Normering voor constructie berekening

Caspar1977

  • #1
Ik zoek een recente EN norm voor de constructieberekning behorende bij de vergunningaanvraag van mn nieuwe schuur. Wie kan mij daaraan helpen?

bedankt

Caspar
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De NEN-EN normen zijn niet gratis is te zien, dus kopen bij de NEN. En ja, ze zijn duur.
 

Caspar1977

  • #3
Beste Rola.

Ik ben zeer bekend met normeringen. Ik werk er dagelijks mee. Helaas zijn dit vooral WTB en ISO9001 normen. Ik weet ook dat er (illegaal) wel geruild wordt. Vooral om eerst even een kijkje te kunnen nemen voordat de kostbare koop gemaakt wordt.

Het valt mij op dat in de bouwsector veel mensen die deze norm zouden moeten hebben (bouwkundige, architecten, constructeurs) bij navraag een vaag verhaal ophangen en dan bekennen niet in het bezit te zijn vreemd.

Wat ook vreemd is:
Als NL staatsburger dien je je aan wet-en regelgeving te houden en om je daaraan te kunnen houden moet je eerst veel geld uitgeven. Dat deugt niet.

Als iemand deze wel heeft zou ik deze norm graag eens bekijken.....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan had je plaats moeten nemen in de groep die de norm heeft gemaakt.

Je moet ook een rijbewijs halen is ook niet gratis. Er zijn nogal wat mensen in de weer om te beoordelen of jij wel volgens een norm kan autorijden. :wink:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Er is een rechtszaak geweest over het wel of niet gratis ter beschikking stellen van normen en de NEN heeft deze gewonnen.
Je moet voldoen aan het bouwbesluit en dat is gratis in te zien. Dat daarin wordt verwezen naar andere normen die niet gratis zijn...
Bij de bibliotheek van een hts of tu waar bouwkunde gegeven wordt, zijn ze wel vaak in te zien.

Bijna iedereen koopt de normen digitaal en dan staat er een watermerk op elke pagina van degene die de norm betaald heeft, en dat is meteen de reden dat ze niet graag "uitgeleend" worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb begrepen dat de NEN de rechtzaak juist verloren heeft. In theorie zijn de direct aangestuurde normen nu in te zien (na aanmelding).

Voor constructieberekeningen is de Eurocode van belang. De gemeente gaat een andere berekening waarschijnlijk niet accepteren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
De 'norm' voor het berekenen van constructies is ongeveer een meter papier in de boekenkast vrijwel niemand heeft deze helemaal nodig

Als je er niet mee uit de voeten kan heb je er ook niets aan.

In de normen staat geen uitleg over hoe je een berekening moet aanpakken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu