Onvoldoende warm tapwater Nefit Topline Aquapower+ hrc30/cw6

Stef1963

  • #1
Wij hebben gisteren een nieuwe ketel laten plaatsen.
De Nefit Topline Aquapower+ hrc30/cw6.
In eerste instantie dachten we dat alles goed werkte. CV deed het prima en er kwam warm water uit de kraan. Echter, 's avonds bij het douchen kwam ik er achter dat na 5 minuten het water steeds kouder werd en uiteindelijk koud bleef. Mijn vrouw die later op de avond het bad wilde laten vollopen was in eerste instantie enthousiast maar na een paar minuten niet meer. Het water werd koud.

We hebben juist voor deze ketel gekozen om tegelijkertijd gebruik te kunnen maken van het bad en douche, wat regelmatig gebeurd. Ook wil ik graag minstens 20 minuten onder een warme douche kunnen staan ook al is de boiler helemaal leeg getrokken door een bad.

Tapwatertemp. is 60 gr.
Instelling COMFORT

Volgens de installateur allemaal standaardinstellingen.
CV reageert prima op de ELRO KT200TS thermostaat.

Ik heb het idee dat de ketel wel de boiler opwarmt en dat water doorgeeft maar als dat dan op is komt er geen heet water meer "on the fly".
Nu zou er 40 liter voorraad in de boiler zitten maar die is er dan ook niet. Nog niet eens de helft aan heet water is er beschikbaar.

Maar het gaat dus eigenlijk om onvoldoende heet water uit de kraan.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #2
De forumregels stellen dat we je geen advies mogen geven helaas,,

neem contact op met je installateur om het op te lossen en schakel als de installateur er niet uitkomt de fabrikant in,, in overleg natuurlijk.
 

Pigion

  • #3
Meten is weten.
Neem 4 emmers en een thermometer en meet de temp van het water gedurende het vullen. Neem ook even de tijd op in hoeveel tijd een emmer wordt gevuld.
Als u het bad laat vollopen is die 40 liter echt wel op en de ketel moet na een temp. daling van ca. 10 - 15 C . bijspringen. Dan val je terug op de capaciteit van de ketel. Indien het tappen doorgaat, wordt de cap. van de ketel steeds meer een factor die de temp. van het water in het bad bepaald. Deze capaciteit is niet genoeg om na een leeggetrokken boiler, nog eens 2 tappunten te voorzien van "voldoende" warm water.
Ik denk dat u beter een indirect verwamde boiler (min. 80 l.) had kunnen nemen.
Pigion
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #4
Kwestie van uitlezen op het display.
Via de "i" knop kom je bij het onderdeel dat de liters p/m aangeeft.
Draai alle warme kranen open en kijk hoeveel water er door het toestel gaat.
Stel dit zonodig bij tot 12 ltr per minuut.

Eigenlijk een standaardklusje voor de installateur bij installatie.

suc6
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Lijkt er toch sterk op dat er iets mis is met de ketel. Heb zelf ook een aquapower plus en bij het vullen van een bad is het onmogelijk om door je warmwater heen te raken. Zeker in de comfortstand begint de ketel gelijk met verwarmen op tapwater als je meer dan 7,5 l/m tapt.

Het is derhalve met een tappunt vrijwel onmogelijk om de 40 liter uit de boiler leeg te trekken. En al zou dat het geval zijn dan neemt de platenwisselaar in de ketel het over.

@pigion, een aquapower plus is cw6, met een indirecteboiler van 80 liter haal je cw5. Ketel moet in dit geval volgens mij prima aan de watervraag kunnen voldoen. Als je eerst het bad vult en er tegelijk achteraan gaat douchen moet dat geen probleem zijn. Alleen wanneer je het bad vol laat lopen en tegelijkertijd de douche aan hebt staan, ja dan gaat het wellicht fout na een aantal minuten. Maar dat probleem heb je ook met een indirecte boiler.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #6
Heb zelf ook een Aquapower plus CW 6, en wij kunnen het bad en de douche tegelijk gebruiken.
Wel beiden met thermostaatkraan.
Daarbij mag ik nog opmerken dat mijn watervoorziening op stand "ECO" staat.
Zo werkt de boiler puur en alleen op de boilersensor, en niet op de flowschakelaar.
Voordeel hiervan is dat de ketel niet ieder akkefietje aan slaat, dus veel minder starts van het toestel, en daardoor dus minder slijtage van diverse onderdelen.

In dit specifieke geval van TS, zou ik de installateur even terug laten komen, en het toestel in ieder geval even afstellen op het aantal liters.
Nog een raadzame tip: voorzie deze installatie van een Moduline thermostaat, voor optimaal comfort en rendement.

suc6
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dit forum is bedoeld voor klussers die zelf iets maken, in uw geval moet de installateur dit oplossen en mag u er i.v.m. de garantie zelf niets aan doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Via PB ontvangen:

Het is vandaag goed gekomen. Het bleek dat de installateur de ketel verkeerd had aangesloten. Warm en koud omgedraaid. Ik had hetzelf niet gecontroleerd omdat ik er eigenlijk van uitgegaan was dat de storingsdienst die de volgende dag was gekomen een juiste diagnose had gesteld t.w. een defecte flowsensor. Ze hadden Nefit zelf ingeschakeld om deze te vervangen. Nefit kwam vandaag en zag meteen fout en schakelde onmiddelijk de installateur weer in om de aansluitingen in orde te maken.

Ik vond zelf alleen de dat symptonen (wel warm water maar tijdelijk, koud water was ok) de diagnose van een defecte flowsensor wel begrijpelijk. Echter is het wel een grote fout van de zowel de installateur als van de storingsmonteur.

Alles werkt nu overigens helemaal naar tevredenheid. Heel comfortabel. Het hele bad vol laten lopen en ik kon tegelijkertijd zeker 20 minuten lang met heet water douchen. Het werd niet kouder en ook geen zwakkere straal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu