Nieuwe led spots en centraaldozen

Dekkers

  • #1
Hoi allemaal,

Ik heb in mijn woonkamer 2 centraaldozen zitten in het plafond.
Nu wil ik deze dichten en laten stucen.
Daarvoor in de plaats komen er 10 ledspots voor terug.
Kan ik vanuit 1 lichtpunt alle spots hierop aansluiten door deze met Wago lasklemmen door te lussen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt de centraaldozen niet zomaar dicht laten stucen. Vanuit deze dozen is ook alles in de wanden (contactdozen en schakelaars) bedraad en waarschijnlijk loopt er nog bedrading verder naar andere centraaldozen / ruimtes.

Deze verbindingen moeten bereikbaar blijven.
 

Dekkers

  • #3
Bedankt voor je reactie, dat is duidelijk wel erg jammer dat ik dan 2 van die lelijke afdekkappen in mijn strak plafond houd.
Maar kan ik vanuit deze lichtpunten wel alle spots doorlussen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt inderdaad alle spots parallel aansluiten / doorlussen.

Let wel dat je lasverbindingen moet maken in een behuizing, lasklemmen horen niet los op het plafond. Bij sommige armaturen / fittingen zit een aansluitdoosje waarin je de verbinding kunt maken, dan heb je misschien ook geen klemmen meer nodig. Als er aan de fitting alleen een stukje snoer zit dan moet je nog doosjes plaatsen.

Of mijn persoonlijke favoriet: Aan iedere fitting een Wieland stekker zetten en boven het plafond werken met Wieland koppelsnoeren en T-stukken. Maar dat is wellicht meer een oplossing voor de professionele installateur. Het werkt netter en sneller maar de materiaalkosten zullen een stuk hoger zijn.

Voor wat betreft de afdekkappen... Je zoekt niet toevallig nog een mooie plek voor een rookmelder of wifi accesspoint? ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu