Ondergrondse bunker

Feestman

  • #1
Beste klussers,

Ik heb al lang een droom en die gaat als volgt:

Een ondergrondse bunker in mijn tuin voor feestjes en allerhande samenkomsten.

Ik had gedacht een graafwerk van 3,5m diep, 8m lang en 4m breed.

Alles bekisten, beton ingieten en met staal-beton een dak erop.

De bedoeling is superisolatie bekomen, dus geen overlast voor de buren.

IS DIT TE DOEN?

mvg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je niet op een paar euro hoefd te kijken is. e.a mogelijk
 

Fiesiekus

  • #3
Wat is de grondwaterstand?
 

Coko

  • #4
Is zeker te doen.
Niet bepaald goedkoop en ook niet bepaald een dhz klusje.
Ben ooit in zo'n bunker bij iemand in de tuin geweest. Werd voornamenlijk gebruikt om te repeteren met een band.
Uiteraard was alles berekend en door een aannemer volgens de specificaties uitgevoerd, inclusief geluids dempend ventilatiesysteem.

Voor dat geld kun je ook enkele jaren elke week de lokale kroeg afhuren, hoef je de rotzooi ook niet op te ruimen :cool:
 

Pepjo

  • #5
Bovendien ben je ook voor dit soort grappen aan een bouwvergunning gebonden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik ben zelf ook met zoiets bezig, maar dan om een eigen hobbyruimte kantoor en bergruimte bij huis te krijgen. 6 x 11 x 2,80 (b x l x h) binnenwerks

Alleen liegen de kosten er niet om en varieren ook enorm (van 55.000 tot 127.000)
Volgens de een kun je (met ons type harde grond) simpel strak en recht uitgraven (ook langs het huis en de schuur van de buren) isolatie tegen het zand zetten (panelen van 3m hard en drukbestendig schuim) bekisting voor alleen de binnenwand plaatsen en storten maar.
(dit was tevens de goedkoopste oplossing maar alles was wel voor mijn eigen risico)

De 2e prijs ging geheel niet storten, maar volgens hun kun je simpel gaan metselen omdat je hier tot 6m diep toch geen last van het grondwater zou hebben.

Bij de laatste (de duurste) moest eerst de omgeving geinjecteerd worden (alleen al 25.000) om inzakken te voorkomen, moest er bronbemaling worden toegepast, werd er binnen en buiten bekisting geplaatst en wordt naderhand alleen de bovenste meter aan de buitenkant geïsoleerd.

Omdat we 3 totaal verschillende opties aangeboden kregen toch ook maar een 4e gevraagd naar de mogelijkheden.

Deze kwam met een afzinkkelder, deze werd simpel boven de grond samengesteld uit beton wanden en dan van binnenuit uitgegraven (zoals vroeger ook de putten werden gegraven) door het gewicht zou de kelder zo vanzelf steeds dieper zakken en kreeg je ook geen last van inzakken oid.
Voordeel binnen 1 dag de kelder compleet in de grond, de volgende dag de vloer storten en de afdekvloer er op.
Na 2 weken kon je alles in gebruik nemen.
Dit was wel de goedkoopste oplossing, maar wat bleek de prijs was excl. het vervoer (ruim 18.000) , kraanhuur en grondwerk (werd het toch nog duur)

Maar ipv. een bevestiging van een ander kregen we nu dus een 4e mogelijkheid.

Dus ook nog maar een 5e gevraagd, volgens deze aannemer moest je minimaal 3m van overig bebouwing afblijven maar aangezien we dan maar een kelder van 1 m breed en 7m lang over houden is die toch maar meteen afgevallen :mrgreen:

Heb je alle ruimte om te graven en tijd dan kan het geheel een stuk goedkoper door gebruik te maken van zgn. restbeton.
Je graaft dan het geheel uit en zet de bekisting klaar en geeft een betonbedrijf aan dat als ze een keer beton overhouden ze dat wel bij jou mogen brengen.
Een kennis van ons heeft zo in Enschede in 1 dag de kelder onder zijn garage voor slechts 1500 euro gestort gekregen omdat men beton over had bij het bouwen van een brug (de aannemer had 2 volle wagens te veel besteld)
Maar je moet hierbij maar net het geluk hebben dat er op termijn wat over is, of het genoeg is en geschikt is waarvoor je het toe wilt passen.

suc6

Gerrit
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
@gerrit op die manier kan je nooit iets vergelijken.
Als je op prijs wilt vergelijken zal je toch echt zelf een plan moeten
(laten) maken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
De opdracht was lijkt me toch duidelijk, ik wil een kelder van 6 x 11 en zo diep dat ik er nog een systeemplafond oid. in kan zetten om de buizen weg te werken.

Ik heb verstand van beveiliging en telefoonsystemen en niet van kelders bouwen dus laat de rest graag aan de aanemers over om een zo goed en goedkoop mogelijke kelder te maken.

Maar blijkbaar zijn er dus meer wegen die naar Rome gaan en hangt aan elke weg een ander prijsplaatje.
En dan heb ik bij sommigen wel aangegeven van zo'n afzinkkelder dat lijtk me wel wat omdat dan de kans op inzakken een heel stuk kleiner is, maar blijkbaar zijn er maar een beperkt aantal die deze manier toepassen.
En natuurlijk is de beste methode injecteren, bronbemaling als het nodig is enz. maar stel dat het allemaal niet nodig was geweest dan is er wel 72.000 euro over de balk gegooid en dat vind ik toch ook wel zonde.

suc6

Gerrit
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik zal het anders inkleden

stel ik vraag aan jouw ik wil een beveiligen van mijn pand
hoe groot schat je dan de kans dat je met het zelfde systeem als je conculega op de proppen komt.

mischien lever jij het systeem wat hij leverd wel voor 10000 euro goedkoper maar ge ik met hem in zee omdat jij een beter systeem aanbood.
Ik als leek kan e.a niet beoordelen en doe nu een miskoop.

met andere woorden ik had e.a beter moeten (laten) uitzoeken voordat ik een prijs aanvroeg.
 

Eye_in_the_Sky

  • #10
KLopt,

Werk zelf in de IT en biedt ook wel eens offertes aan. Meestal is het verstandig om niet hetzelfde als de concurrentie te bieden want dat verliezen we op prijs. We bieden meestal iets anders aan, verrijken het met toegevoegde waarde en proberen de klant de waarde ervan te laten beseffen zodat hij niet meer over de hogere prijs valt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Boertje125 schreef:
Ik zal het anders inkleden

stel ik vraag aan jouw ik wil een beveiligen van mijn pand
hoe groot schat je dan de kans dat je met het zelfde systeem als je conculega op de proppen komt.
In beveiliging ligt dat meestal toch iets anders immers we moeten allemaal aan dezelfde eisen voldoen.
De apparatuur kan qua merk verschillen en ik kan misschien een melder meer of minder hebben toegepast maar door de bank genomen zal een ieder op ongeveer hetzelfde uitkomen.
Blijft over hoe goed je in kunt schatten hoe snel je iets kunt monteren, de mogelijkheden en secundaire zaken als garantie, kosten onderhoud enz. en daar moet je het dan op zien te winnen.
Maar het eind resultaat zal het zelfde moeten zijn, nl. er moet een certificaat afgegeven worden waarmee aangetoond wordt dat je aan de gestelde eisen hebt voldaan en als iemand ongenodigd binnenkomt moet er een alarm ontstaan en moeten er derden gewaarschuwd worden.

Maar dat lijkt me met een kelder toch iets anders, want de afmetingen zijn hetzelfde, er komt dezelfde auto bovenop te staan, hij moet waterdicht zijn er en ik heb aangegeven dat ik hem goed geïsoleerd wil hebben omdat de kelder verwarmd gaat worden en ik anders condens op de muren krijg.
Verder heb ik aangegeven dat ik de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk wil benutten en dat de goedkoopste oplossing mij kan passen.
Als vertegenwoordiger moet je dan denk ik wel aan kunnen voelen dat je dan niet met een mercedes aan hoeft te komen als er om een kleine boodschappenauto gevraagd wordt.


Maar om terug te komen op de vraag van de topic opener, het is dus mogelijk, er zijn verschillende mogelijkheden en je hebt ongeveer een idee wat het zou kunnen kosten als je het laat doen.

suc6

Gerrrit
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Beste Gerrit je kan veel over aannemers zeggen
maar voor vertegenwoordiger heb ik ze nog nooit horen uitmaken :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
1
29
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu