Onbegrijpelijke bedrading

Allesdoethet

  • #1
Ik had een kortsluiting in mijn oude stacaravan. Oude stoppenkast met 1 zekering weggehaald, prutsverbindingen losgemaakt. Maar: hoe nu de inkomende nieuwe kabel verbinden met de onbegrijpelijke oude bedrading? Wat ik ook probeer: ik krijg geen stroom in de caravan. Maar ook geen kortsluiting meer... Wie weet wat de goede aansluiting is? Zie foto.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Niet, je zal dit eerst volgens geldende normen moeten herstellen.

RGB is een oude netwerk kabel bij een 3 fasen 230v netwerk.
Daar is dus nu geen cocolade van te maken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe zat het eerst?
Heb je foto's van hoe het zat aangesloten?
 

Allesdoethet

  • #4
Helaas, alles zat zo in elkaar gedraaid in een kleine doos. Gek genoeg lijkt het niks uit te maken welke draden ik verbind; er gebeurt niks. Toch staat er op de inkomende bruine fasedraad wel stroom. De vraag is, hoe verhouden de 6 draden uit de muur zich tot elkaar, waar staan de kleuren voor en is die ene blote draad een aardedraad?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Je schrijft oude stoppenkast met 1 zekering weggehaald, hoe kan er dan nog spanning op de bruine draad staan?

Hoe meet je die spanning? met een schroevendraaier met een lampje er in?
Dat is nl. zo onbetrouwbaar als maar kan.
Meestal heb je buiten ook nog ergens een 230V zekering samen met een meter zodat de beheerder ook kan zien hoeveel stroom je gebruikt/hebt gebruikt. Is daar niet wat gesprongen met het verwijderen van je stoppenkastje?
 

Allesdoethet

  • #7
Er is buiten nog een aardlekschakelaar van de beheerder, overigens zonder meter. Die sloeg dus sinds kort af. Daarna volgt in de schuur een schakelkast, waarvan 1 vertakking in de caravan zelf gaat, en dan uitkwam in een doosje met schakelaar en 1 stop van 4 Amp. Vervolgens de ingewikkelde verbinding op de foto. Op de inkomende bruine draad staat zeker stroom. Helaas heb ik nog steeds niet kunnen terugvinden hoe de verbinding op de foto moet hebben gezeten, met name waar de kabel met rood en blauw voor staat. Ooit was rood de nuldraad, maar de blauw volgens mij nooit de fase...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Alleen bij distributiekabel wel dan zijn Rood Blauw en Geel een fase.
 

Allesdoethet

  • #9
Ja, ik begin ook te denken dat het een 3 fasen netwerk is. Alleen is het de vraag wat die in deze caravan doet. Misschien een overblijfsel van vroeger. Wat er nu nl wel zit aan de beheerderskant is een verdeelkast met 1 stekker en 2 dozen. De een levert 4 amp, de ander 10 amp. De stekker moet met de hand worden omgezet. Dat klinkt niet als 3 fasen, te meer daar de toevoer naar de caravan één gewone moderne buitenkabel is. En verder heb ik na mijn verdeelkast in de schuur en de serre wel gewoon stroom. Niet in de caravan dus...
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #10
Om 22:49 werd gesteld 'Toch staat er op de inkomende bruine fasedraad wel stroom.'
Bedoel je hiermee de dradenset die rechtsonder op de foto te zien is, met kroonsteentjes/ lasdoppen er op? Dan is de kans groot dat deze set, met ook de blauwe en de geel-groene, de toevoerende draden zijn.
Dus eerst de toevoer uit, dan meten of je géén spanning meer hebt, dan een stopcontact oid aansluiten op bruin, blauw en geelgroen waar nu die lasdoppen op zitten. Je kunt dan checken of je toevoer werkt door die weer in te schakelen en iets op dat stopcontact aan te sluiten.
Al het andere is dan interne bedrading van de caravan, het is op afstand niet te zien wat waar heen gaat.

De draden aan de linkerkant, rood met een extra en zwart met een extra omhulling, komen me dun over. Voor een belsysteem of telefoon gebruikt? Kijk uit voor je hier 230V op zet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Veel (oude) stacaravans zijn of werden geproduceerd in Engeland (Hull en omgeving) en werden naar het vasteland geëxporteerd. Geen idee hoe de bekabeling daar geregeld is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als er een 4A kastje in zat, dan kan de bedrading mogelijk niet geschikt zijn voor meer.
Vooral die twee (drie) losse draden links zien er dun uit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Je kan ook anderson gaan redeneren, welke verbruikers heb je, welke kleuren/kabels komen daar uit.
En ga oo even op zoek naar lasdoosjes onder de banken en in kastjes. Beste is alle bedrading te vervangen door bruin, blauw, geel/groen en het dan fatsoenlijk aan te sluiten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Of je de bedrading zo maar even kunt vervangen betwijfel ik.
Denk dat het dan allemaal opbouw gootjes gaan worden want het zal niet de 1e keer zijn dat de bekabeling niet in buis ligt en gewoon met clips is vastgezet.
Vooral als het om oude caravans gaat kan het maar zo zijn dat die ooit gebouwd zijn met bekabeling geschikt voor laagspanning en waar later 230V op gezet is.
 

Allesdoethet

  • #15
Precies Frank. Dat heb ik gedaan. Wat blijkt: de rechter dradenset met r/b/g gaat naar de stopcontacten. Het is goede draad. De linkerset gaat naar de lampen met schakelaars. Daarom ook dunner denk ik. Maar de verrassing is vooral: de blote kern die ingevoegd is bij de rode draad van de linkerset, blijkt de nuldraad te zijn! Ik zag het bij een van de lampen. Toen was het gauw klaar! Nieuwe draden dus niet echt nodig, maar kan eventueel, en via opbouw.

Ik dank iedereen voor het meedenken. Heel fijn! Overigen, de caravan is met Engels onderstel, maar opgebouwd door Beko in Oosterhout.


Quotes zijn niet nodig, mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu