Onbehandeld eiken werkblad: beitsen, lakken, hardwax, olie?

Jgvanloo

  • #1
Ik heb zelf een dik eiken werkblad op een kookeiland laten maken, 3 meter lang en 1 meter breed. Omdat we de kleur van eiken niet mooi vonden, wilden we het op kleur brengen. Sindsdien hebben we van alles gedaan, maar echt tevreden zijn we niet. Daar komt bij dat rondom de kraan het hout erg donker wordt, waarschijnlijk watervlekken.

Iemand een idee hoe we twee dingen kunnen combineren:
- andere kleur
- waterbestendig
waarbij we het liefst nìèt een 'laag' erop zien liggen (zoals bij lakken het geval zal zijn).
Hopelijk kan iemand ons helpen!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Wat bedoelt u met "hebben we van alles gedaan" ? Beitsen, dekkend afgelakt, transparant afgewerkt met blanke lak, olie, was?
 

Jgvanloo

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Eerst hebben we het b;ad behandeld met hardwax-olie (kleur), daarna (toen dat noet sterk genoeg bleek), alles weer afgeschuurd en gebeitst.
Daarna beits met lak...

Inmiddels echter lijken we iets goeds te hebben gevonden: na alles weer blank en geschuurd te hebben, hebben we impregneerbeits van Wijzonol, met kleur, aangebracht. Dat lijkt goed diep in te trekken! Na droging waxolie erop. Wat denk je daarvan?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
De impregneerbeits dient om bescherming van binnenuit te bieden en als basis voor opvolgende beitslagen, niet voor waxolie. Het is slechts beperkt filmvormend wat dus voor een aanrechtblad niet echt gunstig is.

Mogelijk heft u geluk, maar ik denk dat kringen en vlekken moeilijk te verwijderen zijn, vooral als ze een tijdje zijn ingetrokken. Dit komt omdat de toplaag niet afsluitend is.
 

Jgvanloo

  • #5
DAg Kees,
Wat zou jij gedaan hebben, uitgaande van een kaal blad en gezien onze wens: kleur en vooral natuurlijke uitstraling (dus géén zichtbare laag erbovenop)?
Dank alweer
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Ik persoonlijk zou een 2 componenten zijdeglans of matte blanke lak aanbrengen, zeker gezien het hygiëne aspect in een keuken. Deze sluit voldoende af en is licht chemicaliën bestendig.
Hoe hoger de glans, des te beter reinigbaar.

U kunt natuurlijk ook een conserverende olie aanbrengen, maar hierin hoopt zich meer vuil op. Maar bedenk: of het is lakken, of het is olie. En eenmaal olie blijft olie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu