Nefit ecomline en moduline 30

Laura01

  • #1
We hebben een nefit ecomline hr excellent in combinatie met de moduline 30, beide zijn bijna 10 jaar. De moduline geeft bij minder dan 0,5 graden verschil tussen ingestelde temperatuur en werkelijke temperatuur al de opdracht om te verwarmen. De ketel slaat dan aan in laaglast en maakt een "stoomboot geluid". Wanneer de ketel in hooglast draait, bij bv 's morgens het huis verwarmen, doet de ketel dit zonder problemen. In september 2014 is de ventilator vervangen, maar dit heeft dus niet geholpen. De ketel krijgt elk jaar een onderhoudsbeurt door een installatiebedrijf en ook zij weten niet wat het kan zijn. Ook in de zomermaanden hoor ik geen "stoomboot".
De vraag is dus nu is het de moduline, is het iets in de ketel of is het een combinatie. Wie heeft er nog tips / ideeen?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
In de ketel!!
Als hij lawaai produceert op laaglast, dan is de kans groot
dat de gas/lucht verhouding niet correct staat.
Dit geluid treed idd 's winters het meest op ivm temp.
buitenlucht icm luchtvochtigheid
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #3
Inderdaad gas-luchtverhouding.
Echter, bij het plaatsen van de nieuwe ventilator neem ik aan dat ook de gas-luchtverhouding opnieuw is afgesteld/gecontroleerd.

Een vervuilde gasinspuiter, of een scheef zittende ristrictiering kan deze problemen ook veroorzaken.

Niet te lang wachten om dit in orde te laten maken, het kan slecht zijn voor de (keramische)brander, en het kan op den duur storingen gaan geven.

suc6
 

Laura01

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.
de restrictiering was het niet, ik weet niet of bij het plaatsen van de ventilator ook gekeken is naar de gas/lucht verhouding. we gaan met jullie tips aan de slag.
wat betreft de moduline 30, ik vind het nogal vreemd dat deze voordturend opdracht geeft om te verwarmen (bij controleren van de codes tijdens verwarmen bleek dat het gaat om verwarmen radiatoren en dus niet het tapwater) terwijl de gemeten temperatuur op het display ook de ingeprogrammeerde temperatuur is. Wat ik hierover kan vinden is eigenlijk alleen maar dat bij 0,5 graden of meer verschil de moduline opdracht tot verwarmen gaat geven. Hebben jullie daar misschien ook nog een verklaring voor?
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #5
De Moduline meet, dacht ik, op 0,2 graden.
Als de thermostaat aangeeft dat het 20gr is, kan het dus zijn dat het werkelijk maar 19,8 is, en zal de thermostaat de ketel aansturen.

Het voordeel van de modulerende thermostaat is dat deze het huis zo dicht mogelijk bij de gewenste temperatuur probeert te houden, en zal dus vaker op laaglast branden om geen temperatuursschommelingen te krijgen in het vertrek waar de thermostaat hangt.

Qua regelgedrag is er dus niets mis met de Moduline 30.

suc6
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu