Onderverdeler groepenkast vervangen

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #1
Ik heb recent een huis gekocht waarin de hoofd groepenkast reeds vernieuwd is middels een Hager kast met automaten.

De situatie is als volgt:
3x25A aansluiting
Hoofdschakelaar 40A
2x 0.03A aardlekschakelaar's
Hierna 6 groepen van 16A (automaten) waarvan 1 krachtgroep welke naar een Onderverdeler in de bijkeuken loopt.

Op de onderverdeler is een later gebouwd deel van het huis aangesloten met 6 groepen van 16a. Dit is een ouderwetse stoppenkast met enkel de 6 groepen (geen ALS of hoofdschakelaar). Aarding van deze kast loopt via de hoofd groepenkast.

Nu wil ik deze onderverdeler graag vervangen door een Hager kast met automaten. Volstaat het hier om simpelweg de 6 groepen opnieuw aan te sluiten met B16 automaten?
Of is het tegenwoordig vereist hier ook iets met een Hoofdschakelaar of ALS te doen?

Ook ben ik bang dat de draden te kort zijn om de nieuwe kast te installeren. Wat is hiervoor jullie oplossing? Of blijkt dit in de praktijk wel mee te vallen?

Op 1 van de groepen in de onderverdeler (16A stop) zit een grondkabel naar de garage aangesloten. In de garage zit wederom een ouderwetse onderverdeler met drie groepen (stoppen) van 16A.
Daar ik geen zware apparatuur gebruik in de garage (enkel wat lampen en stopcontacten), en de selectiviteit hier ver te zoeken is, lijkt deze kast mij overbodig. Deze kast zou ik dus willen verwijderen en vervangen door een lasdoos. Of zie ik hier iets over het hoofd?

Graag jullie advies hierin, alvast bedankt!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De huidige oplossing is in z'n geheel niet selectief en je hebt te weinig aardlekschakelaars voor het aantal groepen.

Je kunt beter zes aparte leidingen vanuit je meterkast naar de keuken leggen en in je hoofdgroepenkast een extra aardlekschakelaar plaatsen en zes nieuwe groepsautomaten. Al zit je waarschijnlijk op het hak- en breekwerk niet te wachten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Bedankt voor de info.
Zes leidingen naar de hoofd groepenkast is inderdaad momenteel geen optie. Is het eventueel toegestaan om direct na de hoofdschakelaar (+aarddraad) af te takken naar de onderverdeler en in de onderverdeler dan twee ALS en 6 automaten van 16A te plaatsen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Nee, dat is absoluut verboden.

Op een 3x25 hoofdaansluiting is een onderverdeler gewoon niet (binnen de regels) mogelijk. Dat is waarschijnlijk niet het antwoord waar je op zit te wachten, maar wel de waarheid.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Dan wordt het pas echt gevaarlijk. De leiding naar de onderverdeler is dan alleen nog afgezekerd door de hoofdzekering. (Je hebt nog niet verteld hoe sterk deze leiding is. Gezien die nu is beveiligd met 16A, vermoed ik 5x2,5mm²)


Je zou het volgende kunnen doen, maar ook dat is niet zoals het hoort:

Sluit de huidige 3x16A automaat direct aan op de hoofdschakelaar (dus niet achter een aardlekschakelaar).
Plaats in de keuken een onderverdeler met drie enkelfase aardlekschakelaar en zes groepen van B16 (alternatief zes aardlekautomaten B16). Onderverdeler in de garage vervangen door lasdoos.

Je bent dan tenminste selectief tegenover je hoofdzekering en de leiding naar de keuken is beveiligd tegen kortsluiting en overlast.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Bedankt voor de reacties. Binnen enkele jaren staat er een grote verbouwing te wachten dus dan zal ik zes leidingen naar de hoofd groepenkast maken. In de tussentijd vervang ik de onderverdeler toch maar alvast, deze materialen heb ik immers toch nodig bij de verbouwing om de hoofd groepenkast uit te breiden.

Wat is er nog niet zoals het hoort aan Tom345 zijn voorgestelde oplossing? Deze zou ik tot aan de verbouwing kunnen gebruiken?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Je zekeringen in de onderverdeler zijn bij mijn voorstel niet selectief tegenover de voorbeveiliging. Als je overlast hebt op een van de groepen in de keuken, dan hangt het van de toeval af of de automaat in de keuken of de krachtgroep in de meterkast afschakelt.
Ik zou daar persoonlijk niet van wakker liggen, maar het is wel tegen de regels.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Bedankt, helder. Dan ga ik dit zo inrichten totdat de grote verbouwing gaat plaatsvinden. Eigenlijk is de enige echte wijziging in indeling dan dat ik de aardlek schakelaars verplaats naar de onderverdeler.

Zou ik het aantal groepen in de onderverdeler eventueel (tijdelijk) kunnen uitbreiden? Momenteel zit de garage samen met een deel van de keuken en de tuinverlichting/buitenstopcontacten zit samen met het andere deel van de keuken. Het liefst zou ik zowel garage als tuinverlichting/buitenstopcontacten een eigen groep maken zodat bij kortsluiting in garage of buiten, niet de keuken uitgeschakeld wordt.
Is dit eventueel een mogelijkheid of dien ik hiermee te wachten tot de verbouwing?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Zolang de onderverdeler niet selectief is kan je doen wat je wilt, bij een overbelasting of kortsluiting in 1 van de groepen van de onderverdeler valt de gehele verdeler uit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Nog een vraagje voor mijn begrip:
Naast het wijzigen van stoppen naar automaten, is de enige wijziging dus dat ik de ALS van de krachtgroep in de onderverdeler in plaats van voor de automaat in de hoofd groepenkast.

Wat is hier precies het voordeel van? Dat de ALS dichter bij de 'verbruiker' zit?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Dat heb je niet goed begrepen. Je moet meer dan één aardlekschakelaar in je onderverdeler hebben. Achter een aardlekschakelaar mogen namelijk maximaal 4 groepen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Max. 4 groepen per ALS is mij bekend inderdaad, maar maakt de locatie van de ALS verder nog iets uit? In hoofd groepenkast versus onderverdeler?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Dat maakt op zich niet zoveel uit. Alleen heb je maar één leiding van de hoofd- naar de onderverdeler. Dus je moet ze wel in je onderverdeler plaatsen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Bedankt voor alle info, dan ga ik het voorlopig zo inrichten als hierboven geadviseerd. Bij de verbouwing ga ik leidingen leggen naar de hoofd groepenkast en maak ik gewone groepen van de krachtgroep.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Ik zou hier voorlopig even niet in investeren, tot aan die verbouwing.

Wat mankeert er aan die huidige groepenkast met smeltpatronen? Zolang dat allemaal nog in goede staat verkeert is het niet ineens onveilig.

Ja, je selectiviteit is niet in orde en er zitten te veel groepen achter 1 aardlekschakelaar. Het is niet volgens de regels, maar dat is je nieuwe tijdelijke optie ook niet. Je riskeert dat er een groep uit gaat terwijl je dat niet wilt, of dat er een aardlekschakelaar uitschakelt waar je mogelijk niet op zit te wachten, maar het geeft niet ineens brand- of aanraakgevaar ofzo. Zolang het werkt, werkt het? Ik zou het lekker laten hangen totdat je het goed kunt doen.

(Tenzij er iets mis is met die onderverdeler wat wij nog niet weten, natuurlijk!)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
De reden waarom ik graag wil vervangen is dat ik de materialen straks toch nodig heb en er nu alvast het gemak van automaten van kan ervaren.

Inderdaad los ik nu de selectiviteit nog niet op maar ik heb dan wel genoeg ALS voor het aantal groepen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Welk gemak van automaten? Gaan de smeltpatronen er regelmatig uit ofzo?

Te veel groepen op een ALS, gaat deze aardlekschakelaar er vaak uit?

De problemen die je nu hebt uiten zich als het goed is hooguit in componenten die te vaak uitschakelen. Ervaar je dat dan daadwerkelijk?

Als je de boel twee keer wilt verbouwen dan moet je dat vooral doen natuurlijk. ;)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
De ALS waar de onderverdeler op zit is inderdaad al meermaals uitgeschakeld. Door de eerder genoemde tijdelijke oplossing krijg ik meer ALS waardoor dit dus niet meer voor zou moeten komen.

En zoals gezegd, de componenten heb ik uiteindelijk toch nodig...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Vonken_trekker schreef:
De ALS waar de onderverdeler op zit is inderdaad al meermaals uitgeschakeld.
Helder! Dat was (mij) niet bekend. Als je daadwerkelijk problemen ervaart dan snap ik dat het je nu wat werk waard is. ;)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Nog een vraagje:
In mijn hoofd groepenkast zitten de 1 fase groepen achter een 4 fase ALS. Ik lees echter op diverse plaatsen dat dit in de NEN niet meer wordt toegestaan.

Als ik 4 groepen heb in mijn hoofd groepenkast (6 minus bel minus reserve zo blijkt), dien ik dan officieel 3 2-polige ALS te plaatsen voor de 4 groepen?

Wat is het gevaar/risico van een 4 polige ALS voor de 1 fasige eindgroepen?

Laatste vraag:
Mijn zonnepanelen zijn middels een aardlekautomaat B16 aangesloten op een groep in de onderverdeler (aan de verbruikerszijde van het smeltpatroon). Wanneer ik de onderverdeler vervang door automaten, dien ik de zonnepanelen dan rechtstreeks aan te sluiten op de leiding naar de hoofd groepenkast? De zonnepanelen zitten immers al achter een aardlekautomaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu