Neutraal of actieve verdeler

RogerM

  • #1
Ik heb nu een systeem met een cv-ketel met ltv vloerverwarming in de woonkamer met een pomploze verdeler. in de badkamer heb ik ook vvw aangelegd maar die heeft een eigen 1 groeps verdeler (Robot) welke op klassieke wijze is aangesloten.
de cv-ketel gaat er echter uit en ik wil tzt die 1groeps verdeler apart aansturen via een thermostaat met vloersensor. zo kan ik de badkamervloer toch verwarmen zonder de rest van het huis aan te jagen.
in de nieuwe opzet komt de warmte uit een passief buffervat. maw; ik zal de kleine verdeler actief moeten maken om er warm water in te krijgen.
de beer op de weg: het water in de buffer kan oplopen tot 80 graden. wat doet de maximaalthermostaat op de verdeler dan? gaat die de boel direct knijpen? moet ik een mengventiel vóór de verdeler zetten om de temperatuur omlaag te brengen?

systeem A heeft mijn voorkeur. losse pomp, thermostaat en mengventiel.
systeem B heeft als nadeel dat maximaalthermostaat dichtslaat bij een aanvoer hoger dan 35 graden. is dat zo?
systeem C heeft een extra pomp nodig om warm water in de verdeler te krijgen.
ik twijfel of ik de werking van een actieve Robot verdeler goed begrijp. als de maxthermostaat namelijk wel dichtslaat, dan pompt er ook niets rond. of wordt er wel nog gemengd?
HELP!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
In geval B zit er gewoon een thermostaatkraan in de aanvoerleiding naar de verdeler. Je maximaalthermostaat zal dus alleen aanspreken als die niet goed werkt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Opstelling B is juist, met toevoeging van een thermostaat met capilair in de leiding tussen buffer en verdeler. Het capilair moet dan in de verdeler gestoken worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu