Nieuwe muren vliesbehang

Bakker2

  • #1
Hoi, moet op nieuwe muren (gepleisterde)eerst iets gesmeerd worden eer men vliesbehang kan plakken?
Groeten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ja, een geschikt voorstrijkmiddel.
 

Bakker2

  • #3
Bedankt Jan,
Mag dat zoiets zijn dat men ook gebruikt als primer voor het gewoon verven?
Groetjes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik weet niet welk soort u precies moet hebben, ik ben niet zo'n verfspecialist :wink:
 

-stuffie-

  • #5
Bij vliesbehang moet je de muur insmeren met speciale lijm voor vliesbehang. Nieuwe gestucte muren kun je eerst voorstrijken met verdunde lijm (staat op het pakje), maar ik doe het zelf nooit. Gebruik voor het insmeren een grote muurroller, dat werkt lekker snel. De lijm droogt snel, dus snel werken. En niet te zuinig zijn, maar ook niet te veel lijm gebruiken, want dan krijg je ribbels. Snij de bovenkant en onderkant af met een behangliniaal een een nieuwe hobbymes.

Ideaal spul, dat vliesbehang trouwens. Ik wil eigenlijk niet anders meer.

Oja, vliesbehang is wat anders dan glasvezelbehang he? Dat we het wel over het hetzelfde hebben...
 

Bakker2

  • #6
Besdankt Stuffie,
Ja weet ondertussen dat er verschil is maar voor verdiep wist ik dit nog niet Spijtig maar kan woonruimte en keuken nu met vlies doen.Weet uit ervaring dat glasweefsel toch kan loskomen ook als je voorgelijmd hebt daar ik het voor heb gehad Neem aan sterk zuigende ondergrond.
Dus vlies voorlijmen verdund maar hoe kun je voorkomen dat er lijm op het plafond terecht komt ?
Groetjes
 

-stuffie-

  • #7
Geeft niks, lijm op het plafond, gewoon een beetje afvegen met een doek. Je hebt twee soorten vliesbehanglijm, een doorzichtige en een roze. Ze drogen allebei doorzichtig op en je ziet er dan niks meer van.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Glasvezel met een OPEN structuur dient u, nadat u de baan in de lijm is gedrukt en opmaat is gesneden NA TE ROLLEN met lijm. Daarmee vult u de porien goed op en beperkt u het gebruik van muurverf.

Voorbehandeld glasvezel en glasvezel met een gesloten structuur behoeft u niet na te rollen met lijm. Het loskomen van glasvezelbekleding heeft vooral te maken met:
- verkeerde zuinigheid, dus onvoldoende lijm
- te lang wachten met het aanbrengen van de baan
- een te sterk zuigende ondergrond waardoor het water direct uit de lijm in de muur wordt opgenomen zodat er hechtingsproblemen ontstaaan.
 

Bakker2

  • #9
Bedankt Stuffie en Kees,
Hoop dat dit inderdaad zo is .Vrees toch dat het gaat blinken op die plaatsen waar er iets niet goed is afgeveegd ?
Kees wat die glasvezel betreft zeer maar dan ook zeer veel lijm gebruikt en met twee personen binnen de tien minuten aangebracht waar open tijd 20-30 minuten op verpakking stond.Zuigende ondergrond zal probleem zijn alhoewel ik toch al de muren met verdunde lijm (iets water erbij stond op emmers) had ingesmeerd .Daarom de begrijp ik het niet dat het niet overal plakte .

Nu zeiden ze me bij de betere verfhandel dat je muren beter eerst insmeert met primer en dan pas vlies of glasweefsel moet plakken.
Maar zoals ik al zei op de verpakking staat duidelijk bij sterk zuigende ondergrond eerst lijm iets verdunnen met water en voorsmeren.
Nu weet ik het ook niet meer .Verdunde lijm of primer?Primer is mss weer te glad?
Bedankt
O ja kees :afvegen met droge doek of met natte doek afwassen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
U kunt de muur ook voorsmeren door verdunde muurverf ( die waarmee u het glasvlies uiteindelijk afwerkt ) te gebruiken. Dit is vooral bij de meer transparante glasvliessoorten wenselijk. Na droging kunt u de lijm aanbrengen.

Breng de baan aan in de lijm ( de eerste langs de loodlijn ) en strijk met een kunststof spatel vanuit het midden naar de kanten de eventuele lucht onder het glasvlies / glasvezel vandaan. Snij vervolgens met spatel en afbreekmes de boven en onderkant op maat. Laat alles GOED drogen, anders barst de muurverf.

U werkt af met 2 lagen onverdunde muurverf indien u geen voorbehandeld glasvlies / glasweefsel gebruikt, en met 1 laag indien dit wel het geval is. Tip: een zijdeglans acrylaat dispersie muurverf geeft een zeer fraai resultaat en is bovendien goed te reinigen.

Daarna smeert u de muur in met lijm volgens voorschrift.
Zoals ik al schreef: heeft het glasvezel een open structuur, rol dan na met de lijm waarmee u het heeft vastgezet.

U kunt overtollig lijm verwijderen met een vochtige doek.
 

Bakker2

  • #11
Beste Kees,
Als ik goed lees denk ik dat laatste zin achter de 2de moet komen?
Dus muurverf op waterbasis verdunnen en aanbrengen -hoeveel verdunnen?
Dan lijm aanbrengen en vlies of glasweefsel aanbrengen
En vervolgens afwerken met onverdunde muurverf
U zegt als je de vlies of glasweefsel in de lijm aanbrengt en goed heeft aangedrukt dat je nogmaals er met lijm moet overgaan.
Is dit zowel voor vlies als voor glasweefsel het geval en zo ja gaat de lijm dan niet loskomen als je gaat schilderen?
Mij is verteld of wijsgemaakt dat je na het behangen een primer van een bepaald merk moet aanbrengen om onregelmatigheden(strepen van de verfrol) bij het verven te voorkomen en ook voor minder verfverbruik?
Graag u gedacht.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Uw vraag was in aanvang of er iets op de muur gemeerd moet worden alvorens te gaan vliesbehangen. Het antwoord hierop is dus JA.

U kunt gebruik maken van:

A. De lijm zoals aangegeven op de verpakking
B. Verdunde muurverf ( 15 % )

Open glasvlies / glasweefsel moet u NAROLLEN MET DE LIJM om de porien op te vullen. U dient de lijm voldoende lang te laten drogen, anders gaat de afwerklaag barsten.

Voorbehandeld glasvlies / glasweefsel, dus vzv een grondlaag NIET. Deze heeft ook een gesloten structuur hetgeen u kunt voelen / zien, dus narollen heeft hier geen zin.

Wat u moet doen is helemaal geen "speciale primer" na het lijmen op het vlies smeren want er is niks "speciaals" aan, maar een goede kwaliteit onverdunde schrobvaste muurverf met een vachtroller van voldoende breedte. Het fraaiste resultaat verkrijgt u door zijdeglans muurverf te gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu