Mysterie bij stroomstoring

Reishein

  • #1
Beste forumleden,
Mijn vraag betreft niet echt een 'klus' maar ik ben onder de indruk van de kennis hier, dus misschien weet iemand toch het antwoord. Zojuist was er bij mij in de wijk een stroomstoring. Deze trof naar schatting zo'n 100 huishoudens. Bij het planten van bomen in een plantsoentje was een kabel losgetrokken. Kan gebeuren en werd door Stedin snel (binnen 3,5 uur) hersteld. Maar wat wil nu het vreemde geval? Ik woon in een flatgebouw met 52 appartementen. Al die appartementen hebben gewoon netjes ieder hun eigen aansluiting/meter/stoppenkast. En in vrijwel ieder appartement - inclusief het mijne - deed tijdens de stroomstoring een deel van de WCD's en lampen het gewoon! En dat hoorde ik niet alleen uit de andere appartementen in onze flat maar ook vanuit andere huizen (geen flats) in de wijk. Mijn woonkamer, slaapkamer en studeerkamer lagen eruit, maar in de gang, toilet, badkamer en keuken was niks aan het handje. Hoe kan dát nou? Je zou toch zeggen binnen één aansluiting: alles ligt eruit óf alles doet het? En geen enkel schakelaartje in de stoppenkast was omgezwiept. Stonden allemaal nog op standje 'niks aan de hand'. Ik heb totaal geen kaas gegeten van elektra maar ben wel leergierig en nieuwsgierig. Kan iemand me dit in begrijpelijke termen uitleggen? Alvast bedankt!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Waarschijnlijk heeft uw huis een 3-fasen aansluiting. Dat houdt feitelijk in, dat er 3 stroomvoerende draden naar uw huis lopen. Uit deze 3 tesamen is ook krachtstroom te halen.

In dit geval zijn waarschijnlijk slechts 1 of 2 fases uitgevallen. Stopcontacten die vanuit de 3e fase gevoed worden, blijven het dan gewoon doen.
 

Reishein

  • #3
Een snel en begrijpelijk antwoord! Weer wat geleerd. Veel dank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu