Muur verwijderen

Visser12

  • #1


Beste,

Sinds 2 jaar woon ik in een drive in woning. Wij willen de ruimte op de begone grond anders in gaan richten omdat mijn vriendin daar werkt. Hiervoor moet de muur van de garage deels worden weggehaald, zoals aangegeven in het rode kader van de tekening.

Mijn vraag is of iemand hieraan kan zien of dit een draagmuur zou kunnen zijn. Meer tekeningen heb ik niet gekregen, hiervoor ga ik a.s. donderdag naar het streekarchief toe. De woning is uit '72. Op de verdiepingen erboven staan geen muren op deze muur, en de kruipruimte is een grote ruimte waar geen muurtjes of draagbalken zijn te zien.

De badkamer op de tekening is later gebouwd. Niet orgineel en staat op deze tekening aan de verkeerde kant. In het echt staat hij in de garage.

De informatie die ik vraag is ter orrientatie. Definitief zal ik het een bouwkundigarchitect vragen als ik alle orginele tekeningen heb gezien.

Alvast bedankt.
 

Droid

  • #2
Het is niet van deze tekening af te lezen of de muur dragend is of niet. Zal in het werk bekeken moeten worden.
 

Triekje

  • #3
Enig idee hoe de vloeren overspannen in de woning? Daaruit kun je al iets meer weten. Hoofdzakelijk voor het deel van de logeerkamer.

Mijn vermoeden is dat de wand, die de garage scheidt van de hal, een draagmuur is. De andere wand, scheiding tussen logeerkamer en garage lijkt mij niet dragen, dit vanwege de pui aand de andere zijde.
Was in die tijd niet ongebruikelijk om wanden die dwars op de overspanning staan dragend uit te voeren.

Maar zoals droid al zegt, beter om in het werk te bekijken.
 

Visser12

  • #4
Bedankt voor jullie snelle reacties.

Ik zie dat wat ik in de tekening bijgeschreven heb niet te lezen is. Daar staat dat de muur voor de badkamer gemaakt is van gasbeton blokken. Ik weet zeker dat deze niet orgineel waren dus beter die te negeren.

De donker zwart ingekleurde binnenmuur die ik rood omkaderd heb is een halfsteens bakstenen muurtje. En hier is al een extra deur in gemaakt door de vorige bewoners.

Wat betreft de overspanning, ik ben niet zeker of ik het goed beantwoord maar de vloeren en plafonds lopen in de breedte. Het zijn betonnen platen 30cm+ dik en dan ongeveer 1,5 breedt en over de volle breedte gelegd.

In de kruipruimte en de bovenliggende verdiepingen loopt die muur i.i.g. niet door.
 

Triekje

  • #5
Zeer vermoedelijk kanaalplaatvloeren van 250mm dik en daarop een afwerklaag. Zover ik het kan lezen is de overspanning +/- 8m. Daarbij mee te nemen dat er een fundering onder de muur ontbreekt vermoed ik daat het geen draagmuur is.
Er zou al een verstevigingsstrook in de begane grondvloer moeten zijn gemaakt als ze de binnenmuur als dragend hebben willen uitvoeren.

Blijft natuurlijk altijd verstandig om een vrijblijvend advies van een bouwkundige die ter plekke komt kijken te vragen.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Heb net weer even op internet gelezen van een omgekomen man die zelf even een muur weg wilde halen :( :(
Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn dus neem gewoon geen risico.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik denk dat de dwarse wand een stabiliteitswand is. Want de twee gevels hebben weinig dwarsverband. Die kan dus vermoedelijk zeker niet weg!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Op afstand is dit helemaal niet te beoordelen, schakel een bouwkundige in en laat die een advies geven op papier.
 

Visser12

  • #9
Bedankt voor alle reacties,

Uiteraard zal ik voordat het muurtje weg gaat een expert inschakelen. Ik vind het alleen intressant om er vanalles over te weten te komen en ervan te leren. Hierdoor kan je dan weer wat meepraten met de expert.

Vandaag even de bouwtekeningen uit het archief bekeken, maar het enige wat ik ervan kan opmaken is dat het een gemetseldemuur is. Staat in het renvooi. En dat er gebruik is gemaakt van breedplankvloeren voor de verdiepingen en datovloeren voor de beganegrondvloer.

fotolink helaas niet meer werkend
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Zoals jan al aangaf, haal er eerst even een bouwkundige bij.
Het is hier op dit forum niet mogelijk om een sluitend antwoord te geven, zonder de situatie ter plekke te bekijken.

Maar normalieter is het zo op een bouwtekening, dat muren die geheel gevuld aangegeven worden op de tekening, een dragende construktie funktie hebben.

De niet dragende muren zijn vaak hol of geblokt getekend.

En zo te zijn is de muur die je weg wilt halen, getekend als heeft hij een dragende functie.
Dus die kun je niet zo maar even weghalen.
 

Triekje

  • #11
Een dragende wand moet ten alle tijden gefundeerd zijn, zeker bij deze "oude" type woningen waar de begane grond vloer nog als broodjesvloeren zijn uitgevoerd, terug te vinden op 1 van de doorsneden. Deze vloeren kunnen onmogelijk een dergelijke belasting aan.

Echter je moet zeker zijn dat hij niet gefundeerd is en daarnaast blijft het advies altijd dat je een bouwkundige in het werk ernaar zal moeten laten kijken.
 

Ralph

  • #12
Hak eens door de wand onder het plafond door, zie je daar de breedplaten doorlopen ( dus geen stortnaaaad) dan kan je doorgaans gewoon slopen.
Als je helemaal zeker wil zijn moet je de werktekening van de betonvloer er bij halen, daar staat het wapeningsplan op.
 

Triekje

  • #13
Als er geen stortnaad is kan het alsnog een dragende wand zijn. Een tussenwand kan altijd als tussensteunpunt worden gebruikt om zo een kleinere overspanning te hebben en dus minder dikke vloer nodig. Er moet dan wel extra wapening ter plaatste van het steunpunt aan de bovenzijde van de vloer zitten om het moment in de vloer en de trek op te vangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu