Nieuwe CV aanleggen - zoneregeling

Pvdb

  • #1
Beste,

Ik heb een klushuis gekocht, en daar zit nog geen CV in. Om kosten uit te sparen ben ik van plan de CV zelf aan te leggen (heb al wel veel met waterleidingen en elekta en zo gedaan, maar nog niet eerder CV(. Ik heb bedacht hoe ik het zou willen doen, maar heb nog wel wat twijfelpunten.

Allereerst de situatie:

Het is een tussenwoning van 100 jaar oud, van ongeveer 200 vierkante meter.

Ik wil graag op de benedenverdieping vloerverwarming (dat laat ik aanleggen in een nieuwe schuimbeton ondervloer). Beneden heb ik twee delen, 1 deel is de keuken en de serre, en het andere deel is de woonkamer. Ik zou graag beide delen separaat van elkaar kunnen verwarmen (dus twee verschillende temperaturen). Daarnaast komt op de benedenverdieping een houtkachel die ik verwacht veel te gebruiken.

Op de bovenste twee verdiepingen komen gewone radiatoren, in totaal 6 stuks (behalve in de twee badkamers, daar kies ik voor elektrische vloerverwarming).

Ik kies voor een ketel CW5 waarmee ik denk 2 douches tegelijk te kunnen gebruiken (11,1 liter 60 graden water per minuut), daarvoor gebruik ik als aanvoerleiding een behoorlijk dikke leiding (22mm?). Deze CV ketel komt op de vliering. De warmwater gaat alleen naar 2 douches en 1 bad. Ik stel mij voor die splitsing direct na de ketel te maken.

Mijn belangrijkste punt zit hem in het feit dat ik de CV op verschillende wijzen wil kunnen aansturen. Immers, als de houtkachel in de woonkamer brandt, moeten de kamers boven niet koud worden (puberkinderen die je moeilijk in de kou boven kan laten zitten). Daarnaast vind ik het zonde om als je de woonkamer zit de hele keuken en serre op te warmen en omgekeerd. Dus eigenlijk drie "zones", boven (1), de keuken en serre (2), en de woonkamer (3).

Ik zit dus eigenlijk met 2 punten. De eerste is volgende mij vrij eenvoudig: hoe kan ik het beste 1 vloerverwarmingspomp aansluiten op 2 thermostaten.

De andere is wat de meest eenvoudige mogelijkheid is om boven en beneden separaat te verwarmen. Ik lees veel over een thermostaat met kachelstand (lijkt heel handig), maar ik heb het idee dat ik dan ook beneden door blijf stoken op de CV ketel terwijl daar de kachel brandt, omdat je niet heel gemakkelijk even de vloerverwarming uitzet (wat je bij kachelstand en radiatoren wel makkelijk doet, danwel door thermostaatkranen aan de radiatoren danwel door ze gewoon even uit te draaien). Daarnaast heb ik het idee dat (als de houtkachel niet gebrand heeft) de vloerverwarming al geruime tijd voor het naar bed gaan uit zou kunnen (omdat die vrij lang warm blijft), terwijl dan ook de slaapkamers (van mijzelf en de kinderen) ijskoud worden omdat de CV afslaat.

Is mijn conclusie correct dat dit het beste te regelen valt met kleppen vlak na de CV ketel, en dan een extra thermostaat op de bovenverdieping (en maakt het dan uit wat voor thermostaat dat is (wel/niet modulerend)?

Ook als dit de juiste benadering is, zijn tips ter verbetering zeer welkom.

Dank.
 

Ceeshobby

  • #2
Is op dit forum al over geschreven.
Zoek eens op Zoneregeling, zo kun je boven los van beneden verwarmen.
Het beste is om vloerverwarming altijd op de zelfde temperatuur te laten staan.
Je schrijft dat het een oud huis is, de leiding in de vloer hoh van 10 cm.
Misschien ook een radiator bij plaatsen, vloerverwarming is een traag systeem.
 

Pvdb

  • #3
Dank. Heb inderdaad al het een en ander of zoneregeling gelezen op dit forum, en het lijkt logisch, maar ook ingewikkeld (en vereist nogal wat afstelling en dergelijke). Maar als dat inderdaad "the way to go" is, dan ga ik me daar verder in verdiepen.

Maar er is dus geen simpeler/betere manier om dit doel te bereiken?

Als je de vloerverwarming inderdaad beter op 1 temperatuur kan laten (lees ik ook her en der) dan is dat toch juist ook weer een extra argument voor die zoneregeling (anders is het op de slaapkamers ook altijd dezelfde temperatuur en slapen is toch echt lekkerder in een kamer die een beetje is afgekoeld).
 

Marcn88

  • #4
Vvw niet in schuimbeton leggen ivm isolerende werking hiervan deze monteren bovenop de schuimbeton in een afwerklaag.
De verschillemde verwarmingsgroepen zou je kunnen opsplitsen in 3 groepen met elk een eigen thermostaat en 2weg afsluiter bv honey...... met ketelaansturing en zo de 3 groepen van elkaar onafhankelijk laten verwarmen
Hiervoor dient wel rekening gehouden te worden met aanleg van de leidingen zodat elke afzonderlijke verwarmingsgroep zijn eigen voeding heeft met 2wegafsluiter en eigen thermostaat met doormelding naar cvketel
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Pvdb schreef:
.....Maar er is dus geen simpeler/betere manier om dit doel te bereiken?
Nee, er is geen simpeler manier om boven (radiatoren) en beneden (vloerverwarming) te scheiden dan een zoneregeling.
Verdiep je in "zoneregeling": het is echt niet zo moeilijk en ingewikkeld als je denkt.
Dat wordt het pas als je een bestaande installatie (die vaak totaal niet logisch is opgebouwd) maar blijft uitbreiden.
Logisch opbouwen van een installatie, dan blijft het overzichtelijk.
Google maar even op "zoneregeling" of loop tegen de juiste installateur aan, dan vind je de antwoorden wel.
100% eens met Marcn88, maar kijk toch eens verder dan alleen maar H.....LL: er is zoveel meer en mooiers op de markt.
 

Marcn88

  • #6
Er is ckers veel meer moois in de handel dan de honey...ll
was maar een voorbeeld van zoiets, merken en regelingen genoeg.
google is je vriend zoek hier maar eens op zone of etage regeling en er komt genoeg voorbij
 

Pvdb

  • #7
Top. Nu ik zeker weet dat zoneregeling "the way to go" is, is het voorlopig inderdaad weer even een kweste van verder googlen. Dan kom ik er wel uit denk ik. Zo niet, dan vraag ik nog even. Veel dank voor de tips!
 

Pvdb

  • #8
Nu ik zeker weet dat het zoneregeling moet worden, me er even in verdiept. Conclusies: modulerend werkt niet. 2 thermostaten aansluiten op 2 zonekleppen met eindcontact, en feitelijk ben je klaar (als je de circuits vervolgens netjes scheidt uiteraard).

Zijn me nog twee dingen niet helemaal duidelijk:

1. Heb ik nou nog een bypass nodig, of zit die sowieso in de vloerverwarmingspomp (of hangt dat van de pomp af)?
2. De radiatoren boven en de vloerverwarming beneden moeten onafhankelijk van elkaar schakelen. Dat is helder en duidelijk met de zonekleppen. Daarnaast moet de vloerverwarming dus in 2 delen onafhankelijk kunnen worden bediend (woonkamer is zone 1 van de vloerverwarming, keuken/serre is zone 2). Wat ik dan nog niet snap is als de "aan/uit-thermostaat" in de woonkamer stelt dat hij uit moet, hoe het dan in het andere deel (de keuken) alsnog warm kan worden. Immers, de zoneklep die het water naar de vloerverwarming laat gaan is dan dichtgezet door de thermostaat in de woonkamer dus je zou verwachten dat de keuken niet meer warm kan worden.

Alvast dank.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bypass: lijkt me wel nodig. Vaak heeft de pomp van de CV ketel een nadraaitijd, als alle groepen 'uit' gaan blijft de pomp van de CV ketel nog een bepaalde tijd draaien. Er moet dan wel circulatie mogelijk zijn.
Ook kan de thermostaatknop van de vloerverwarming ver dicht.

Als je de keuken afzonderlijk wilt kunnen schakelen van de woonkamer, dan moet hier een aparte zone van gemaakt worden.
Dit kan met een aparte verdeler, het kan met (thermische) motoren op de verdeler.
 

Frank1975

  • #10
Pvdb schreef:
... Om kosten uit te sparen ben ik van plan de CV zelf aan te leggen (heb al wel veel met waterleidingen en elekta en zo gedaan, maar nog niet eerder CV(. Ik heb bedacht hoe ik het zou willen doen, maar heb nog wel wat twijfelpunten.
Ik vind het dapper dat je dit zelf wilt gaan doen, zonder enige vorm van kennis en ervaring.
Of het verstandig is, is punt twee. :wink:

Een CV installatie is veel complexer dan veel mensen denken.
Maar desondanks, veel succes!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Frank1975 schreef:
.....Een CV installatie is veel complexer dan veel mensen denken.
Maar desondanks, veel succes!
Meer dan 100% mee eens !!!
Om kosten uit te sparen......
ik vermoed dat, gezien de vragen die nu al gesteld zijn, die kosten dan later wel gaan komen.
 

Pvdb

  • #12
Ai. Dat klinkt onheilspellend. Geen goed idee begrijp ik? Je zou zeggen: als je eenmaal begrepen hebt wat je moet aanleggen (en daar dacht ik hier vrij veel informatie al van jullie gekregen te hebben?) is het niet veel anders dan waterleiding aanleggen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Een cv installatie moet goed ontworpen worden. Laat iemand met kennis van zaken het systeem ontwerpen en ook doorrekenen. De aanleg kun je dan altijd zelf nog doen.

Een goed ontwerp verdient zichzelf altijd weer terug. Minder materiaalverbruik bij aanleg, minder energieverbruik bij het gebruik en vooral veel meer comfort.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu