Muurtje bouwen badkamer tbv inloopdouche

Pel

  • #1
Geachte Klussers,

Hoewel er veel op dit forum is geschreven en geadviseerd heb ik toch nog enkele vragen. Daarnaast heb ik bij de fabrikanten-brochures ook geen sluitend antwoord gevonden.

Situatie: nieuwbouwwoning, betonnen verdiepingsvloer. Dragende binnenmuren: kalkzandsteen; Niet-dragende binnenmuren: Gibo (hydro/groen).

Nu ben ik van plan een L-vormig muurtje te maken (aansluitend op de beide kopse kanten aan bestaande Gibo-muur). Aan de binnenzijde ontstaat ruimte voor een apart toilet, en aan de buitenzijde is een ruime t.b.v inloopdouche ontstaan.

Vragen zijn als volgt;
1- Gibo gebruiken of Cellenbeton; Gibo omdat dit al gebruikt is in de ruimte (wel zwaar), maar aanhechting muur lijkt mij lastig. In geval Cellenbeton heb je de veerankers. Aan de andere kant lees ik dat je bij Cellenbeton geen hoek-vertanding mag toepassen, maar delitatie. Wordt zo'n muur wel stevig ? anders zijn het twee losse elementen.

2- plaatsing op de grond; U-profiel wel of niet? in de bouw hebben ze dit alleen bij de muuraansluiting gebruikt. Maar in elke handleiding lees ik: U-profiel op de vloer en de blokken koud inleggen.
- Daarnaast als er ook nog kimband gebruikt wordt kan een tegelzetter dit nog wel compenseren (dikte u-profiel+kimband)?

3- kun je aan een 7cm variant wel een radiator opgangen? deze heb ik niet kunnen vinden.

4- verbinding wand kopse kant; bij Gibo wordt geadviseerd deze te lijmen; maar hoe zit dit dan met de werking in de constructie (scheurvorming) Bij Cellenbeton zijn het veerankers, terwijl de bouwer zelf weer een U-profiel gebruikt.

Dank voor het meedenken alvast.

Gr.
 

Droid

  • #2
Dilateren hoeft niet automatisch te betekenen dat er geen verbinding is tussen beiden. In dit geval kun je heel goed met veerankers de verbinding maken.

Ik zou de wanden gewoon op de vloer zetten, eerste laag in de specie stellen (tenzij je ondergrond al waterpas is) en dan zo door bouwen.

Omdat je twee keer haaks op een gibo wand komt maakt het niet zo veel uit welk materiaal je gebruikt, het wordt anders wanneer je in het verlengde gaat aanbouwen. Aansluitingen na uitharding afschuimen, afsnijden en stuccen. Bij tegelwerk zou ik de staande hoek ook voorzien van kimband.

Of je er een radiator aan kunt hangen is afhankelijk van de afmetingen van je muurtje en de grootte van je radiator.
 

Pel

  • #3
Oké dank voor de reactie. Zou je dan wel of geen dilatatie toepassen (dus vertanden). Laatste lijkt me wel meest handig voor tegelwerk dat de hoek om gaat bij het nieuwe wandje.

Blokken gewoon direct op de vloer zoals de bouwer ook heeft gedaan dus. Wil boven muurtje stukje 5-10 cm open houden ivm ventilatie. Nog verankering plafond toepassen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Delitatie is in dit geval niet nodig.
En je kunt de blokken in de hoek laten vertanden.

Gebruik enkele lijmankers of strips, om de nieuwe muur op de bestaande te bevestigen, veerankers zijn dan ook niet nodig in dit geval.

Zorg wel, dat je in de aansluiting van bestaande muur, en nieuwe muur kinband in zet, en dat je hoek ook afkit bij het tegel werk.
 

Pel

  • #5
Zoals Droid ook aangaf; zal ik kimband gebruiken voor de wand/vloer aansluiting en wand/wand aansluing en kitrand tussen de verschillende muurdelen.

@Peter: bedoel je met strips de u-profielen of de zelfklevende/flexibele kleefband (die vaak geadviseerd word i.c.m u-profiel)

Bij de cellenbeton kom je anders weer met de marge van 10mm in problemen.

Dank.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Nee met de strip bedoel ik geen profiel of dergelijk.
De strip die ik bedoel, is ook een lijm anker, en is eigenlijk een platte strip die je zelf om kunt buigen.

Voorbeeld:
Dit is een lijmkoppelstrip, die kun je zelf haaks ombuigen.


Dit is een lijmwand anker.
 

Pel

  • #7
Oke, bedankt, mooie illustratie :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu