Ontwerp balansventilatie drive-in tussenwoning met plat dak

Bob23

  • #1
Hallo,

Ik ga proberen een drive-in tussenwoning met plat dak te voorzien van balansventilatie met WTW.

Mijn vragen op dit moment:

1. Als de slaapkamers (zie afb.) elk een inblaas moeten krijgen, wordt dan de badkamer niet erg tochtig als ik alleen op die plek ga afzuigen? zijn er alternatieven?

2. Veel mensen raden flexibele kanalen af, maar er zijn (semi)flexibele oplossingen (zoals het materiaal van een stofzuigerslang) die toch ook heel handig lijken voor het voorkomen van scherpe bochten en rechte omwegen, ook is er een systeem met plat/ovale kanalen en een systeem waarbij meerdere kleine kanalen naar hetzelfde ventiel lopen. Wat zijn jullie ervaringen met deze semi-flexibele kanalen? Bij welk debiet worden ze hoorbaar?

3. om een dakdoorvoer te besparen ben ik van plan (bij geschikte apperatuur) de CV in- en uitlaat op de uitblaas van de WTW aan te sluiten. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Hoe voorkom ik dat ik bij een WTW defect/stroomuitval geen CV meer kan gebruiken? Kan de inlaat van de cv bij zo'n situatie uit zijn omgeving komen?

4. Adviseren jullie een WTW met voorverwarming als vorstbescherming? Ik begreep dat vorst al bij -2 graden een bedreiging is voor een WTW unit.

5. Voor een uitblaas naar het dak is de afstand ca. 6 meter. Is dat een probleem? Helpt ook hier een zo'n groot mogelijke diameter? of helpt zo'n spiraalventilator op het dak?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 je merkt niets van die luchtstroom, het is de normale manier van doen.

2 Flexbuis hoeft helemaal geen geluid te maken, en dat is ook niet de reden van afraden, maar ze hebben een gigantische luchtweerstand waardoor je ventilator niet voldoende lucht kan trasporteren en deze extra geluid gaat maken.

3 samenbouw van dit soort apparatuur moet je niet zelf doen, de apparatuur moet als samenbouw verkocht worden.
De samenbouw si dan nl op alle manieren getest op juiste afvoer van verbrandingsgas en toevoer van verbrandings lucht en diverse beveiligingen zoals het uitvallen van de cv bij defecte of uitgeschakelde wtw.

Een gesloten toestel met luchttoevoer vanuit de ruimte moet aan de eisen van een open opstelling voldoen mbt ventilatie en luchttoevoer. en volgens mij verknoei je dan je balansventilatie(open ventilatie buitenlucht) en WTW rendement.

4 hoezo is dat een bedreiging? ik heb een wtw en ik zie geen enkele vorstschade. word het wisselblok te koud dan schakelt de inblaas ventilator uit totdat deze weer op temperatuur is.

5 6m hoeft geen enkel probleem te zijn, een grotere diameter geeft nog minder weerstand dus is wel beter.
Een extra ventilator of windgedreven ventilator geeft extra weerstand.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Die flexibele kanalen zie ik zelfs in nieuwbouw voorbij komen. Zou ik (zeker voor de toevoeren) liever niet voor kiezen, omdat ze sneller vervuilen. Het is verstandig dempers voor de inlaten te plaatsen, dan heb je het geluid van de motor in ieder geval niet.
 

Bob23

  • #4
Bedankt voor jullie tips, Ik laat dit project even broeien en kom er zeker op terug!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu