Nieuw cv systeem

JochemI

  • #1


Hoi afgelopen zomer een rijtjeshuis gekocht uit 1970. Meteen l begonnen met een verbouwing van de eerste verdieping, hier moest een badkamer verplaatst en 3 slaapkamers komen. Tijdens het slopen van de oude ruimtes besloten een volledig nieuw cv systeem aan te leggen omdat de cv van zolder via de kruipruimte op 3 plekken in het huis weer omhoog liep tot aan de zolder. Hierdoor erg veel buis door de kelder waar ik vanaf wilde.

De verbouwing aan de voorkant van het huis klaar, leidingen in de muur en de muren zitten dicht. Nu de achterkant begonnen en krijg het toch even benauwd of ik het allemaal wel voldoende doorstroomt straks. Wie wil er eens meedenken?

Cv takt na de hr ketel in 2 takken voorhuis achter huis.
Voorhuis 22mm naar 1e daar hangen er 2 slaapkamers aan. En gaat het op 2 plekken met 15mm door naar begane grond. Daar hangt er een radiator in de hal en een grote in de woonkeuken.
Achterhuis gaat eerst omhoog over de vliering en het trappenhuis. Daarna terug naar de 2e verdieping waar een grote radiator hangt. De 22mm loopt door tot aan de begane grond. Op de eerste takt er 1x 15mm af daar aan komt een nieuwe slaapkamer en badkamer te hangen. Op de begane grond 1 grote aan de edne kant van de serre. De 22mm wordt 15 en gaat via de kruipruimte naar de andere kant van de serre om daar een tweede grote radiator te voorzien.

Alles is uitgevoerd met stalen cb buizen. Nu heb ik alleen 2 kogelkranen geplaatst zodat ik het voorhuis en achterhuis los van elkaar kan afsluiten en/of knijpen. Heb nergens een voetventiel geplaatst. En naast de aftakkingen naar 15mm voor de radiatoren nergens het hoofd systeem verjongd voor de doorstroming.

Nu ben ik dus bezit met het achterhuis en kan ik nog aanpassingen doen. Gaat het straks in jullie ogen voldoende doorstromen? Of raden jullie me aan bepaalde buizen aan te passen of voetventielen te plaatsen op de radiatoren die ik nog moet plaatsen?
Alle tips zijn welkom!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kogelkranen zijn niet geschikt om te knijpen.
Zorg iig dat je radiatoren ingeregeld kunnen worden.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Je moet zorgen dat je overal dubbel instelbare kranen hebt, of voetventielen. Bij voorkeur het eerste.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Twee keer een ontluchting die je gemakkelijk kan berijken. :wink:
 

JochemI

  • #5
Thanks, die ontluchter zitten er al in. Vergat ik in te tekenen. Dan zit er niks op voetventielen te plaatsen of dubbel instelbare kranen.

Jammer dat er geen software pakket bestaat waar je alles in kan tekenen en kan berekenen. Had graag beter begrepen hoe hard het water waar stroomt. En welke invloed de bochten, buis diktes en radiatoren hebben om de werking van het hele systeem.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Die software bestaat wel, alleen niet gratis.(Bink, VABI, etc)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu