient u de kachel NIET meer te gebruiken totdat de rookgasafvoer /luchttoevoer 100%in orde is
 

Frankco

  • #6
Bedankt voor je opmerking. Een spiegeltje beslaat wel degelijk, zelfs na enkele uren op een normaal bedrijf gebrand te hebben. Wel iets minder als bij een koude start (waakvlam wel aan), maar er komt duidelijk vocht door de kachel in de ruimte via deze opening.

Het wel of niet aanwezig zijn van de TTB ga ik bekijken. Dit zou ik eenvoudig moeten kunnen controleren door bij een koude kachel (geen waakvlam) er geen gastoevoer zou moeten zijn?

We gaan in ieder geval direct contact opnemen met een vakkundige installateur om de situatie te controleren en tot die tijd de kachel niet gebruiken. De huisbaas zullen wij vervolgens confronteren na de inspectie, gezien wij geen vertrouwen hebben dat hij dit zelf op gaat lossen. Veiligheid gaat immers voor.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een huisbaas is niet de aangewezen persoon problemen met een gaskachel op te lossen, daar hebben we vakmensen voor. :wink:
 

Bernhard

  • #8
In aardgas zit veel water. De waterdamp in de rookgassen condenseren op de ramen. De afvoer van de rookgassen en of de luchttoevoer zijn dus niet in orde. Dit is heel gevaarlijk.
Bij een test van CO-melders is geconstateerd dat het merendeel geen melding geeft van een te hoge concentratie CO.
Een keer ademhalen met een CO waarde van 100% is dramatisch.
Reanimatie helpt dan niet meer. Bij een zeer laag % CO is er hulp mogelijk. Bij een volledige verbranding onstaat CO2. Het inademen van CO2 zal de zuurstof opname in het bloed sterk verminderen. Bij een hoge concentratie CO2 en een langdurig verblijf val je in ook slaap en wordt je niet meer wakker.
bernhard
 

Marcn88

  • #9
Kachel dus NIET meer gebruiken en nee er zit geen ttb op anders had deze al lang ingegrepen
dus kachel UIT en vakman erbij halen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu