Na isoleren spouw

Coko

  • #1
Een tijd terug hebben wij een offerte laten maken voor het na-isoleren met steenwol van de spouw muren van ons huis.
Iemand van dat bedrijf heeft de situatie bij ons bekeken , de vooroordelen mbt na-isoleren proberen te weerleggen ("we geven niet voor niets 15 jaar garantie") en een offerte uitgebracht.

Aangezien isoleren, mits goed gedaan, een investering is die zich in de loop van tijd terugbetaald lijkt dit ons een goede investering.

Totdat ik hier vorige week met een vriend van mij over sprak (werkzaam in de renovatiebouw), volgens hem gaf dit alleen maar ellende.
Doordat de steenwol volgens hem na verloop van tijd altijd uit zal zakken, weerlegde hij alle eigenschappen van dit materiaal die in de brochure vermeld staan.
Ik de volgende dag de proef op de som genomen, idd mits genoeg samengeperst wordt het cappilair en verliest het natuurlijk de luchtdoorlatende werking, belangrijk voor de ventilatie van de spouw en ja steenwol brand.

Het ventileren van de woonruimtes vergt met na isolatie ook extra aandacht, op dit moment hebben we hier oude houten kozijnen met kiepraampjes. Deze willen we over een aantal jaren (lees als we genoeg gespaard hebben) vervangen.
Tot die tijd wou ik dauerluft aanbrengen zodat we toch kunnen ventileren zonder al te veel warmte te verliezen.


Om een te lang vehaal kort te maken.
-Wie moet ik geloven? De verkoper die zijn waar aanprijst en 15 jaar garantie op zijn product geeft, of de "ervarings deskundige" die veel ellende met na-isolatie heeft gezien. Welliswaar met materialen en technieken van 20/30 jaar terug.
-Geeft het vervangen van kozijnen ,nadat er nageïsoleerd is ,problemen
mbt tot de eigenschappen van de steenwol door werkzaamheden waardoor de steenwol kan inklinken?

Alvast dank
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Allereerst steenwol kan niet branden dus dat is een broodje aap verhaal.

Dat steenwol nat kan worden en kan inklinken is waar en in hoe verre dat gebeurt is van veel factoren afhankelijk.

Goed ventileren is altijd goed voor de vochtbalans in huis en om schimmels en dergelijke te voorkomen.

Wat ook waar is dat als na 15 jaar als de garantie eraf is, de isolatie bijna niet meer te verwijderen is, ook niet als het niet meer deugt.

De muur moet bijvoorbeeld goed schoon zijn aan de binnenkant omdat anders vochtbruggen kunnen ontstaan door die isolatie.

Het is een keuze om het wel of niet te laten doen op de manier zoals u beschrijft.

Er zijn nog meer methoden verschillende bedrijven bieden verschillende zaken aan.

Vr Gr en succes ermee
 

renehi

  • #3
Ik zou als ik u was geweest ten eerste wat meerdere offertes aanvragen bij zo'n groot project. Er zijn meerdere methodes, isolatiemateriaal inspuiten e.d.. Het na-isoleren kan ook bijvoorbeeld eventueel via buitenkant, een isolerende wand tegen gemetselde muur. Hangt natuurlijk van de situatie ter plekke af, welstandcommissie e.d.
 

Roman

  • #4
Idd steen/glas wol brandt niet.

Er zijn ook, zoals gezegd, alternatieven. Bijvoorbeeld inspuiten met wol of schuim vlokken, of zelfs piepschuimvlokken.
(as't maar geen pur is :mrgreen: )

In een bestaande spouw wol plaatsen is idd lastig ivm uitzak. Tenzij goed hangend aangebracht zou het kunnen. Ik weet, echter, de werkwijzen niet in deze kwesties.
 

Coko

  • #5
Dank voor de reacties, de reden dat wij tot nu toe maar een offerte hebben laten maken komt omdat de gemeente waarin wij wonen nog altijd subsidie verleent op na-isoleren. Dit moet dan wel gebeuren via een door de gemeente geselecteerd bedrijf.
Overigens isoleerd dit bedrijf ook met andere producten, maar steenwol was in onze situatie het beste.
Ik zal zeker nog andere offertes aanvragen.
 

Mirna

  • #6
Wij hebben tot grote tevredenheid onze spouwmuren laten vullen met PUR-schuim en we hebben er heel veel plezier (lees warmte) van!
Het werkt alleen niet als geluidsisolatie. Direct na het inspuiten merkten we al een heel verschil. Ons huis was altijd goed warm te krijgen (alleen niet te houden) maar het voelde als een soort van "vochtige" warmte. Nu is dat volledig weg en is het behaaglijk warm.
 

Coko

  • #7
Vandaag weer veel gelezen over dit onderwerp op diverse fora's en sites en volgens mij zijn er niet veel onderwerpen waar de meningen zo erg over verdeeld zijn.
Uit de reactie van Mirna blijkt dat zij zeer tevreden is over haar PUR isolatie terwijl ik op een ander forum gruwel verhalen las van iemand die zijn huis met PUR heeft laten isoleren.

Ik kwam ook enkele scripties tegen over dit onderwerp, maar het zal mij niet verbazen als deze elkaar ook tegenspreken...

Hier in de straat staan enkele identieke huizen die begin jaren 80 zijn nageïsoleerd met steen of glaswol, geen van deze huizen heeft last van vocht doorslag en zijn naderhand voorzien van kunststof kozijnen.

Is het nodig om na of tijdens (?) het aanbrengen van de isolatie om een thermische opname te vragen om eventule koude bruggen op te sporen???

Maar goed, ik laat nog wat offertes maken, heb een flinke vragenlijst voor de eventuele uitvoerder en maak daarna mijn definitieve beslissing.
 

Chathanky

  • #8
Van de hoeveel tegenstanders van het naisoleren spreekt men van eigen ervaring?
Dat zijn er waarschijnlijk niet veel.

Een goed bedrijf zal in eerste instantie een inspectie van je spouw uitvoeren alvorens ze gaan isoleren. Is de spouw niet geschikt bevonden beginnen ze er niet aan.
In de oude tijd van de "cowboys" heeft men veel geleerd van de fouten. :mrgreen:
 

renehi

  • #9
Zijn er bedrijven die gercertificeerd of aangesloten bij een vakvereniging zijn? Zodat bij eventuele misstanden of faillisement van uitvoerder in garantietermijn nog aanspraak daarop gemaakt kan worden?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu