Oneffenheden in geschilderd stucwerk

BorB

  • #1
Hallo,
Momenteel zijn we bezig met een verbouwing op zolder. We hebben een MS wand geplaatst met gipsplaten met afgeschuinde kanten (AK). De naden tussen de platen hebben we voorzien van wapeningsband en dicht gesmeerd met fix en finish. Hierna hebben we de gipsplaten 1x geschilderd met Flexa powerdek.
Nadat we de gipsplaten 1x hebben geschilderd worden er meerdere oneffenheden zichtbaar in de fix en finish o.a. ter plaatste van de plaatnaden. Zo zijn de overgangen tussen de gipsplaten en de dichtgesmeerde naden nog erg goed te zien, en zijn het geen strakke overgangen. Zeker als de zon hier op schijnt is dit goed te zien. Verder zitten er een aantal ondiepe krassen en putjes in het afgesmeerde deel.
Nu is onze bedoeling de wand te voorzien van structuur- of muurverf maar we vermoeden dat we de oneffenheden blijven zien als we deze nu niet bewerken.

Graag zou ik willen weten of de gipsplaten met een aangebrachte laag powerdek kunnen bijwerken met fix en finish of een ander product zodat de oneffenheden weggewerkt kunnen worden? Ik kan me nl. voorstellen dat bv. fix en finish onvoldoende hecht op een laag powerdek.
Als dit niet gaat werken moeten we misschien overwegen de gehele wand te voorzien van een stuclaag.

bvd.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Verf is een laagje van een paar micron: verdoezelen doet u er niets mee, zeker geen oneffenheden in de ondergrond. Het eindresultaat wordt bepaald door die ondergrond. Structuur "verdoezeld" meer dan gladde muurverf maar bij strijklicht accentueert u de oneffenheden dubbel.

F&F is een prima product maar nou net niet geschikt om er naden mee af te werken. Het is tevens blokkenlijm. Hiervoor moet u echt het voorgeschreven product van de fabrikant voor gebruiken. Deze hebben een veel fijner poeder wat een gladder resultaat geeft.

Dat de ondergrond is vzv een laag muurverf is geen probleem mits deze goed hecht. Het beste wat u kunt doen om een egaal oppervlak te verkrijgen is een 2 a 3 mm laag nieuw stucwerk aanbrengen met een uitvlakpleister. Op internet kunt u bij de grote gipsspecialisten de juiste producten in hun gipswijzers vinden. Let er goed op dat u wel een product neemt wat geschikt is om over geschilderde oppervlakken te gebruiken.
 

BorB

  • #3
Hoi Kees,

Dank je voor je reactie. Ik denk dat ik er idd een stuclaag overheen zet. Anders blijft het aanmodderen. Zeker met dat strijklicht, zoals je aangeeft.
Het moet nu gewoon goed gebeuren, anders loop je je er in de toekomst alleen maar aan te storen.

BorB
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu