Nieuwe elektra aansluiting naar schuur

H@ns

  • #1
In mijn schuur moet een elektra aansluiting komen.
De schuur staat achter in de tuin op ongeveer 15 meter van de meterkast.
Ik moet eerst vanuit de meterkast naar de keuken en vandaar af onder de grond naar buiten om ergens in de schuur weer boven te komen.
Er moet een 3-fasen aansluiting komen en twee groepen 2-fasen.
(Krachtstroom aansluiting met gebruikelijke stopcontacten voor krachtstroom dus geen Perilex gedoe)

Als verdeling dacht ik; licht, koelcel, vriescel en Afzuiging op één groep en noodverlichting, overige keukenapparatuur op een andere groep.
Vaatwasser en evt. nog een ander apparaat komt op de krachtgroep.
Kan dat?
Er mogen geen verschillende groepen door één buis, geldt dit ook voor de ondergrondse aanvoer?
Wat gebruik ik voor het ondergrondse deel, welke kabelsoort, welke dikte VD-draad (15 tot 20 meter kabel), welke ommanteling.
Is het aan te raden om de groepenkast en hoofdschakeling in de meterkast te situeren of moet dit juist in de schuur zelf komen en zo ja wat moet ik dan als aanvoerkabel gaan neerleggen?

Ik wil een aparte meter voor de schuur zodat ik weet wat er jaarlijks aan stroom verbruikt wordt. Is dit mogelijk?
De ruimte wordt geheel betegeld. Er moet dus een fatsoenlijke potentiaal vereffening in. Alle keukenapparatuur wordt RVS, ook de werkbladen.
Moet alles los van elkaar geaard worden, naar een centrale aarddoos en vandaar uit terug naar de meterkast? Wat voor vereffeningsleiding gebruik ik dan en welke dikte?
Ik denk dus aan aarding van; de vloer, de werktafel(s), de spoeltafel, de leidingen van koper, en de TL-armaturen.
De stroomverbruikende RVS apparaten zijn al geaard via de WCD’s mag ik aannemen!

Ik wil alles voorbereiden, aanleggen en bekabelen maar de aansluiting, plaatsing van de groepen kasten en de keuring aan een installateur overlaten!
 

Gerrit

  • #2
Je gaat vanaf de groepenkast met een 4-aderige grondkabel naar de schuur. Je hebt dan dus de beschikking over 3 fasen, de Nul en de aarde. Deze aarde is de litze-draad welke onder de mantel van de grondkabel zit.

In de schuur plaats je nu een verdeelinrichting met een krachtgroep en twee 1-fase groepen. Ik zou je toch voor willen stellen om de verlichting over de twee groepen te verdelen. De diameter van het koper hangt af van de vermogens die gebruikt worden. Die had je niet opgegeven en het is handig als je dat alsnog even doet.

Wat betreft de aarde: Voer bij de kast in de schuur de aarde naar buiten en monteer deze af op een railtje. Breng de aparte aardingen hier naar toe en sluit ze aan op dat railtje en de zaak is vereffend.

Overigens zou ik een derde groep aansluiten, het soort kast dat je nodig hebt heeft deze al vaak standaard.

En succes maar weer.
 

H@ns

  • #3
Ok dus dan beperk ik mij tot het leggen van die grondkabel. De aansluiting in de meterkast is voor de installateur en de aansluiting van die verdeelinrichting eveneens.
Het kabelwerk bereid ik ook voor zodat die dan ook gelijk aangesloten kunnen worden. 3 groepen is inderdaad beter want over het totale vermogen kan ik nog weinig zeggen.

Maar dan die aarding :?
bedoel je dat er een aardpin de grond in moet waar een aarddraad vanuit de groepenkast op aangesloten wordt? En dat alle te aarden spullen naar de aardrail van de groepenkast lopen? (en dus niet vanuit een centraal punt via één enkele aardleiding)

En ohja; mag die verdeelunit en de groepenkast zó in diezelfde ruimte hangen of moet alles in een kast komen? of moet het misschien zelfs in een andere ruimte komen evt. met kast eromheen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Mijn visie:

In de bestaande meterkast zal een aparte hoofdschakelaar en tussenmeter geplaatst worden.
Hier vandaan leg je een 4 x 6 mm² of groter naar een meterkast / onderverdeler via een mantelbuis (70 mm).
Je maakt dus een kleine meterkast in de keuken.
De mantelbuis geeft je een paar voordelen
Je hoeft dan geen grondkabel te gebruiken, dat scheelt al in de kosten.
En mocht je naar 3 x 63 A gaan kan je de kabel verzwaren zonder alles open te breken.

In die kast plaats je een hoofdaardrail en sla je een eigen aardpen.

Het centraal aardpunt zet je op een klemmenstrook in je nieuwe kast
daar zijn inderdaad speciale railboxjes voor. Dat mag in dezelfde ruimte als de verdeler.

Door je eigen aardpen is je verspreidingsweerstand beter.
Verdeel je verlichting over 2 groepen.
Verdeel je wcd-en over 2 aparte groepen, dus niet bij de verlichting op.
Zet alles op een eigen aardlek automaat, zo heb je de meeste kans om ondanks problemen toch door te kunnen werken.

Noodverlichting bij algemene verlichting opzetten.

Genoeg om eerst te beginnen?

 

Toon

  • #5
Nou, je wilt nog al wat! :o

Ik denk dat je het beste, voordat je allerlei kabels gaat leggen, een ontwerp moet gaan (laten) maken. Er zullen toch een aantal dingen bekend moeten zijn, zoals verwacht vermogen etc. Pas dan kan er een kabelberekening worden gemaakt en worden bepaald hoe zwaar het één en ander moet worden afgezekerd. De vraag is dan nog of de huidige aansluiting voldoet. Misschien is het dan wel weer beter om een nieuwe aansluiting te laten leggen. Een aparte meter is natuurlijk altijd te installeren, ook voor privégebruik.

Tsja, ook jou wil ik toch adviseren om een installateur in te schakelen en in overleg met hem de diverse werkzaamheden uit te voeren. Neemt overigens niet weg dat ik en anderen je hier natuurlijk van goede (en minder goede :mrgreen: ) adviezen willen voorzien, maar het geheel is naar mijn mening redelijk complex om dit op een forum uit te werken.

Ik wens je in ieder geval veel succes en zal de vorderingen hier wel lezen, denk ik.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat is misschien nog wel het beste advies Toon.
 

H@ns

  • #7
Mooi, hier kan ik mee aan de slag!
Duidelijk verhaal Headhunter hiermee kan ik naar een installateur gaan zoeken en afspreken wat en hoever ik alles kan voorbereiden.

Dit was inderdaad het idee, een plan maken, (ontwerpje), offerte vragen en het werk verdelen.
Ik volg dus het advies van Toon met de diverse aanbevelingen zoals hierboven gegeven.

Bedankt allemaal!

P.s. De bestaande groepenkast moest zo-wie-zo geheel vervangen worden want met die drie smeltzekeringen en één ALS gaat het echt niet lukken..
 

H@ns

  • #8
Naar aanleiding van bovenstaand onderwerp heb ik nog wat aanvullende informatie nodig.

Ik ben inmiddels zover dat de hoofdleidingen voorbereid kunnen gaan worden.
Het advies was om een vier aderige leiding te leggen met draden van 6 mm2.
Is de kleurcode van die kabels; Bruin - blauw - geel/groen - zwart?
(Ik kom namelijk ook kabels tegen met blauw-geel/groen-zwart-zwart)

Is het normtechnish noodzakelijk om een grondkabel met aardingsmantel te nemen als je ondergronds legt of volstaat een (slagvaste)mantelbuis met losse VD-draden ook?

En dan het volgende:

Hier heb ik een schets schema van de leidingsituatie zoals ik 'm had bedacht.



Mijn vraag is:

Kan dat zo met die lasdozen en zo ja welke dozen en welke lasdoppen voor 6 mm² draden (dozen zitten dus onder het peil, kruipruimte is droog)

Als ik het zo aanleg kan de elektricien dan ongestoord de aansluitingen maken in de meterkast en in de schuur of moet er nog iets meer gebeuren qua voorbereiding?

Voor de volledigheid:
Door de keuken komen de VD-draden in een mantelbuis die in de vloer komt te liggen, hieroverheen komt de tegelvloer van de keuken.
Er zit namelijk geen kruipruimte onder de keuken :? wel in de woonkamer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
In geen geval VD in buis onder de grond.
De isolatie zal 100% zeker in verloop van tijd doorslaan door vocht.
Gebruik een grondkabel met aardscherm.
Dit is een 4 aderige kabel met:
blauw/bruin/zwart/zwart (gemerkt) de mantel is aarde(litze).

Het aflassen 1 op 1 van 6 mm² gebeurt met rijgklemmen en niet vaak met lasdoppen ELS maakt hier mooie waterdichte boxen voor.
 

Leandres

  • #10
Even snel een vraag tussendoor, waarom is een zwart + zwart gemerkte kabel nodig?
(/edit niet omdat ik denk dat ik het beter weet, maar omdat ik graag wil weten waarvoor deze kleuren gebruikt worden normaliter)

Waarvoor dient die kleur (wordt de schuur geschakeld?)

Geen aarde draad nodig?
 

Harm

  • #11
Het gaat puur om de herkenning van de verschillende aders. Blauw is uiteraard voor de nul. Bruin als fase 1. Zwart als fase 2 en zwart/wit als fase 3. Ddeze zwart/witte draad kan ook grijs zijn. Grijs is namelijk de nieuwe kleur voor de derde fase.

Succes!

PS. De gevlochten draad die in de mantel van de grondkabel zit is de aarde. Na het aanpellen isoleren met een geel/groene tape.
 

Internethuwelijk

  • #12
Houd er rekening mee dat als jij een onderverdeelinrichting plaatst in de schuur of in de keuken, dat je deze ook moet afzekeren in je hoofdverdeelkast.

Als jij in je onderverdeelkast in de schuur 16A groepen wil gebruiken, dan zal je in je hoofdvedeelkast minimaal 25A moeten afzekeren (selectief). Omdat ook de Enecozekering selectief moet zijn, zal je enecozekering het ook niet redden met 35A. Je zal dus naar 50A moeten of naar 3-fase.

Voor een hogere Enecozekering betaal je hogere vastrechten.

Mijn advies zou dus zijn om geen extra verdeelinrichting te plaatsen maar de groepen die je nodig hebt, gewoon van je hoofdkast naar je schuur trekken. Dit is stukken voordeliger en makkelijker.
 

Chathanky

  • #13
In de schuur zou ik er voor kiezen een meteropstelling zoals je die ook in huis hebt, boven de hoofdschakelaar een klemmenkast vaar je je licht en krachtgroepen scheidt (dit is in de nieuwe norm niet meer verplicht maar maakt het wel overzichtelijk) een 4 x 4 grondkabel met aardlitz is voldoende tot afzekering van 25 ampere.

Selectief zekeren heb ik wel een link voor je te weten deze (helaas nu offline).

Bij je voedingskant kan ik zo niet oordelen, maar hier ook boven de hoofdschakelaar een klemmenkast een veilighedenkast deze uitbedraden en aan de veilghedenkast de kabel afmonteren.

Bij de schuur een aardpen voor je vereffening en deze zoals hier eerder besproken afmonteren.

Ga ook na wat de hoofdzekeringen nu zijn en of dit na de uitbreiding genoeg is. (uit te rekenen met het selectieviteitspogramma)

Al met al wordt het een kopie van je bestaande aansluiting.
 

H@ns

  • #14
Heren bedankt voor de adviezen maar het aansluitwerk laat ik toch echt aan de installateur over!
Ik wil alleen zo veel mogelijk voorbereiden om de kosten te drukken, liefst zo ver dat het straks alleen een kwestie is van de kastjes hangen en de draadjes aan de goeie pooltjes knopen :wink:

Ik schrik een beetje van de prijs van zo'n grondkabel 4x6mm2 toch snel 90,= per 10 meter... (Als 4x4mm2 genoeg is dan graag!)
Maar ik denk niet dat het opweegt tegen drie keer grondkabel van 3x2,5 allen in en aparte mantelbuis.

Nog even in een notendop het oorspronkelijke idee:
  • Kabel met voldoende weerstand (of gebrek aan weerstand) naar de schuur als hoofdleiding. -waarop deze in de meterkast wordt aangesloten is me nu ineens niet meer helemaal duidelijk :? -
  • In de schuur een verdeelkast die zorgt dat er:
    • * één krachtgroep is en
      * twee of drie 230 groepen zijn

Als ik kan zorgen dat ik die situatie zover voorbereid krijg dat het voor de installateur straks alleen een kwestie van aansluiten is ben ik een gelukkig mens :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu