Nul schakelen om 2 fase uit te schakelen

DannyDup

  • #1
Ik zit met de volgende vraag:

Bij een 3 fase groepenkast wil ik na de hoofdschakelaar de Nul van 2 fase afschakelen als een extra zekerheid dat de verlichting en elektrische verwarming in het pand uitgeschakeld zijn na sluiting. Dit is dus geen schakelaar om de installatie spanningsloos te maken maar ter voorkoming van verspilling van energie en geld.

Nou is het opgenomen vermogen +-15A per groep, dus 30A totaal.
Betekend dit dat de schakelaar van de Nul ook het vermogen van 30A aan moet kunnen? Of kan ik hier gewoon een 4A sleutelschakelaar voor gebruiken?

Bedankt alvast,
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je mag nooit in de nul schakelen.
De apparatuur werk dan wel niet, je het kans dat je bij 3 fasen een nulpunt verschuiving krijgt, het kleinste vermogen krijgt dan 400v voor zijn kiezen.
En er staat spanning op de nul geleider.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Je kunt toch gewoon de betreffende groepen uitschakelen? Die schakelen fase en nul.
 

DannyDup

  • #4
@Tom,

Nee die zit op een vliering.

@Headhunter, ik weet dat het niet toegstaan is om een de nul te schakelen om een installatie spanningsloos te maken. Maar dat is ook niet de vraag.

Het gaat erom dat ik een zekerheidje wil inbouwen dat het personeel niet de lampen of de verwarming aan laat staan. En dit wil ik doormiddel van een sleutelschakelaar doen die op de nul zit van 2 fasen.

Dus na de hoofdschakelaar een nul rechtstreeks op de automaat van groep 3 en de nul van de automaten groep 1 en 2 eerst langs de schakelaar en dan de automaat in.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Hoofdschakelaar of niet, je moet of alleen de fase of en fase en nul afschakelen. Nooit de nul alleen.

Een sleutelschakelaar van 4A is hier niet geschikt voor. Je kunt twee installatierelais in je groepenkast zetten op de uitgang van de groepsautomaten. Die stuur je dan aan met de sleutelschakelaar.

Je zou ook kunnen kijken naar domoticatoepassingen, om met één knop alles uit te kunnen zetten of tijdsgestuurd of als er geen beweging wordt gedetecteerd. Dan kun je ook op afstand kijken of alles uit staat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je mag nooit in de nul schakelen, ook niet om uit te schakelen, gewoon NOOIT, geen uitzonderingen.

Dit doe je met een installatie relais in de fase of in beide.

Je kan ook je beveiliger vragen om een contact te leveren welke na inschakelen van het alarm het relais afschakeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu