Opbouw stopcontact vervangen voor inbouw stopcontact

Heleene

  • #1
Hallo,

Ik ben een nieuwe ikea kitchen aan het monteren en loop hierbij tegen een probleem aan: achter de afzuigkap zit een stopcontact dat te ver uitsteekt om de kap te kunnen ophangen. Als ik deze vervang voor een inbouw stopcontact zou dit voldoende moeten zijn. Ik weet alleen niet wat hier precies bij komt kijken. Kan iemand mij vertellen hoeveel werk dit is?

Bedankt!

 

CV__

  • #2
Ca. 1 minuut, mits een enkel stopcontact voldoende is.

Hiervoor kun je een willekeurig enkelvoudig randaarde stopcontact kopen en een enkelvoudig raampje. Meestal doe je dat in het hele huia van dezelfde serie van hetzelfde merk. Maar uit het zicht maakt dat natuurlijk niet uit.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Kijk ook even of er wel een aardedraad op is aangesloten. Ik kan er op de foto geen spotten, maar die zou natuurlijk uit het zicht kunnen zijn.
 

Heleene

  • #4
Bedankt voor je reactie! We wilden eigenlijk een stekkerdoos aansluiten op het tweede stopcontact en deze aan de onderkant van de bovenkastjes monteren voor verlichting en apparatuur (zoals de waterkoker en blender). Als we er een enkel stopcontact van maken zal hier een extra stekkerdoos tussen gezet moeten worden, brengt dit extra risico met zich mee voor de brandveiligheid?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Zeker. Stekkerdozen gebruik je sowieso niet als langdurige oplossing.

In dat geval de leiding opkappen, extra stopcontacten frezen en de zaak weer aanhelen.
 

Heleene

  • #6
Tom345 dit viel mij ook al op ja! Dit zijn de enige geaarde stopcontacten in het huis, want in de keuken. Hoop niet dat ze gewoon voor de sier/inspectie zijn opgehangen.. Ga deze zo los halen 🤞
 

Heleene

  • #7
Hessie,

Ik heb eigenlijk nog nooit een keuken gehad waar genoeg wanddozen waren voor al het (aanrecht) apparatuur. Jij zegt dus dat elk koffiezetapparaat, broodrooster, etc rechtstreeks in de muur zou moeten worden ingeplugged?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Ook op het aanrecht is het niet wenselijk, maar inderdaad in oudere keukens kom je vaak tekort. Die dingen heten ook tafelcontactdoos, dat geeft al aan waar ze wel mogen. Bijvoorbeeld op tafel, of op het aanrecht. Niet voor vaste installatie onder kastjes, met voeding van achter een afzuigkap.

Je plaatst nu een nieuwe keuken, dus waarom dan niet direct goed doen?
 

CV__

  • #9
Vaste installatie gewoon vast aanleggen.. dus geen stekkerdoos onder de kastjes.

Ook stopcontacten aanrecht verdelen over twee groepen.

En ja, mijn waterkoker staat altijd ingeplugd in een vast stopcontact, evenals de kookplaat (eigen groep) oven (eigen groep) etc.

En dan zijn er nog stopcontacten vrij voor dingen als staafmixer, telefoonlader etc.
 

Heleene

  • #10
Het stopcontact bleek doorgelust te zijn, dus ik heb toch maar even een elektricien laten komen. Deze heeft de afzuigkap via lasklemmen rechtstreeks aangesloten. Nog bedankt voor al jullie advies!
 

Freakie

  • #11
Heleene,

Nog nooit in een nieuwbouw huis keuken geweest? Alleen in de keuken al standaard zonder meerwerk, 10 WCD geplaatst. 4 verschillende groepen. Oké zat 1 stuk optie bij; vaatwasser groep en aansluiting. Zou dus 9 om 3 standaard zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu